Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 094 769 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

wiśniowa pokusa...

środa, 23 kwietnia 2014 17:40

 

 

 

...to ciasto zrobiłam na święta, jest bardzo pyszne i na pewno zrobię powtórkę. Myślę że właśnie z wiśniami smakuje najlepiej, choć w sezonie może pokuszę się o wersję jagodową.

 

 

Wiśnie najlepiej świeże oraz poza sezonem mrożone; ciasto z wiśniami z kompotu moim zdaniem będzie smakowało dużo gorzej.

 

W oryginale były tez dodane do śmietany śmietanfixy ja zastąpiłam je 2 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonymi w 1/4 szkl wody; jakiś stabilizator trzeba dodać bo ciasto smakuje najlepiej dnia następnego a nawet dwudniowe (dłużej nie dotrwa bo zostanie zjedzone ;))))

 

 

DSCF7898.JPG

 

źródło: "Smaker"

 

 

ciasto:

3 szklanki maki
1 1/2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

beza:

5 białek
1 szklanka cukru
płatki migdałowe

galaretka:

2 galaretki wiśniowe
1 szklanka soku wiśniowego (ja dałam kompot)
2 szklanki wody
wiśnie
   
bita śmietana:

0,5 l śmietany kremówki 30% (do ubijania)

2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody



z podanych składników zagnieść ciasto (będzie kleić się do rąk, ale tak ma być). Podzielić na 2 części; jedną cześć wyłożyć na blachę 25x36 cm i piec ok 30 min w temp. 180-190 st;

 

Przygotować pianę z białek, drugą cześć ciasta wyłożyć na blachę, a na ciasto dać pianę bezową i posypać płatkami migdałowymi, włożyć do piekarnika i piec ok.35-40 min w temp. 140st


Przygotować galaretkę - rozpuścić galaretki w 2 szkl. gorącej wody, dodać sok z wiśni odstawić do stężenia.


Na ostudzone ciasto (bez niczego) wyłożyć wiśnie, a następnie zalać tężejącą galaretką, wstawic do lodówki.


Ubić śmietanę, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie; przestudzić i dodać do śmietany. Nałożyć na stężałą galaretkę, przykryć drugą częścią ciasta (tą z bezą) i wstawić do lodówki - najlepiej na noc



komentarze (2) | dodaj komentarz

serowe mini babeczki...

piątek, 18 kwietnia 2014 14:50

 

 

 

...dziś na szybko upiekłam takie mini babeczki serowe do koszyczka. Babeczki są błyskawiczne, dłużej chyba schodzi samo smarowanie i wysypanie manną foremek :) Z podanych składników wychodzi 14 malutkich babeczek, pieczonych w foremkach o średnicy 4cm.

 

 

 

***

Wszystkim odwiedzającym bloga życzę radosnych świąt Wielkanocnych i mokrego dyngusa... Iza

 

 

 

 

DSCF7794.JPG

 

 

 

1 jajko

plaster masła taki na 1,5 cm

2 łyżki cukru

3 łyżki mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki serka kremowego

1 łyżka śmietany 12 czy 18%

 

 

 

Utrzeć masło z cukrem, dodać pozostałe składniki. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną. Do każdej foremki nakładać czubata łyżeczkę ciasta. Piec ok 15 minut w 170st.  Polukrować lub oprószyć cukrem pudrem

 

 

 

c.jpg

 

 

 

 

 

 



komentarze (17) | dodaj komentarz

wiosenna sałatka ryżowa...

piątek, 11 kwietnia 2014 14:36

 

 

 

...ryżowe sałatki robię rzadko, przeglądałam zapisane przepisy i natrafiłam na nią. Sałatka jest lekka, chrupiąca a przepis podpatrzony na blogu "Est-Ouest"

 

 

 

DSCF7606.JPG

 

 

 

 

1 szklanka długoziarnistego ryżu
10-12 sporych rzodkiewek
zielony ogórek
czerwona papryka
120 g szynki konserwowej
puszka kukurydzy
duży pęczek koperku
majonez
sól, pieprz

 


Wszystkie składniki kroimy na drobna kostkę. Gotujemy ryz. Łączymy całość z majonezem i doprawiamy do smaku....

 

 



komentarze (15) | dodaj komentarz

pikelets...

czwartek, 03 kwietnia 2014 14:39

 

 

 

...czyli małe puszyste australijskie placuszki, które zobaczyłam na blogu "Breakfast" Od razu wiedziałam że szybko je zrobię; najlepiej mi smakowały polane miodem i posypane owocami. Z podanych składników wychodzi ok 12 małych placuszków; takich nakładanych na patelnie łyżką...

 

 

 

DSCF7548.JPG

 

 

 

1 szkl mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
3/4 szkl mleka
1 jajko
masło i olej do smażenia
 

 

 

Przesiać do miski mąkę z proszkiem, solą i cukrem. W drugiej misce wymieszać mleko z jajkiem; dodać do suchych składników, aż masa będzie gładka i puszysta.
Na patelni rozgrzać masło i olej. Wylewać po 1 łyżce masy i smażyć po 1 minucie z obu stron na średnim ogniu.



komentarze (19) | dodaj komentarz

brazylijska babka marchewkowa...

niedziela, 30 marca 2014 19:23

 

 

 

...ma fajny kolor, szybko się ją robi i jest bardzo wilgotna, a takie ciasta lubię. Trochę dla mnie za słodka wiec za drugim razem zmniejszyłam ilość cukru ale i tak była słodka. Przepis podaję z moimi zmianami.

 

 

 

DSCF7399.JPG

 

źródło: "Kuchenne fascynacje"

 

 

 

250 g obranej surowej marchwi
1,5 szkl mąki
3/4 szkl cukru
4 jaja
200 ml oleju roślinnego
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli



Marchew obieramy; tniemy na plasterki i rozdrabniamy marchew w blenderze najdrobniej jak się da. Marchew nie miała konsystencji gładkiego puree. Wiec po przełożeniu do miski potraktowałam ją jeszcze blenderem ręcznym. Następnie dodajemy jaja, cukier, olej i jeszcze raz całość potraktowałam ręcznym blenderem. Na koniec dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia mieszamy całość na gładką masę mikserem.

 

Formę babki dokładnie smarujemy masłem, obsypujemy manną i wylewamy ciasto. Pieczemy 45-50 minut w 180st do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika; studzimy. Polewamy lukrem bądź polewą czekoladową.



komentarze (32) | dodaj komentarz

gofry kakaowe...

wtorek, 25 marca 2014 11:21

 

 

 

...nie znam chyba osoby która gofrów nie lubi. Dziś proponuję gofry kakaowe najlepsze są z bitą śmietana bądź cukrem pudrem, bo takie zwykłe mnie najbardziej smakują z dżemem.

 

z podanych składników wychodzi 10-12 gofrów

 


  DSCF7086cr.jpg

 

 

 

1 szklanka mąki,
1 szklanka mleka,
1-2 czubate łyżki kakao,
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 cm roztopionego masła
2 jajka,
szczypta soli,



rozgrzewamy porządnie gofrownicę, najlepiej z 15 minut przed pieczeniem. Wszystkie składniki ubijamy mikserem na gładką masę.

Gofrownicę lekko spryskujemy olejem , wlewamy porcję ciasta i pieczemy około 5 minut. I ważne gofry studzimy na kratce

ja gdzieś wyczytałam i po 2 minutach pieczenia otwieram na chwilkę gofrownice żeby trochę pary uleciało ;) są rożne opinie na ten temat ale ja tak robię



komentarze (22) | dodaj komentarz

jajka faszerowane pieczarkami...

piątek, 21 marca 2014 14:09

 

 

 

...lubię bardzo faszerowane jajka na wszelakie sposoby. Dziś podaję przepis na faszerowane pieczarkami, ale jak lubicie indyjskie smaki to polecam tez "jajka faszerowane pastą curry"

 

 

 

DSCF7037.JPG

 

 

 

3 jajka ugotowane na twardo
150 g pieczarek
1 cebula
majonez
2 łyżki masła
szczypiorek
sól, pieprz

 

 

Jaja gotujemy na twardo. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na maśle do zeszklenia; dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę pieczarki, i przesmażamy kilka minut. Ugotowane jajka przekrawamy, wyjmujemy żółtka. Żółtka, szczypiorek dodajemy do pieczarek; rozcieramy, dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i farszem nadziewamy białka jaj.



komentarze (17) | dodaj komentarz

jamajka...

niedziela, 16 marca 2014 17:54

 

 

 

...ciasto smaczne w smaku bardzo podobne do "Kopca kreta". Może się wydawać nieco czasochłonne, lecz biszkopt możemy upiec dzień wcześniej.  Ja swoje ciasto nasączyłam malibu. Przepis z bloga "My tasty kitchen"

 

 

 

DSCF6943.JPG

 

 

 

Biszkopt:

5 jaj
1 szkl cukru
1 budyń czekoladowy
3 łyżki kakao
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Masa:

600 ml śmietanki kremówki 30-36%
1 serek wanilinowy homogenizowany 150 g
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej
1/3 szklanki mleka 
1 kg dojrzałych bananów (nie przejrzałych)
1 cytryna
3 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 4,5 szklakach wody
starta czekolada

 

 

ponadto:

 

jakikolwiek dżem do przełożenia

poncz bądź malibu do nasączenia



3 galaretki rozpuszczamy w 4,5 szklankach wrzątku, odstawiamy i czekamy aż galaretka zacznie tężeć.

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Mieszając już ręcznie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesiany budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm) Pieczemy około 30-35 min w temp. 160-170 stopni do "suchego patyczka"

Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy serek waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Schlodzoną wlewamy do ubitej smietany dopiero chwilę przed wyłożeniem jej na galaretkę.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt przecinamy na połowę, nasączmy i smarujemy cienką warstwą dżemu. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, kroimy każdego banana na połowę, nacieramy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie posmarowanym dżemem. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 15-20 min, aby się mocniej się ścięła.

Na galaretkę wykładamy większa część masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem. Na biszkopcie rozsmarowujemy pozostałą masę i oprószamy startą czekoladą



komentarze (37) | dodaj komentarz

ciasto mocno cytrynowe...

wtorek, 11 marca 2014 9:54

 

 

 

...bardzo lubię cytrynowe wypieki, a to ciasto takie właśnie jest i polecam zrobić od razu z podwójnej porcji bo znika bardzo szybko

 

 

 

DSCF6725.JPG

 

 


3 duże jajka
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3/4 kostki miękkiego masła
2 czubate łyżki jogurtu lub śmietany
otarta skórka z 2 cytryn
sok z połowy cytryny

lukier
sok z 2 cytryn
1 szklanka cukru pudru


 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą  masę i dodajemy pozostałe składniki Ucieramy. Formę keksówkę 9x28 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy ok 35-40 min w 160 st. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli nie czas wydłużamy.

Kiedy ciasto jest upieczone czekamy chwilkę, aż nieco przestygnie robiąc w międzyczasie lukier; mieszając ze sobą cukier puder i sok z cytryny.

Ciepłe ciasto nakłuwamy patyczkiem do  samego dna, polewamy lukrem cytrynowym.

 

 



komentarze (33) | dodaj komentarz

tandoori masala...

czwartek, 06 marca 2014 16:43

 

 

 

...przepis na tą mieszankę przypraw zobaczyłam kiedyś na blogu u Gosi. Jedynie co to pominęłam czosnek w proszku bo nie miałam. W 100% są to moje smaki, a kurczak zamarynowany w niej i w jogurcie był przepyszny, nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia więc będzie następnym razem

 

 

 

 

DSCF6523.JPG

 

 

 

 

2 łyżki nasion kolendry (Dhaniya)
2 łyżki kminu rzymskiego  (Jeera)
1 łyżeczka cynamonu (Dalchini/Taj)
1 łyżeczka goździków (Laving)
1 łyżeczka mielonego imbiru (Adrak)
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka zmielonego kardamonu (Elaichi)
1 łyżeczka sproszkowanej chili
1 łyżeczka sproszkowanej papryki
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka kozieradki (Methi)
1 łyżeczka kurkumy (Haldi)
½  łyżeczki soli (Nimak)
1/2 łyżeczki  startej gałki muszkatołowej

 

 

 

wszystkie przyprawy wrzucić do blendera i zmielić. Przesypać do słoiczka.



komentarze (8) | dodaj komentarz

lekka pianka...

niedziela, 02 marca 2014 17:35

 

 

 

...nie miałam pomysłu na wykorzystanie białek po pączkach, poszperałam trochę w internecie i znalazłam przepis na taką właśnie piankę. W oryginale potrzeba 9 białek, ja miałam tylko 6 wiec moje warstwy są cieńsze i nie wiem czemu między nimi jeszcze powstały cieniutkie galaretkowe paseczki.

 

W oryginale na wierzchu była również polewa czekoladowa, ale ona jakoś mi nie pasowała, albo się "zasłodziłam" pączkami i dałam na wierzch również galaretkę ;))  Z lenistwa miałam zrobić spód ciasteczkowy, ale nie polecam takowego bo ciasto jest zbyt delikatne i taki spód zupełnie by nie pasował
 

 

 

 

DSCF6633zm.jpg

 

 



ciasto biszkoptowe:

2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


pianka: 

6 białek
1 galaretka kiwi
1 galaretka owoce leśne
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka malinowa
3 łyżeczki cukru pudru



Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce dokładnie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo pianę z białek delikatnie mieszając; ja to już robię łyżką. Na blachę 24x25cm wylewamy masę biszkoptową i wyrównujemy. Pieczemy około 15 minut w 180st

Każdą galaretkę rozrobić w 1 szklance wody i pozostawić do ostygnięcia. Białka z cukrem ubić na sztywna pianę. Można ubijać osobno po 2 ale mnie się nie chciało i ubiłam od razu całość i mniej więcej podzieliłam na 3 jakby równe części.

Więc pianę jak wspomniałam należy podzielić na 3 części i do każdej dodać tężejącą galaretkę. Dobrze wymieszać i wyłożyć piankę na biszkopt, wyrównać i to samo zrobić z pozostałymi dwoma kolorami. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Na wierzch można również wylać galaretkę.

 

 

 

DSCF6602 (640x480).jpg



komentarze (22) | dodaj komentarz

pyszne pączki w/g przepisu M. Kuronia...

środa, 26 lutego 2014 15:26

 

 

 

...dla mnie nr 1 wśród pączków były te z "przepisu sprzed 100 lat" i zawsze je robiłam. W tym roku postanowiłam wypróbować nowy przepis i wybór padł na pączki w/g przepisu pana Macieja Kuronia na prawdę przepyszne są chyba najlepsze jakie dotąd robiłam. Z przepisu wychodzi ok 20 pączków wykrawanych szklanką...

 

 

 

 

DSCF6399.JPG

 

 

 

3,5 szkl mąki
100 ml mleka
250 ml śmietany 30%
6 żółtek
25 ml spirytusu
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g masła
60 g drożdży
szczypta soli
250 g konfitury lub bitej śmietany do nadziewania
otarta skórka z cytryny
ok. 750 g smalcu do smażenia


lukier:

1 pełna szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny



do miski przesiewamy mąkę, robimy po środku dołek. Wlewamy letnie mleko dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, i przysypujemy delikatnie 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Żółtka ucieramy z resztą cukru. Śmietankę lekko podgrzewamy (nie gotujemy!) Kiedy drożdże zaczną rosnąć dodajemy śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól oraz skórkę z cytryny. Ciasto cierpliwie wyrabiamy, aż stanie się lśniące i zacznie „odchodzić” od ręki i od miski. Odstawiamy przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce.

 

Gdy ciasto podwoi objętość wyjmujemy na stół rozwałkowujemy na ok 2,5 cm i wykrawamy pączki szklanką. Można też nabierać równe porcje, i formować pączki ręką. Układamy pączki na stole oprószonym mąką; przykrywamy ściereczką i czekamy, aż pączki podwoją swoją objętość.

Smalec topimy w szerokim rondlu i jak się rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki.Powinny swobodnie pływać. Smażymy z każdej strony ok
2 minut. Po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym.

Nadziewamy konfiturą. Ucieramy cukier z wodą i sokiem z cytryny i lukrujemy pączki

 

 

 

DSCF6401 (640x480).jpg



komentarze (15) | dodaj komentarz

super prosty sernik cytrynowy...

piątek, 21 lutego 2014 18:00

 

 

 

...nie dość że szybki, nie dość że potrzeba zaledwie pięć składników to do tego pyszny serniczek. A przepis jakiś czas temu zobaczyłam u Kasi. Ja na wierzch dałam dodatkowo bitą śmietanę. Polecam wszystkim bo jest na prawdę pyszny!!

 

 

W przepisie pomyłki nie ma i nie potrzeba żelatyny. Sernik da się spokojnie pokroić choć nie jest taki "zwarty" jak z jej dodatkiem.

 

 

 

 

DSCF6309_8f_big

 

 

 

 

200g herbatników
100g masła
397g puszka mleka skondensowanego słodzonego
350g serka kremowego
sok z 2 cytryn
skorka starta z 1 cytryny
śmietana 30% (nie jest konieczna)



Herbatniki drobno pokruszyć bądź zmielić w blenderze, Wrzucić do miski. Dodać stopione masło i wymieszać. Wysypać mieszankę do tortownicy 20cm  lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.

Wlać mleko skondensowane do kolejnej miski. Dodać serek i bardzo dobrze ubić mikserem. Dodać sok i skórkę z cytryny (masa dość szybko zgęstnieje) Wylewamy masę do tortownicy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

 

Ja przed podaniem  wyłożyłam na wierzch bitą śmietanę i posypałam skórką cytrynową

 

 



komentarze (27) | dodaj komentarz

ucierane ciasto z sercem...

czwartek, 13 lutego 2014 16:43

 

 

 

...choć walentynek nie obchodzę to w tym roku upiekłam ciasto z sercem.Korzystałam z bardzo prostego przepisu na "Zwykłe, błyskawiczne ciasto" które także polecam. Do czekoladowego ciasta dodałam jeszcze trochę śmietany bo było bardzo gęste.

 

 

 

 

DSCF6178.JPG

 

 

 

 

3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1,5 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
5 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna 250g
1 gorzka czekolada

2 łyżki kakao

3 łyżki śmietany

czerwony barwnik spożywczy

 

 

 

Całe jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Dodać  wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki. Na koniec dodać ostudzoną, roztopioną margarynę. 

 

1/3 ciasta odlać do osobnego garnka i dodać barwnik spożywczy. Do pozostałej części ciasta dodać roztopioną czekoladę i kakao i śmietanę.  Czerwone ciasto wylać do keksówki i piec do suchego patyczka ok 30 min w 170st. 

 

Kiedy ciasto nieco przestygnie, pokroić na jak najgrubsze kawałki i wyciąć foremką serduszka.

 

I znów do wysmarowanej i wysypanej manną lub bułką tarta keksówki wylać na dno trochę ciasta kakaowego; ułożyć serduszka i delikatnie wlać pozostałą cześć ciasta. Piec ok 40 minut w 160st. Przestudzone polać polewą czekoladową...

 

 

 

DSCF6181.JPG



komentarze (17) | dodaj komentarz

serduszkowa posypka...

niedziela, 09 lutego 2014 9:20

 

 

 

...jeśli macie "wolne" białko polecam zrobić posypkę do ciasta. Z jednego białka wychodzi mnóstwoooo serduszek, przyznam że mnie w połowie już się odechciało wyciskać, ale jakoś dotrwałam do końca.

 

 

 

DSCF6148p.JPG

 

 

 

 

1 surowe białko
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
czerwony barwnik

 


białko roztrzepujemy dodajemy stopniowo cukier puder ucierając łyżeczką aż powstanie się gęsty lukier. Następnie dodajemy czerwony barwnik; mieszamy. Wkładamy do foliowej torebki, i w zależności jakiej wielkości chcemy mieć serduszka tak odcinamy róg. Jeśli chcemy małe serduszka to odcinamy minimalnie.

 

Wyciskamy w kształcie litery "V" na papierze do pieczenia i zostawiamy aż wyschną i gotowe!

Posypkę przesypujemy do papierowej torebki lub słoiczka.  Może stać bardzo długo ja robiłam swoje latem i są ok

 

 

 

 

DSCF0788 (550x413).jpgDSCF6123 (550x413).jpg

 



komentarze (19) | dodaj komentarz

szarlotka z orzechami....

poniedziałek, 03 lutego 2014 13:18


 

 

 

...kiedyś zapisałam sobie przepis na węgierką szarlotkę z orzechami, a że dawno żadnej nie jadłam to właśnie upiekłam. Wyszła bardzo smaczna.

 

 

 

DSCF6063.JPG

 

 

 

Ciasto:


400 g mąki
200 g zimnego masła
180 g cukru
szczypta soli
1 duże jajko
1 łyżka zimnej wody

 

 

Nadzienie:


1 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
3 łyżeczki cynamonu
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy
2 duże jajka
125 g cukru
3/4 szklanki orzechów laskowych 



Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i zimne pokrojone w drobną kostkę masło. Posiekać nożem składniki, dodać jajko, wodę i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą; wstawić do lodówki na godzinę.

 

Obrać jabłka, zetrzeć je na tarce na plasterki, zmieszać z cynamonem. Orzechy zmiksować lub posiekać na drobno.

 

Do mleka dodać budyń, cukier i jajka. Składniki dokładnie roztrzepać. Ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta na wierzch, pozostałą część ciasta rozwałkować i wylepić dno wysmarowanej i wyspanej bułką formy (25x23cm) Ciasto podpiec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

 

Na podpieczonym cieście wysypać starte orzechy, następnie jabłka, zalać przygotowanym budyniem z jajkami.

 

Z pozostałego ciasta zrobić na wierzchu kratkę. Ciasto wstawić do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec przez około 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić. Smacznego!



komentarze (16) | dodaj komentarz

zupa szpinakowa...

czwartek, 30 stycznia 2014 9:08

 

 

 

...szpinaku nie cierpię i nie jem. Do tej pory zdarzyło mi się dwa razy  zrobić z nim jakieś dania. Pierwsze to było spaghetti ze szpinakiem a drugie to ta właśnie zupa. Nie powiem że polubiłam szpinak, ale zupę zjadłam, więc chyba nie była taka zła ;) A skorzystałam z tego przepisu...

 

 

 

DSCF5887.JPG

 

 

 

1 paczka mrożonego szpinaku (ja miałam świeży)
skrzydełka na zupę
2 marchewki
1 pietruszka
pół małego selera
pół pora
ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżki masła
sól,pieprz
jajka gotowane
śmietana


 

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy skrzydełka; solimy. Gotujemy. Skrzydełka wyjmujemy; oddzielamy mięso i wrzucamy do zupy. Następnie dodajemy obrane ,umyte i pokrojone ziemniaki oraz starte na dużych oczkach
warzywa. Gotujemy ok 10 minut

 

Szpinak, dodajemy nierozmrożony do zupy, gorący wywar nam go doskonale rozmrozi. Ja miałam świeży szpinak więc najpierw go zblanszowałam a następnie rozdrobniłam blenderem. Zagotowujemy całość.

Cebule obieramy ,drobno siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor; dodajemy czosnek; dodajemy do zupy.
Zupę doprawiamy do smaku sola, pieprzem i zaprawiamy śmietana.

 

 

 

DSCF5444 (500x375).jpg



komentarze (9) | dodaj komentarz

babka pomarańczowa z serowym nadzieniem...

piątek, 24 stycznia 2014 15:40

 

 

 

...wilgotna, pomarańczowa do tego z serowym nadzieniem czegóż chcieć więcej.  Przepis na tą babkę podpatrzyłam na blogu "Co do jedzenia" Trochę pozmieniałam min białym serem zastąpiłam ricottę której nie lubię.

 

 

 

DSCF5590.JPG

 

 


nadzienie serowe:


250 białego sera
50 g masła
90 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

 

 

ciasto ucierane:


400 g mąki
250 g cukru
3 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła miękkiego
200 ml soku z pomarańczy
2 pomarańcze



masa serowa: ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy jajko, ser, waniliowy ekstrakt, a na końcu mąkę.

 

Składniki ciasta wyjmujemy wcześniej z lodówki bo muszą być w temp pokojowej. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku w trakcie ucierania. Następnie na przemian mąkę i sok z cytrusów i mieszamy łyżką delikatnie. Na końcu wrzucamy kawałki pomarańczy.

 

Wykładamy połowę ciasta do natłuszczonej formy i wysypanej tartą bułką. Wykładamy masę serową. A na wierzch resztę ciasta. Wygładzamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 160ºC (termoobieg). Pieczemy przez około 50 – 60 minut lub do suchego patyczka.

 

Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem, bądź polewamy lukrem.



komentarze (26) | dodaj komentarz

galaretka "piwo"

poniedziałek, 13 stycznia 2014 9:55

 

 

 

...jakiś czas temu ta galaretka była popularna na wielu blogach. I ja też już od dawna miałam ochotę zrobić taką galaretkę; ale wreszcie zrobiłam. Dla mnie wygląda super a i miny osób nią częstowanych też fajne. Także polecam do zrobienia ;)

 

 

 

DSCF5286.JPG

 

 

 

 

galaretka pomarańczowa
woda


przygotować galaretkę zgodnie z instrukcja na opakowaniu. 3/4 galaretki rozlewamy do szklanek. Do lodówki wstawiamy tylko tą galaretkę w szklankach. Gdy galaretka w szklankach nam stężeje, wtedy pozostałą 1/4 cześć galaretki miksujemy dokładnie mikserem, aż powstanie porządna piana.
Wykładamy pianę na galaretkę w szklankach; wstawiamy do lodówki i czekamy aż piana stężeje

 

 

 

DSCF5319.JPG njhg.jpg

 

 

 



komentarze (29) | dodaj komentarz

szybka sałatka z kapustą pekińską...

środa, 08 stycznia 2014 17:18

 

 

 

...a nawet super szybka i smaczna :) Przepis nie dawno znalazłam na blogu "Kuchnia krokusia" i robiłam już ją kilka razy z różnymi rodzajami wędlin, mnie najbardziej smakuje z szynką konserwową lub z kiełbasą szynkową.

 

 

 

DSCF5366.JPG

 

 

 

kapusta pekińska
30 dkg wędliny
30 dkg sera żółtego
ok 15 cebulek konserwowych

Sos:
4-5 łyżek majonezu
2 łyżki ketchupu
1-2 ząbki czosnku



Kapustę pekińską szatkujemy, dodajemy do niej pokrojony w kostkę ser żółty i szynkę. Cebulki odsączamy z zalewy, przekrawamy na pół dodajemy do pozostałych składników.

Sos: Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy ketchup i majonez, mieszamy. Gotowym sosem polewamy przygotowane składniki na sałatkę; mieszamy, i przyprawiamy do smaku pieprzem.



komentarze (18) | dodaj komentarz

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów