Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 125 557 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

szarlotka cioci Leni...

wtorek, 28 października 2014 11:47

 

 

 

...szarlotka tak się zwie ponieważ przepis na nią dostałam dawno, dawno temu od chrzestnej cioci Leni. Ja do piany z białek dla koloru dodałam kisiel wiśniowy, ale nie jest to konieczne.

 

 

 

 

DSCF2854 (525x700).jpg

 

 

 

1 szklanka cukru

3 szklanki mąki

1 masło (200g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 duże jaja

ok 1,5 - 2 kg jabłek

opcjonalnie kisiel wiśniowy

 

 

 

Z mąki, żółtek, proszku do pieczenia, połowy szklanki cukru i masła zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Jedną częścią wyłożyć blaszkę do pieczenia 25x25cm a pozostałe dwie wstawić do lodówki.

 

Ubić pianę z białek dodając pozostałą część cukru i kisiel wiśniowy.

 

Cienko pokrojone lub starte na tarce jabłka wyłożyć na ciasto; na to zetrzeć drugą część ciasta. Wyłożyć pianę z białek, i na to zetrzeć trzecią część ciasta. Piec ok 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 170st.

 

 

 



komentarze (11) | dodaj komentarz

kostka czekoladowo-budyniowa z truskawkami...

czwartek, 23 października 2014 13:36

 

 

 

...ciasto jest bardzo smaczne no bo jakież może być inne z połączenia czekolady, budyniu i truskawek. Spód czekoladowy jest rewelacyjny, wilgotny a takie ciasta lubię więc z pewnością wykorzystam do innych wypieków...

 

 

 

 

DSCF2737 (700x525).jpg

 

źródło: "Mouth watering eats"

 

 

 

 

ciasto:

pół szklanki mleka
50 g gorzkiej czekolady
1 jajko
2/3 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
pół szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka mąki pszennej
2 kopiaste łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
    

 

krem budyniowy:

0,5 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
budyń waniliowy
3/4 szklanki cukru
200 g masła


warstwa truskawkowa:

2 galaretki truskawkowe
0,5 kg truskawek świeżych lub mrożonych
szklanka wody

 

ciasto: Mleko podgrzać z czekoladą aby się rozpuściła czekoladę; ostudzić. W misce utrzeć jajo na jasny krem z cukrem. Dodać olej, śmietanę, mleko z czekoladą; zmiksować. Do całości przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę, zmiksować tylko do połączenia składników. Przelać do foremki 25x25 wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-35 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.

warstwa truskawkowa: Do średniej wielkości garnka włożyć truskawki, zblendować, dolać szklankę wody i zagotować. Dodać galaretki i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

masa budyniowa: Do garnka wlać pół litra mleka, z czego odlać pół szklanki, wsypać cukier. Do szklanki dodać obie mąki oraz budyń i wszystko razem dobrze wymieszać. Wlać do gotującego się mleka; ugotować budyń. Kiedy mocno zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie zimny utrzeć z masłem.

Ciasto po wystudzeniu i zdjęciu papieru do pieczenia przełożyć znów do blaszki, posmarować masą budyniową dojeżdżając do brzegów, by galaretka nie dostała się do ciasta czekoladowego. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki, najlepiej na noc.

 



komentarze (16) | dodaj komentarz

pikantny sos czerwony a`la Sphinx....

sobota, 18 października 2014 18:00

 

 

 

...przepis już kiedyś był na blogu, ale dziś go szukałam i gdzieś mi wsiąkł wiec dodaję jeszcze raz. Ten sos zawsze mi w Sphinxie bardzo smakował i kiedy zobaczyłam właśnie na niego przepis na blogu "Passionfruit" to zrobiłam. Dla mnie bardzo smaczny więc polecam....

 

 

 

DSCF2677 (525x700).jpg

 

 

 

100 ml keczupu
1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, cumin)
1/2 małej cebuli
1 łyżeczka natki pietruszki

 

 

 

Cebulę i natkę pietruszki bardzo drobno siekamy, dodajemy kumin , keczup i dokładnie mieszamy.



komentarze (17) | dodaj komentarz

pieczony boczek do chleba...

poniedziałek, 13 października 2014 13:16

 

 

 

...bardzo lubię taki właśnie boczek do chleba, pamiętam jak od zawsze moja mama taki właśnie robiła.

 

Boczek możemy przygotować na dwa sposoby piec rozłożony lub zrolować, owinąć bawełnianym sznurkiem i upiec jako roladę

 

 

 

DSCF1888 (700x525).jpg

 

 

 

 

1-1,5 kg boczku
5-6 ząbków czosnku
3-4 łyżki majeranku
2 cebule
sól
pieprz

 

 

 

Mieszamy ze sobą sól, pieprz, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Boczek myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

 

Następnego dnia wkładamy do garnka do pieczenia mięsa i obsmażamy go z obu stron. Wkrawamy cebulkę .

 

I teraz możemy wstawić do piekarnika i piec około 1,5 godz. w 170st lub próżyć pod przykryciem na małym gazie, ja wolę taki boczek z gazu:) Należy też pamiętać o tym aby w razie potrzeby od czasu do czasu podlewać wodą



komentarze (13) | dodaj komentarz

tort Marcello...

wtorek, 07 października 2014 20:49

 

 

...pyszny czekoladowy biszkopt z czekoladowym kremem i  z rodzynkami moczonymi w rumie. Korzystałam z przepisu z bloga "Słodka Feeria".

 

Biszkopt piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm moje blaty są cienkie ok 1 cm bo chciałam mieć 4 części. Tort należy przełożyć kremem dzień a nawet dwa dni wcześniej. Aha i nie zapomnijcie porządnie nasączyć ;)

 

 

 

DSCF2313.JPG

 

 

biszkopt:

 

6 jajek
150 g miękkiego masła
1 szkl cukru pudru
1 szkl mąki
150 g ciemnej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

krem:


250 g miękkiego masła
250 g gorzkiej czekolady
100 g cukru pudru
100 ml mleka

dodatkowo:

200 g rodzynek
100-150 ml rumu
300 ml czarnej herbaty
1 łyżeczka cukru

 

 

Zaczynamy od biszkoptu. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Na małym ogniu roztapiamy masło z połamaną czekoladą. Kiedy  czekolada lekko przestygnie cały czas miksując dodajemy pojedynczo żółtka a następnie cukier puder.Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i już na najniższych obrotach miksera mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z jajek mieszając łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy; przekładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 35-40 minut do suchego patyczka.

Herbatę zaparzamy, słodzimy cukrem, dolewamy rum. Rodzynki wrzucamy do miski i zalewamy herbatą z rumem. Odstawiamy do napęcznienia i ostudzenia; można to zrobić dzień wcześniej.

 

Składniki do kremu wyjmujemy z lodówki by osiągnęły temp. pokojową.

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy połamaną czekoladę. Stawiamy na gazie i mieszając podgrzewamy aż roztopi się czekolada; kiedy sie roztopi to od razu odstawiamy do ostudzenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na biały puszysty krem. Dodajemy przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy.  Jeśli krem jest zbyt rzadki wstawiamy na chwilę do lodówki. Rodzynki przecedzamy na sicie zachowując herbatę.

Biszkopt dzielimy na równe blaty. Pierwszy blat nasączamy chłodnym ponczem, smarujemy częścią kremu, posypujemy rodzynkami. Układamy kolejny krążek powtarzając proces. Ostatni blat smarujemy kremem i ozdabiamy. Wstawiamy do lodówki najlepiej całą noc. Wyjmujemy około 30 minut przed podaniem.

 

 

 

DSCF2446 (500x375).jpg



komentarze (14) | dodaj komentarz

biszkopt czekoladowy...

piątek, 03 października 2014 13:44

 

 

...biszkopt czekoladowy z roztopioną gorzką czekoladą, baza do wszelakich tortów. Biszkopt najlepiej upiec w tortownicy o średnicy 24cm i spokojnie wtedy da go się przekroić na trzy części. Ja akurat ten na potrzeby ciasta przekroiłam na cztery 1 cm blaty.

 

 

 

DSCF2176 (525x700).jpg

 

 

 

6 jajek
150 g miękkiego masła
1 szkl cukru pudru
1 szkl mąki
150 g ciemnej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli



Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Na małym ogniu roztapiamy masło z połamaną czekoladą. Kiedy  czekolada lekko przestygnie cały czas miksując dodajemy pojedynczo żółtka a następnie cukier puder.Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i już na najniższych obrotach miksera mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z jajek mieszając łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy; przekładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 35-40 minut do suchego patyczka.



komentarze (14) | dodaj komentarz

basbousa przekładana kremem, بسبوسة مح

niedziela, 28 września 2014 19:38

 

 

 

...przepyszne ciasto z kuchni arabskiej, jedno z moich ulubionych, które często powtarzam. Tak często, że kartka z przepisem zapisana wieki temu już jest na wykończeniu ;)  gdybym nie znała go na pamięć to już nie dałoby się odczytać, wiec czas wrzucić na bloga żeby był w razie co ;)) 

 

Do ciasta potrzebujemy semoliny, ale ja jak akurat nie mam na stanie to daję bardzo drobną kaszę mannę.

 

 

 

DSCF2047 (525x700).jpg

 

 

 

krem:

 

1/2  litra mleka

1/2 szkl cukru

7 łyżek skrobi kukurydzianej

200 ml śmietany 36%

150 g serka kremowego

 

 

ciasto:

 

450 g semoliny

200 g  jogurtu naturalnego

250 g mleka w proszku

200 g cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g miękkiego masła

 

 

syrop:

 

3/4 szkl wody

2-3  łyżki soku z cytryny

3/4 szkl cukru

trochę wody różanej lub z kwiatu pomarańczy w wersji exklusiv ;))

 

 

 

mleko wlewamy do garnka, wsypujemy skrobię kukurydzianą i cukier; dokładnie mieszamy i gotujemy budyń od czasu do czasu mieszając aby nie przywarł do garnka. Odstawiamy. Kiedy trochę przestygnie dodajemy serek i śmietanę; wszystko mieszamy.

 

Wodę, cukier  i sok z cytryny gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszamy, aż troszkę zgęstnieje. Na koniec dodajemy wodę aromatyzowaną.

 

Wszystkie składniki ciasta wsypujemy do miski i dokładnie wyrabiamy ręką.

 

Formę smarujemy masłem. Ja zazwyczaj używam tortownicy o średnicy 24 cm.  Więc jak już mamy formę posmarowana masłem to wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy równomiernie budyń. Na budyń układamy drugą część ciasta. Najlepiej zamoczonymi rękoma w wodzie lepić placki i wykładać na budyń, a potem wszystko ładnie również mokrymi rękoma wyrównać. Nożem kroimy romby lub kwadraty. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 35-40 minut w 180st.  Ciepłe polewamy syropem i posypujemy pistacjami...

 

 

 

 

 DSCF2017 (700x525) (500x375).jpg

 

 

 

 



komentarze (13) | dodaj komentarz

mini tarte...

wtorek, 23 września 2014 15:07

 

 

 

...pyszne ciasteczka prosto z Algierii są tak dobre, że trudno jest przestać na kilku i stale się sięga po kolejne więc znikają błyskawicznie ;)) Przepis od Sary z bloga "Algierskie klimaty"

 

 

 

DSCF1942 (700x525).jpg

 

 

 

 

150 g masła
1szkl cukru
4 cale jaja
2-3 łyżeczki cukru waniliowego bądź laska wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki skrobi kukurydzianej
ok. 2-2,5 szkl mąki tyle, aby zagnieść gładkie ciasto
dżem
cukier puder

 

 

 

Masło rozpuścić, wystudzić- dodać cukier, jaja i pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 10 min przykrywając ściereczką.

Następnie rozwałkować ciasto na 2-3 mm grubości placek i wykrajać formy; można to zrobić przy użyciu szklanki i kieliszka bądź foremek w zależności jakie się chce uzyskać kształty. Ciasteczka wykrawamy parami w której jedno ma być z dziurką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy na złoto w dobrze rozgrzanym piekarniku 190st, tak aby ciasteczka były od spodu zarumienione, a z wierzchu prawie białe.

Po upieczeniu pierwszej partii będziemy mieć rozeznanie czy grubość i kształt są ok. Składamy ciasteczka; spód plus wierzch z dziurka, smarując dżemem i delikatnie dociskając, żeby mieć pewność ze się trzymają.  Na koniec posypujemy cukrem pudrem.



komentarze (15) | dodaj komentarz

krucha szarlotka na krupczatce...

czwartek, 18 września 2014 16:40

 

 

 

 

...nadchodzi jesień więc i czas na szarlotki. Na pierwszy ogień poszła znaleziona i zapisana trzy lata temu na blogu "Wypieki z pasją"

 

 

Choć ciasto masakryczne do wałkowania i jeszcze bardziej wnerwiające do przenoszenia to szarlotka jest przepyszna, maślana i krucha. Spód jakoś przeniosłam a wierzch pozlepiałam z kilku części bo i tak posypujemy obficie cukrem pudrem ;)) wiec wszelkie niedoskonałości zostały zamaskowane....

 

 

 

 

DSCF1816 (525x700).jpg

 

 

 

 

ciasto

1,5 szklanki mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
200g masła
0,5 szklani cukru
2-3 łyżki zimnej wody

jabłka:

1,5 kg jabłek
około 0,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki cynamonu

dodatkowo

cukier puder do posypania
3 łyżki bułki tartej



Pokrojone jabłka w kostkę wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier, trochę wody i dusimy około 15-20 minut; aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodać cynamon wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy w kulę. Schładzamy co najmniej 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Każdą połowę rozwałkować mocno podsypując mąką (ciasto jest kruche, ale ważne jest aby mocno podsypywać je mąką, co znacznie ułatwia pracę) na prostokąt o wymiarach blachy. Ja miałam taką 25x23cm.

Pierwszy płat ciasta ułożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Przykryć drugim płatem ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180st, do zrumienienia ciasta. Jeszcze gorące ciasto posypać obficie cukrem pudrem.



komentarze (18) | dodaj komentarz

hamburgery z przepisu p. Magdy Gessler...

czwartek, 11 września 2014 12:44

 

 

 

...chyba każdy lubi sobie od czasu do czasu zjeść coś z fast foodu.Ja zazwyczaj cos kupuję na mieście ale od dłuższego czasu "chodziły" za mną domowe hamburgery i tym razem zrobiłam z przepisu Magdy Gessler, a bułki hamburgerowe upiekłam z przepisu Marthy Stewart

 

 

DSCF1166 (525x700) (2).jpg

 

 



0,5 kg mielonej wołowiny
1 cebula
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki sosu chili
prażona cebulka
plastry sera
bułki do hamburgerów
pieprz, szczypta suszonego imbiru
dowolne dodatki: u mnie majonez ketchup, pomidor, cebula, sałata


 

Do mięsa dodać: posiekaną cebulę, mięso, sos chili, imbir, pieprz, musztardę i sos Worcester wymieszać, dodać zimnej wody. Wyrabiać mięso na gładką masę. Dodać prażoną cebulkę. Uformować burgery. Grillować lub obsmażać na patelni około 5-6 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania położyć na kotletach po plastrze sera.

Bułki przekroić na pól i opiec na patelni na której smażyliśmy kotlety tak, żeby były ciepłe i chrupiące. Następnie posmarować majonezem. Na spodzie ułożyć sałate, na niej kotlet. Posmarować ketchupem; dodać pomidory i cebulę. Przykryć wierzchem bułki posmarowanym od spodu majonezem.



komentarze (19) | dodaj komentarz

serowe ciasteczka z cukrem...

czwartek, 04 września 2014 18:43

 

 

 

...nie dość ,że proste do zrobienia, przepis  prosty do zapamiętania, po prostu wszystkich składników ma być tyle samo, to do tego ciasteczka są przepyszne zarówno gorące prosto z pieca jak i kiedy wystygną, znikają błyskawicznie ja sobie kilka schowałam ;) dlatego tez wiem że i zimne smakują bardzo dobrze.

 

 

Z podanych składników wychodzą dwie blachy. Ja lubię wszelakie wypieki, placuszki czy naleśniki "blade" ledwo co upieczone, ale piekąc te ciasteczka zagapiłam się i druga turę za długo przetrzymałam ze były bardziej spieczone i akurat w wypadku tych ciastek wyszło to na plus

 

 

 

 

DSCF1450 (525x700).jpg

 

źródło: "Różowa patera"

 

 

 

170 g mąki mąki pszennej (szklanka)
170 g sera twarogowego
170 g zimnego masła

Dodatkowo: cukier do maczania ciasteczek



Blachę od piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać na stół, dodać masło, ser zagnieść ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Stół oprószyć mąką. Odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość ok. 2-3 mm. Ciasto ciąć za pomocą radełka najpierw na paski, a następnie na romby. Każde ciasteczko położyć lepiącą stroną na cukrze, by się do nich przylepił. Następnie ciasteczka cukrem do góry układać na blasze.

 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180st ok 12-15 minut aż się zezłocą lub lekko zbrązowieją.
 

 

 

 

Obrazek2 (500x273).jpg



komentarze (19) | dodaj komentarz

pırasa çorbası...

niedziela, 31 sierpnia 2014 14:21

 

 

 

...czyli turecka zupa z pora z dodatkiem jogurtu. Ja osobiście wszelakie zupy jogurtowe bardzo lubię i kiedy trafiłam na nią na blogu "Turcja od kuchni" zapisałam sobie do zrobienia. Polecam wypróbujcie bo jest na prawdę bardzo smaczna

 

 

DSCF1229 (525x700).jpg

 

 

 

2 długie pory
marchew
ziemniak
garść ryżu
mały korzeń pietruszki
kawałek selera
liść laurowy
ziele angielskie
1,5 litra wywaru z kurczaka
sól,pieprz
jajko
szklanka jogurtu
sok z połowy cytryny
pul biber (opcjonalnie)



Warzywa dokładnie myjemy i drobno siekamy. Wkładamy do garnka zalewamy wywarem z kurczaka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, garść ryżu. Gotujemy około 30 minut od momentu wrzenia. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt ,jajko i sok z cytryny, dolewamy odrobinę gorącego wywaru i mieszamy by ogrzać mieszankę jogurtową. Następnie ogrzaną mieszankę dodajemy do zupy ciągle mieszając w przeciwnym razie się zwarzy. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając i gotujemy jeszcze kilka minut.
Doprawiamy do smaku solą pieprzem i jeśli lubimy dania na ostro, dodajemy również pul biber.

 

 

 



komentarze (10) | dodaj komentarz

bułki do hamburgerów wg Marthy Stewart...

środa, 27 sierpnia 2014 17:35

 

 

 

...moje pierwsze bułki do hamburgerów i ostatnie tzn pierwszy i ostatni przepis w/g mnie się idealny więc nie będę szukała już innych przepisów. Z podanych składników zrobiłam 9 średnich bułek. przepis ze strony "Kulinarne przeboje"

 

 

 

DSCF1111 (525x700).jpg

 

 

 

 

170ml ciepłej wody
100g mleka w proszku    
2 łyżki masła
1,5 łyżki cukru
niepełna łyżeczka soli
8g świeżych drożdży
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
sezam do posypania
1 łyżka mleka


Mleko w proszku rozrabiamy z wodą, masłem i cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, wlewamy mleko i wkruszamy drożdże. Odstawiamy na ok. 10 minut. Dodajemy całe jajko, sól i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

 

Po godzinie formujemy okrągłe bułeczki, spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

 

Kiedy bułeczki już ładnie wyrosną, smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 15minut w temp. 200C.



komentarze (15) | dodaj komentarz

muffinki marchewkowe...

czwartek, 21 sierpnia 2014 18:07

 

 

 

...przeglądałam wiele przepisów na muffinki marchewkowe, ale jakoś żaden tak do końca mi nie podchodził. Wiec skleiłam sobie taki swój z rożnych. Muffinki wyszły przepyszne wilgotne, puszyste; piekłam je rano a już ich nie ma

 

 

DSCF0914 (534x700).jpg

 

 



1 szklanka i 1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
2 jajka
70 ml oleju
skórka i sok z małej cytryny
2 łyżki śmietany
ok 1 szklanki startej marchewki (miałam dwie duże)


200 g serka kremowego
200 ml gęstej śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z połowy laski wanilii



Nagrzewamy piekarnik do 170st C z termoobiegiem. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej mieszamy dokładnie śmietanę, olej,  jajka; dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz startą marchewkę (ja swoją rozdrabniałam w blenderze)

 

Łączymy mokre składniki z suchymi za pomocą łyżki bardzo delikatnie mieszamy, tylko do wstępnego połączenia. Nakładamy ciasto do przygotowanych papilotek i pieczemy przez 20-25 min, aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe na wierzchu.

Kiedy muffinki się pieką robimy krem w misce dokładnie łączymy serek kremówką, cukrem i ziarenkami wanilii.

Muffinki dekorujemy kremem...

 

 

 

DSCF0923 (640x480) (500x375).jpg



komentarze (22) | dodaj komentarz

placek wiśniowy z miasteczka Twin Peaks...

niedziela, 17 sierpnia 2014 15:51

 

 

 

...cudownie wiśniowe nadzienie, maślane kruche ciasto, kleks bitej śmietany bądź lody śmietankowe; czyli przepyszne ciasto inspirowane słynnym cherry Pie z serialu Miasteczka Twin Peaks. Ja je upiekę z pewnością jeszcze nie raz.


Ciasto można upiec w formie od tarty ja chciałam mieć "wyższe" ciasto i upiekłam w tortownicy 24cm

 

 

 

 

DSCF0740h.JPG

 

źródło: "London Eats"

 

 

 

ciasto:

400g mąki pszennej
200g zimnego masła
50g cukru pudru
1 żółtko
ok 3 łyżki zimnej wody


nadzienie wiśniowe:

1 kg świeżych wydrylowanych wiśni
200 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 szkl wody



Zaczynamy od ciasta. Masło siekamy z cukrem i mąką a następnie dodajemy żółtko; dodajemy wodę jeśli potrzeba wody dodajemy więcej. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy wiśniowe nadzienie. Do garnka wkładamy umyte, wydrylowane wiśnie, wsypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny; gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W kubku rozrabiamy mąkę z wodą; dodajemy do wiśni, mieszamy i chwilę gotujemy.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części; ja na spód dałam trochę więcej. Większą połowę rozwałkowujemy, przekładamy na tortownicę (24cm), tak żeby ciasto sięgało do górnej krawędzi. Wlewamy nadzienie wiśniowe. Resztę ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch. Wystające ciasto opuszczamy i delikatnie ale dokładnie dociskamy widelcem,  tak żeby nie wyciekło nam nadzienie. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy obficie cukrem. Na wierzchu patyczkiem od szaszłyków robimy kilka dziurek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C pieczemy 15 min a następnie obniżamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 25-30 min

 

 

 

 

 



komentarze (21) | dodaj komentarz

placuszki z kaszy manny...

wtorek, 12 sierpnia 2014 15:38

 

 

 

...są to jedne z lepszych placuszków jakie robiłam delikatne i puszyste; dodaję je do mojej ulubionej trójki gdzie znajdują się te z serka wiejskiego i algierskie baghrir. 

 

 

Przepis na placuszki pochodzi z bloga "Majanowe pieczenie" Z podanych składników usmażyłam 8 placuszków, a podałam z bitą śmietaną, jeżynami, malinami i listkami mięty...

 

 

 

 

DSCF0566p.JPG

 

 

 

 

pół szklanki kaszy manny
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki masła
olej do smażenia



Mleko zagotować z masłem i cukrem; wsypać mannę. Cały czas mieszając gotować, aż powstanie kleik. Wystudzić.
Dodać żółtka. Białka ubić na pianę i domieszać delikatnie do masy. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść nieduże placuszki i smażyć z obu stron na złoto.

 

 

 



komentarze (18) | dodaj komentarz

sernik z serków homo i galaretek...

czwartek, 07 sierpnia 2014 21:51

 

 

 

...serniczek prosty ale czasochłonny, niestety musimy czekać aż kolejne warstwy porządnie się zetną a to trochę czasu zajmuje. Ja robiłam z duszą na ramieniu w formie od babki; bo obawiałam się czy ładnie odejdzie od formy ale na szczęście prawie wsio poszło ok ;))

 

przed przystąpieniem do pracy należny sprawdzić jaka dużą mamy formę, ja tego nie zrobiłam i na czwarty granatowy kolor zabrakło miejsca tj  wylałam cieniuteńką warstwę, a resztę rozlałam do salaterek.

 

Dodałam też trochę cukru pudru do warstwy fioletowej bo jakaś taka mało słodka mi się wydawała.

 

 

 

 DSCF0282 (700x525).jpg

 

 

 

 

5 rożnych galaretek
4 serki homogenizowane waniliowe po 150
cukier puder dla chętnych

 

 

 

Każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Kiedy są zimne dodajemy do każdego koloru po jednym serku homogenizowanym i dokładnie mieszamy.

 

Robiąc sernik w tortownicy zaczynamy wylewać galaretki które zmieszane są z serkiem homo, a robiąc w formie od babki jako pierwsze wylewny "czystą" galaretkę.

 

Każde kolejne wylewamy aż poprzednia porządnie się zetnie. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Kiedy chcemy wyjąć z babkowej formy wtedy formę wkładamy dosłownie na 5 sekund do gorącej wody

 

 

 

 

 

 

 

 

 



komentarze (19) | dodaj komentarz

alecha - etiopski gulasz...

piątek, 01 sierpnia 2014 14:22

 

 

 

....alecha czyli lekko pikantny,bardzo smaczny i szybki do przygotowania gulasz rodem z Etiopii. Jak przeczytałam na blogu "Filozofia Samku" skąd zaczerpnęłam przepis można dodać również fasolkę szparagową, kapustę czy też mięso. Ja robiłam już kilka razy w wersji podstawowej; zdecydowanie są to moje smaki. Alechę jadam z chlebkiem "Himbasha" również rodem z Etiopii który także polecam...

 

 

 

DSCF0467 (700x525).jpg

 

 

 

 

2 marchwie
6-7 ziemniaków
1 zielona papryka
1 papryczka chili
2-3 cm kawałek imbiru
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 czerwona cebula
1 szklanka przecieru pomidorowego
2 łyżeczki pasty pomidorowej
sól
1 łyżeczka kuminu
olej



Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę czy jak tam chcecie ziemniaki i marchewkę, wsypujemy kurkumę, smażymy 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy czosnek, imbir i chili, smażymy chwilę. Dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę, przecier, pastę pomidorową, dolewamy około pół szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy ok 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Jeśli zajdzie potrzeba dodajemy więcej wody na patelnię. Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem.



komentarze (18) | dodaj komentarz

sernik z jogurtów greckich...

niedziela, 27 lipca 2014 14:51

 

 

 

...jogurt grecki na to ciasto kupowałam chyba ze 3 razy i zawsze do czegoś innego zużyłam. Ale w końcu upiekłam ciasto bardzo smaczne choć muszę przyznać ze w tym samym dniu kiedy przestygło, ukroiłam, spróbowałam i tak średnio byłam z niego zadowolona, ale na drugi dzień smakowało rewelacyjnie; także jak najbardziej polecam...

 

"Spód" wzięłam swój z przepisu na  chyba mój ulubiony i niezawodny "Sernik z pianką" a masa jogurtowa z bloga "Coś słodkiego poproszę"

 

 

 

 

DSCF9855 (700x525).jpg

 

 

 

 

ciasto:

1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 plaster margaryny ok 1cm
szczypta soli
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 

Masa jogurtowa:

2 duże jogurty greckie (800g)
2 budynie w proszku
5 jajek
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

ciasto: ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim posmarowaną margaryna i oprószoną np manną blachę (25x35cm) Można podpiec 10-15 minut.

 

 

masa jogurtowa: białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodajemy budyń w proszku oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka delikatnie już łyżką należy wmieszać do masy jogurtowej.
Masę wylewamy na blachę i pieczemy w nagrzanym do 170 st.C piekarniku przez ok 50-60 min.



komentarze (23) | dodaj komentarz

sałatka ziemniaczana...

wtorek, 22 lipca 2014 21:07

 

 

 

...szybka i smaczna sałatka. Świetnie pasuje do wszelkich pieczonych, smażonych czy też grillowanych mięs....u mnie na grillu zniknęła jako pierwsza...

 

 

 

DSCF0122 (700x525).jpg

 

 

 

1kg ziemniaków
3-4 ogórki konserwowe
pęczek koperku
1 duża cebula
pieprz
3 ząbki czosnku
4-5 łyżek majonezu (można pół na pół z jogurtem)

 

 

 

pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie tak żeby były lekko twarde. Ogórki kroimy w plasterki a jak są większe to w pół plasterki, a cebulę kroimy w kostkę; wszystko razem mieszamy. Do kubka wkładamy majonez i jogurt, wyciskamy czosnek. Sosem polewamy sałatkę,dodajemy pieprz do smaku, delikatnie mieszamy i posypujemy koperkiem...


 

 

...przy okazji chciałam się pochwalić jaką piękną dębową deskę dostałam w zeszłym tygodniu od Pani Beaty. Więcej takich cudeniek możecie zobaczyć na blogu "Hungry for ideas"

 

 

deska (550x460).jpg



komentarze (17) | dodaj komentarz

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów