Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 107 638 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

sernik z jogurtów greckich...

niedziela, 27 lipca 2014 14:51

 

 

 

...jogurt grecki na to ciasto kupowałam chyba ze 3 razy i zawsze do czegoś innego zużyłam. Ale w końcu upiekłam ciasto bardzo smaczne choć muszę przyznać ze w tym samym dniu kiedy przestygło, ukroiłam, spróbowałam i tak średnio byłam z niego zadowolona, ale na drugi dzień smakowało rewelacyjnie; także jak najbardziej polecam...

 

"Spód" wzięłam swój z przepisu na  chyba mój ulubiony i niezawodny "Sernik z pianką" a masa jogurtowa z bloga "Coś słodkiego poproszę"

 

 

 

 

DSCF9855 (700x525).jpg

 

 

 

 

ciasto:

1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 plaster margaryny ok 1cm
szczypta soli
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 

Masa jogurtowa:

2 duże jogurty greckie (800g)
2 budynie w proszku
5 jajek
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

ciasto: ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim posmarowaną margaryna i oprószoną np manną blachę (25x35cm) Można podpiec 10-15 minut.

 

 

masa jogurtowa: białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodajemy budyń w proszku oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka delikatnie już łyżką należy wmieszać do masy jogurtowej.
Masę wylewamy na blachę i pieczemy w nagrzanym do 170 st.C piekarniku przez ok 50-60 min.



komentarze (18) | dodaj komentarz

sałatka ziemniaczana...

wtorek, 22 lipca 2014 21:07

 

 

 

...szybka i smaczna sałatka. Świetnie pasuje do wszelkich pieczonych, smażonych czy też grillowanych mięs....u mnie na grillu zniknęła jako pierwsza...

 

 

 

DSCF0122 (700x525).jpg

 

 

 

1kg ziemniaków
3-4 ogórki konserwowe
pęczek koperku
1 duża cebula
pieprz
3 ząbki czosnku
4-5 łyżek majonezu (można pół na pół z jogurtem)

 

 

 

pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie tak żeby były lekko twarde. Ogórki kroimy w plasterki a jak są większe to w pół plasterki, a cebulę kroimy w kostkę; wszystko razem mieszamy. Do kubka wkładamy majonez i jogurt, wyciskamy czosnek. Sosem polewamy sałatkę,dodajemy pieprz do smaku, delikatnie mieszamy i posypujemy koperkiem...


 

 

...przy okazji chciałam się pochwalić jaką piękną dębową deskę dostałam w zeszłym tygodniu od Pani Beaty. Więcej takich cudeniek możecie zobaczyć na blogu "Hungry for ideas"

 

 

deska (550x460).jpg



komentarze (16) | dodaj komentarz

muffinki z jagodami...

czwartek, 17 lipca 2014 17:10

 

 

 

 

...proste, szybkie i naprawdę smaczne muffinki, za tego typu wypiekami dotąd jakoś nie przepadałam, ale chyba zmienię zdanie i je polubię. Przepis od Kasi gdzie na swoim blogu "Lejdi of the House" ma ich mnóstwo i na pewno jeszcze nie raz jakieś wynajdę...;):)

 

 

 

 

*****

tak się składa że dziś mija 6 lat kiedy to ukazał się pierwszy wpis na blogu

i jak co roku  chciałam wszystkim tym którzy do mnie zaglądają z różnych zakątków świata serdecznie podziękować za odwiedziny i komentarze...

 

 

 

 

DSCF9994.JPG

 

 

 

 

200g mąki

80g masła
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
100g jogurtu naturalnego
100ml mleka
1 jajko
200g jagód

śmietana 30% do dekoracji



Roztapiamy masło i zostawiamy do ostygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180stC z termoobiegiem. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, w dzbanku mieszamy dokładnie jogurt, mleko, jajko i stopione masło. Wlewamy zawartość dzbanka do miski z suchą mieszanką i za pomocą łyżki bardzo delikatnie mieszamy, tylko do wstępnego połączenia składników. Wsypujemy jagody starając się zrobić to jak najszybciej i bez zbędnego mieszania. Nakładamy ciasto do przygotowanych papilotek i pieczemy przez 20min, aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe na wierzchu.

Ja swoje udekorowałam bitą śmietaną, posypałam jagodami i listkami mięty

 

 

 

DSCF0013 (600x450).jpg



komentarze (26) | dodaj komentarz

za`atar...

sobota, 12 lipca 2014 15:43

 

 

 

...za`atar to mieszanka przypraw dodawana do wielu potraw krajach arabskich. Świetna jako marynata do mięs czy też ryb, można nią także posypać gotowane/ pieczone warzywa itd można ją dodawać dosłownie do wszystkiego ;)

 

Podaje wersję podstawową, do której to można dodać, oregano, cząber, czy tez majeranek.

 

 

DSCF9889.JPG

 




3 łyżeczki sezamu
3 łyżeczki tymianku
3 łyżeczki sumaku
sól



Ziarna sezamu należy uprażyć na patelni, cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Ostudzić i dodać pozostałe składniki. Przesypać do słoiczka. Za`atar w zamkniętym pojemniku można przechowywać ok roku




komentarze (10) | dodaj komentarz

ciasto z mlecznym budyniem i jagodami...

wtorek, 08 lipca 2014 12:42

 

 

 

...przepis prawie rok temu zobaczyłam na blogu u Justyny "Moje ciacho" zapisałam i czekałam specjalnie na jagody żeby upiec to ciasto. Połączenie wspaniałe kruche ciasto, jagody i mega mleczny budyń bo nie dość, że na mleku to jeszcze z dodatkiem mleka w proszku, którego smak wręcz uwielbiam.

 

 

 

 

DSCF9792.JPG

 

 

 

 

ciasto:

3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
200 g masła
4 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany


budyń:

600 ml mleka
13 łyżek mleka w proszku
7-8 łyżek cukru
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Dodatkowo:

500g jagód
cukier puder do posypania

 

 


Do miski wsypać wszystkie składniki a masło pokroić na małe kawałki.Dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większą częścią wylepić balchę (21x26 cm) Blachę wstawic do lodówki, a mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Odlać szklankę mleka w której to rozrobimy mąką, Mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać. Zagotować, i ugotować budyń aż będzie gęsty.
* Podczas podgrzewania mleka należy cały czas je mieszać, by się nie przypaliło!!!

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wyjąć blachę z lodówki, wyłożyć na ciasto budyń, wysypać jagody, na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażalnika. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut aż wierzch się zarumieni. Ja lubię takie ciasta "blade" ledwo co zrumienione wiec po 20 minutach włączyłam tylko grzałkę dolną. Kiedy ciasto ostygnie, posypać je cukrem pudrem.



komentarze (20) | dodaj komentarz

sałatka z brokułem...

czwartek, 03 lipca 2014 19:21

 

 

 

...sałatki z brokułem bardzo lubię wiec kiedy zobaczyłam tą u Justyny na blogu "Moje ciacho" wiedziałam że w krótkim czasie ją zrobię. Jeśli chcemy by ser feta ładnie pokroił się w kosteczkę, to na chwilę można go dać do zamrażalnika. Uważajcie z solą bo feta jest słona, ja swojej sałatki wcale nie soliłam.

 

 

 

DSCF9689.JPG

 

 

 

1 świeży brokuł
1 pierś z kurczaka
ser feta
puszka kukurydzy
pęczek szczypiorku
pieprz

Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany



Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki. Wrzucić do gotującej się i posolonej wody. Gotować ok. 7 minut  (ma być lekko twardy). Odcedzić i ostudzić. Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w małą kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju z każdej ze stron, ostudzić. Do miski wrzucić brokuł, kurczaka, odcedzoną kukurydzę ;), pokrojony w kostkę ser feta, posiekany szczypiorek. Zalać sosem i wymieszać, ew. doprawić do smaku.

 

 

 



komentarze (12) | dodaj komentarz

zakręcona brioszka...

poniedziałek, 23 czerwca 2014 20:30

 

 

 

 

...w 100% zgadzam się z Justyną u której to zobaczyłam ten przepis, iż są to jedne z najlepszych bułeczek jakie jadłam, a ciepłe toż to zupełnie poezja!!! Polecam wszystkim ten przepis...

 

 

 

DSCF9534.JPG

 

źródło: "Moje ciacho"

 

 

 

2 szkl mąki tortowej + 1 łyżka
1/3 szkl cukru + 1 łyżka
15 g świeżych drożdży
150 ml mleka
75 g miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki mleka w proszku

 

Dodatkowo:
1 jajko
cukier puder

 

 


Do miski wsypujemy suche składniki; pośrodku robimy dołek, wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i mąki; zalewamy letnim mlekiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 10 minut.

 

Po tym czasie dodajemy roztrzepane widelcem jajko, mieszamy całość; zagniatając nasze składniki do środka. Dodajemy masło, które po pierwsze musi być bardzo miękkie, po drugie nasze wcześniejsze składniki nie są jeszcze całkiem zagniecione w zbitą całość. Po dodaniu wszystkich składników wyrabiamy dobrze ciasto, będzie elastyczne  (w razie potrzeby można podsypać mąką), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

 

Wyrośnięte ciasto, lekko wyrabiamy na stolnicy, dzielimy na osiem równych części. Każdą część należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach  mniej więcej 20 x10 cm, przecinać na skos, w odstępach około 1 cm. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku a następnie w "ślimaka" tak jak na zdjęciu.

 

 

 

 

Obrazek1 (550x456).jpg

 

 

 


Tak zwinięte bułeczki układamy na blachę, zostawiając odstępy, bułeczki rosną. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 st. Pieczemy 15 minut bez nawiewu, następnie włączamy nawiew na 5 minut, do zrumienienia się brioszek.

 

Po upieczeniu przekładamy na kratkę do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

 

DSCF9511 (600x450).jpg

 

 



komentarze (25) | dodaj komentarz

pierogi z truskawkami...

poniedziałek, 16 czerwca 2014 19:22

 

 

 

...nie będę się rozpisywała bo pierogi chyba każdy lubi i zachwalać ich nie trzeba. Tym razem zrobiłam z ciasta w którym nie mam jajka, są bardziej delikatne ciasto to z jajkiem np z przepisu  na pierogi z kapustą i grzybami jest bardziej twarde.

 

 

Z podanych składników wyszły mi 32 cieniutkie pierogi.

 

 

 

DSCF9216 (700x525).jpg

 

 

 

 

1,5 szklanki mąki
ok 2/3 szklanki ciepłej wody,
szczypta soli
2 łyżki roztopionego masła

truskawki

 

dodatkowo:

2 łyżeczki bułki tartej

łyżka masła

 

 

 

Mąkę przesiewamy na stół dodajemy szczyptę soli, robimy w środku dołek i wlewamy roztopione masło. Powoli wlewamy też wodę. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Rozrabiamy aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką. W tym czasie kroimy sobie truskawki na ćwiartki. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 2 mm. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na środek nakładamy truskawki i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minut. W rondelku topimy masło dodajemy trochę bułki tartej i polewamy gotowe pierogi na talerzu...



komentarze (16) | dodaj komentarz

himbasha...

środa, 11 czerwca 2014 18:41

 

 

 

...ሕምባሻ;  ambasha, አምባሻ....lekko słodki, aromatyczny chlebek pochodzący z Etiopii. Jest trochę podobny w smaku do ciasta na pizzę, takiego ciasta z przyprawami bo zazwyczaj zawiera, czarnuszkę, kozieradkę, kardamon, ale można również zrobić bardziej na słodko np z rodzynkami i skórką pomarańczy.

 

Surowe ciasto nacinamy nożem  tak mniej więcej aby uzyskać kształt pajęczyny ;) Chlebek smaży się  najczęściej na dużej patelni na odrobinie oleju

 

 

 

DSCF9075.JPG

 

 

 

 

3/4 szklanki wody
2 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2 łyżki miodu
25 g drożdży lub 2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżeczka kozieradki
2,5 łyżeczki kardamonu

 

 

 

mąkę wsypujemy do miski; robimy po środku dołek wlewamy letnią wodę, wkruszamy drożdże i odstawiamy na 7-10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki; wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być dość luźne więc w razie potrzeby wlewamy jeszcze trochę wody lub dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy ok 40 minut aż podwoi swoją objętość.

 

Na stole z ciasta rękoma formujemy okrąg, o średnicy patelni na której będziemy go smażyć.  Nacinamy nożem na 8 części a następnie jeszcze dookoła coś na kształt pajęczyny

 

 

DSCF9067.jpg

 

 

Na patelni (moja miała średnicę 24cm) rozgrzewamy odrobinę oleju i ostrożnie przenosimy ciasto. Smażymy z każdej strony około 10 minut, uważając żeby nie przypalić.

 

 

 

 

DSCF9118.JPG



komentarze (22) | dodaj komentarz

jogurtowe ciasto z truskawkami i białą czekoladą...

środa, 04 czerwca 2014 13:03

 

 

 

...jogurtowe ciasta są pyszne ale czasem kapryśne tak było i z tym za pierwszym razem nie do końca mi wyszło takie jakie chciałam, ale było smaczne więc postanowiłam spróbować zrobić je drugi raz i tym razem się udało...

 

 

 

DSCF8827.JPG

 

źródło: "Rozsmakowana"

 

 

 

 

2 szklanki mąki pszennej

3 jajka

2/3 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1,5 cm pasek masła ;)

300 g jogurtu greckiego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

truskawki

ok 25 g białej czekolady

 

 

 

Masło roztopić i ostudzić. Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do ubitych jajek dodawać i delikatnie mieszać naprzemiennie mąkę, jogurt i na końcu roztopione masło. Należy uważać, żeby masa z jajek jak najmniej opadła. Formę do ciasta wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Czekoladę posiekać w bardzo drobne kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki. Na cieście poukładać truskawki i posypać czekoladą. Piec ok. 35-45 minut w temperaturze 180 st. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto się upiekło.



komentarze (18) | dodaj komentarz

ciasteczka z pastą tahini...

wtorek, 27 maja 2014 18:43

 

 

 

 

...ciasteczka dla fanów sezamu i pasty tahini, kruchutkie i mega sezamowe. Jakiś czas temu podawałam już przepis na pastę tahini wystarczy kilka chwil i mamy gotową.

 

Z podanych składników wychodzi około 25 ciasteczek.

 

 

 

DSCF8640.JPG

 

źródło: "Mary cook me"

 

 

 

 

1/2 szklanki pasty tahini
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
100g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Trochę trudno się lepi więc można dodać parę łyżek wody. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 10-15 minut. Studzimy i przekładamy do szczelnego pojemnika, ale mnie najbardziej smakowały ciepłe ;))



komentarze (11) | dodaj komentarz

tort czekoladowo-malinowy

wtorek, 20 maja 2014 17:59

 

 

 

...choć mój ulubiony tort to "Tort w starym stylu" to od czasu do czasu piekę nowości i też taki oto torcik czekoladowo- malinowy upiekłam. Dekoracja choć  bardzo prosta to podobała się dzieciakom. Zapomniałam kupić lodów czekoladowych i w zastępstwie na górze tortu wylądował Bakuś czekoladowy....

 

 

Biszkopt upieczony tradycyjnie z tego sprawdzonego przepisu, a krem podpatrzyłam na blogu :"Takie tam moje pomysły"

 

DSCF8431.JPG

biszkopt:

 

4 jajka
200 g cukru pudru
7 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 pełne łyżki kakao

 

krem malinowy:

 

500 ml śmietanki kremówki – mocno schłodzona
300 g sera mascarpone
1 szklanka musu z malin, przetartych przez sito aby nie było pestek
5 łyżek cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny
  

Do nasączenia:

1/3 szkl wódki :))
2/3 szkl wody  
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

 

 

 

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Obie mąki i kakao należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut (do suchego patyczka)

 

 

 

Żelatynę dokładnie wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody.Dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać a następnie wlać wszystko do pozostałego musu i bardzo dokładnie wymieszać.

Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Do ubitej na sztywno śmietany dodajemy ser mascarpone i krótko ubijamy, tylko do połączenia się śmietany z serem. Następnie dodajemy stopniowo mus malinowy i mieszamy delikatnie łyżką aż dokładnie się połączą.

Nasączone blaty biszkoptowe przekładamy kremem a następnie smarujemy kremem wierzch i boki torcika. Dowolnie dekorujemy.

 

 

 

DSCF8485 (600x450).jpg

 

 



komentarze (21) | dodaj komentarz

pulpety z cukinii...

czwartek, 15 maja 2014 17:54

 

 

 

...przepis jest bardzo prosty i smaczny. Dodatki możemy dodawać jakie nam tylko się podobają. Ja ugotowałam w bulionie ale można też obtaczać w bułce i piec w piekarniku 180- 200 C przez około 20 - 25 minut należy uważać żeby nie przypalić, bo będą niesmaczne

 

 

 DSCF8316.JPG

 

 źródło: "Szczecinianka gotuje"

 



1 cukinia ok 40 dag
pęczek natki pietruszki
pół pęczka mięty
małe jajko
pieprz, sól
łyżeczka oregano
5-6 łyżek bułki tartej
mozzarella
3 łyżki pasty pomidorowej
łyżeczka cukru

łyżeczka papryki w proszku



cukinię obieramy ze skórki. Do blendera wrzucamy natkę pietruszki, miętę, pokrojoną cukinię; całość należy zblendować (można także cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach) Startą cukinię posolić, wyłożyć na sitko i odstawić na około 20 minut, następnie dobrze odcisnąć nadmiar soku (to ważne ja za pierwszym razem nie odstawiłam i licho odcisnęłam i pulpety rozwaliły mi się w wodzie ) .
Do odciśniętej masy dodać jajko, pieprz, bułkę tartą, startą mozzarellę. Całość dokładnie wymieszać. Uformować małe pulpeciki. Włożyć do bulionu i gotować ok 10-15 minut. Do rondelka odlać trochę bulionu, dodać pastę pomidorową, cukier, paprykę w proszku; doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu pogotować trochę, aż sos zgęstnieje.

 

 

 

DSCF8273 (600x450).jpg



komentarze (16) | dodaj komentarz

makowiec na kruchym cieście...

niedziela, 11 maja 2014 18:15

 

 

 

...ten makowiec szybko się robi i jest bardzo smaczny, przepis zapisany wieki temu na skrawku kartki nawet nie wiem skąd

 

czasem się trafi uboga w bakalie masa makowa więc dodaję jeszcze rodzynki, orzechy itd

 

 

 

DSCF8254.JPG

 

 

 


ciasto:

3 szkl maki
2 łyżeczki proszku
200g masła
4 żółtka
3/4 szkl cukru

1 łyżka octu

 

 

masa makowa:

 

1 opakowanie masy makowej

4 białka ubite na pianę

trochę wódki

ok 0,5 szklanki bułki tartej
2 łyżki cukru

 

 

lukier:

 

pół szklanki cukru pudru

1-1,5 łyżki mleka

 

 


masę makową przekładamy do miski, dodajemy, jeśli chcemy dodajemy bakalie, cukier, bułkę tartą i na końcu piane ubitą z białek. Delikatnie mieszamy.


Zagniatamy ciasto z podanych składników. Blachę 25x36cm wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 2 części jedna (ta na spód) może być trochę większa. Więc większa częścią ciasta wykładamy dno formy. Na ciasto wykładamy masę a na wierzch kruszymy resztę ciasta; posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 180 st

 

Cukier puder ucieramy z mlekiem i lukrujemy wystudzone ciasto



komentarze (17) | dodaj komentarz

budyniowe ciasto z rabarbarem...

niedziela, 04 maja 2014 15:29

 

 

 

...bardzo smaczne ciasto; fajnie wyczuwalny jest smak budyniu ja dodałam śmietankowy ale i waniliowy może być Ciasto na pewno powtórzę z różnymi owocami...

 

uprzedzając pytania nie ma znaczenia czy budynie będą małe czy duże oraz z cukrem czy bez

 

 

 

DSCF8080.JPG

 

źródło: "Eksplozja smaku"

 

 

 

200 g masła o pokojowej temperaturze
150 g cukru
200 g mąki
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
6 łyżek śmietany (temperatura pokojowa)
4 jajka (temperatura pokojowa)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 długie łodygi rabarbaru
3 łyżki ekstraktu waniliowego

 

Przygotować okrągłą formę o średnicy 24 cm. Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Do masła wmiksować ekstrakt waniliowy i dodawać na przemian mąkę z proszkami i śmietanę, zaczynając i kończąc na mące. Dodać do masy pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.

 

Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.



komentarze (15) | dodaj komentarz

cebularze...

wtorek, 29 kwietnia 2014 18:50

 

 

 

...bardzo smaczne i proste do zrobienia. Przepisów jest mnóstwo i wszystkie podobne tylko minimalnie różniły się od siebie. Ja zrobiłam z przepisu onlyou z "GP" polecam są przepyszne. Z podanych składników wychodzi ok 10 cebularzy

 

 

 

DSCF8066.JPG

 

 

 

 

2 szklanki mąki
1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
3 dag świeżych drożdży lub łyżeczka (z"czubkiem") drożdży w proszku
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju
4 cebule

1/3 kostki masła
mak
sól, pieprz

 

 

 

Do miski wsypujemy mąkę; robimy dołek wlewamy lekko podgrzane mleko i wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy jajo, olej, łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę, smażymy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak ciasto podwoi swoją objętość, formujemy kulki; układamy ba blasze wyłożonej papierem i zostawiamy jeszcze kilka chwil ok 15 min  w cieple do wyrośnięcia. Następnie kule spłaszczamy za pomocą dna szklanki. We wgłębienia wkładamy cebulę i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku 160-170°C do zrumienienia ok. 20-30 min...

 

 

cebul.jpg



komentarze (17) | dodaj komentarz

wiśniowa pokusa...

środa, 23 kwietnia 2014 17:40

 

 

 

...to ciasto zrobiłam na święta, jest bardzo pyszne i na pewno zrobię powtórkę. Myślę że właśnie z wiśniami smakuje najlepiej, choć w sezonie może pokuszę się o wersję jagodową.

 

 

Wiśnie najlepiej świeże oraz poza sezonem mrożone; ciasto z wiśniami z kompotu moim zdaniem będzie smakowało dużo gorzej.

 

W oryginale były tez dodane do śmietany śmietanfixy ja zastąpiłam je 2 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonymi w 1/4 szkl wody; jakiś stabilizator trzeba dodać bo ciasto smakuje najlepiej dnia następnego a nawet dwudniowe (dłużej nie dotrwa bo zostanie zjedzone ;))))

 

 

DSCF7898.JPG

 

źródło: "Smaker"

 

 

ciasto:

3 szklanki maki
1 1/2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

beza:

5 białek
1 szklanka cukru
płatki migdałowe

galaretka:

2 galaretki wiśniowe
1 szklanka soku wiśniowego (ja dałam kompot)
2 szklanki wody
wiśnie
   
bita śmietana:

0,5 l śmietany kremówki 30% (do ubijania)

2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody



z podanych składników zagnieść ciasto (będzie kleić się do rąk, ale tak ma być). Podzielić na 2 części; jedną cześć wyłożyć na blachę 25x36 cm i piec ok 30 min w temp. 180-190 st;

 

Przygotować pianę z białek, drugą cześć ciasta wyłożyć na blachę, a na ciasto dać pianę bezową i posypać płatkami migdałowymi, włożyć do piekarnika i piec ok.35-40 min w temp. 140st


Przygotować galaretkę - rozpuścić galaretki w 2 szkl. gorącej wody, dodać sok z wiśni odstawić do stężenia.


Na ostudzone ciasto (bez niczego) wyłożyć wiśnie, a następnie zalać tężejącą galaretką, wstawic do lodówki.


Ubić śmietanę, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie; przestudzić i dodać do śmietany. Nałożyć na stężałą galaretkę, przykryć drugą częścią ciasta (tą z bezą) i wstawić do lodówki - najlepiej na noc



komentarze (46) | dodaj komentarz

serowe mini babeczki...

piątek, 18 kwietnia 2014 14:50

 

 

 

...dziś na szybko upiekłam takie mini babeczki serowe do koszyczka. Babeczki są błyskawiczne, dłużej chyba schodzi samo smarowanie i wysypanie manną foremek :) Z podanych składników wychodzi 14 malutkich babeczek, pieczonych w foremkach o średnicy 4cm.

 

 

 

***

Wszystkim odwiedzającym bloga życzę radosnych świąt Wielkanocnych i mokrego dyngusa... Iza

 

 

 

 

DSCF7794.JPG

 

 

 

1 jajko

plaster masła taki na 1,5 cm

2 łyżki cukru

3 łyżki mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki serka kremowego

1 łyżka śmietany 12 czy 18%

 

 

 

Utrzeć masło z cukrem, dodać pozostałe składniki. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną. Do każdej foremki nakładać czubata łyżeczkę ciasta. Piec ok 15 minut w 170st.  Polukrować lub oprószyć cukrem pudrem

 

 

 

c.jpg

 

 

 

 

 

 



komentarze (17) | dodaj komentarz

wiosenna sałatka ryżowa...

piątek, 11 kwietnia 2014 14:36

 

 

 

...ryżowe sałatki robię rzadko, przeglądałam zapisane przepisy i natrafiłam na nią. Sałatka jest lekka, chrupiąca a przepis podpatrzony na blogu "Est-Ouest"

 

 

 

DSCF7606.JPG

 

 

 

 

1 szklanka długoziarnistego ryżu
10-12 sporych rzodkiewek
zielony ogórek
czerwona papryka
120 g szynki konserwowej
puszka kukurydzy
duży pęczek koperku
majonez
sól, pieprz

 


Wszystkie składniki kroimy na drobna kostkę. Gotujemy ryz. Łączymy całość z majonezem i doprawiamy do smaku....

 

 



komentarze (21) | dodaj komentarz

pikelets...

czwartek, 03 kwietnia 2014 14:39

 

 

 

...czyli małe puszyste australijskie placuszki, które zobaczyłam na blogu "Breakfast" Od razu wiedziałam że szybko je zrobię; najlepiej mi smakowały polane miodem i posypane owocami. Z podanych składników wychodzi ok 12 małych placuszków; takich nakładanych na patelnie łyżką...

 

 

 

DSCF7548.JPG

 

 

 

1 szkl mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
3/4 szkl mleka
1 jajko
masło i olej do smażenia
 

 

 

Przesiać do miski mąkę z proszkiem, solą i cukrem. W drugiej misce wymieszać mleko z jajkiem; dodać do suchych składników, aż masa będzie gładka i puszysta.
Na patelni rozgrzać masło i olej. Wylewać po 1 łyżce masy i smażyć po 1 minucie z obu stron na średnim ogniu.



komentarze (19) | dodaj komentarz

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów