Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 137 713 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

faworki maślane...

sobota, 24 stycznia 2015 14:33

 

 

 

...co roku smażyłam faworki "Dziada i baby" lub "Faworki z 3 mąk" w tym roku skusiłam się na trochę inny przepis na który trafiłam na blogu "Pyszne jedzonko" Faworki smakują troszkę inaczej niż te tradycyjne ale są bardzo dobre. Jakimś cudem na drugi dzień zawieruszyło mi się pół faworka i był równie smaczny kruchy jak dnia pierwszego...

 

 

 

DSCF4198pp.jpg

 

 

 

 

3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
3 jajka
4 łyżki mleka
13 dag masła
tłuszcz do smażenia
cukier puder do obsypania faworków

 


Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Jajka, mleko, cukier i masło miksujemy i dodajemy po trochu mąki, stale miksując. Jeśli mikser już nie daje rady wyciągamy ciasto na stół i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie cienko je rozwałkowujemy i kroimy w paski. Każdy pasek nacinamy pośrodku i przewijamy, formując faworki.

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik do osączenia a potem posypujemy cukrem pudrem.



komentarze (3) | dodaj komentarz

sigara boregi...

poniedziałek, 19 stycznia 2015 11:37

 

 

 

...tureckie pieczone bądź smażone ruloniki z ciasta filo lub yufka nadziewane słonym serem typu feta. Bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepisów w sieci jest mnóstwo ja tym razem skorzystałam który został podany na stronie "Turkishcookbook"

 

 

 

 

DSCF4112.JPG

 

 

 

 

6 arkuszy ciasta filo
4 ugotowane ziemniaki
1 średnia cebula pokrojona w plasterki
1/2 sera typu feta
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki papryki
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki

dodatkowo:
1 żółtko
czarnuszka

 

 

na maśle podsmażyć cebulę, dodać ciepłe utłuczone ziemniaki, pokruszony ser, sol, pieprz paprykę oraz natkę pietruszki. Wszytko dokładnie wymieszać.

Na stole ułożyć dwa arkusze ciasta filo. Pokroić z góry do dołu na 4 pasy. Na górze umieścić nadzienie; zostawiając po bokach trochę wolnego miejsca i zwijać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać czarnuszką i piec w piekarniku nagrzanym do 200st ok 15-18 minut na złoty kolor.



komentarze (13) | dodaj komentarz

puszysty mleczno-jogurtowy deser z jagodami...

wtorek, 13 stycznia 2015 18:03

 

 

 

...pyszny i szybki deser, no może trzeba chwilkę poczekać aż stężeje ale do zrobienia szybki. W smaku podobny do sernika na zimno. Więc jak lubicie serniki na zimno to polecam. Owoce oczywiście można użyć jakie się chce. Z podanych składników wychodzi 4-6 deserów...

 

 

 

DSCF4015 (525x700).jpg

 

 

 

200 ml mleka
12 g żelatyny
4 łyżki cukru
200g twarogu
200g jogurtu naturalnego
2 garście jagód lub innych owoców

 

 


Mleko z cukrem zagotowujemy; zdejmujemy z ognia i stale mieszając wsypujemy żelatynę. Mieszamy tak aż żelatyna się całkowicie rozpuści.Odstawiamy do ostygnięcia. Twaróg miksujemy z jogurtem na gładką, puszystą masę (ja miałam bardzo drobny twaróg, ale gdy mamy gruby to należy rozgnieść widelcem lub przetrzeć przez sito) Miksując dalej masę wlewamy po trochu mleka z żelatyną i Ucieramy na najwyższych obrotach 3 minuty, aż masa będzie lekka i puszysta. 2/3 masy przekładamy do szklaneczek, wstawiamy do lodówki na ok 15 minut. Do pozostałej masy dodajemy zblendowane jagody i miksujemy.Masę jagodową wykładamy na białą i ponownie wstawiamy do lodówki na ok godzinkę.



komentarze (18) | dodaj komentarz

babka z wódką...

wtorek, 06 stycznia 2015 17:27

 

 

 

...nie tak dawno na blogu "Zawsze głodna" zaciekawił mnie przepis na babkę z wódką, nie do końca dlatego że jest w niej wódka; ale ze względu na to skąd pochodzi, jak napisała Magda jest to przepis jeszcze od babci. Tak mi się przypomniał smak pysznego ciasta które piekła moja babcia, że postanowiłam ją jak najszybciej upiec. I to był strzał w 10!!!

 

Co do smaku to mogę tylko zacytować autorkę, iż przypomina babkę piaskową, chociaż nie jest tak puszysta i sucha, ciasto jest raczej zbite. Tak sobie myślę żeby kiedyś wykorzystać jako bazę do tortu bo świetnie by się nadawało. Polecam wszystkim...

 

 

 

DSCF3892 (525x700).jpg

 

 

 

300 g cukru pudru
300 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
0,5 kostki margaryny
0,5 kostki masła
4 całe duże
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml czystej wódki
ekstrakt z wanilii


lukier:

5 kopiastych łyżek cukru pudru
2 łyżki śmietany

 


Margarynę, masło ucieramy z cukrem pudrem, cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, obie mąki i wódkę. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka ok 45-55 minut w temp. 160-170 stopni. Po ostudzeniu polewamy lukrem.

śmietanę podgrzewamy w rondelku, wsypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy, jeśli lukier jest zbyt rzadki dosypujemy jeszcze cukru

 



komentarze (9) | dodaj komentarz

rok 21014 w skrócie...

czwartek, 01 stycznia 2015 14:10

 

 

 

...żeby tradycji stało się zadość jak co roku dziś skrócony wpis tego co zrobiłam w minionym roku. Kolejność przypadkowa

 

Bez tytułu (695x700).jpg

 

Kliknij na obrazek a pojawi się wybrany przepis...;) Gdyby któryś nie zadziałał poproszę o komentarz to poprawię.

 

 

muff.jpg  Obrazek1.jpg  szarl.jpg  baba.jpg  hhhh.jpg  sal.jpg  makow.jpg  mini.jpg  Obrazek1.jpg  muff.jpg  htgh.jpg  bro.jpg  szarlo.jpg  ceblarze.jpg  marc.jpg  hambur.jpg  onrev.jpg  bab.jpg  zaatar.jpg  zupa z pora.jpg  tahini.jpg  kostka.jpg pulpe.jpg  ciast.jpg  salatka 1.jpg  jamajka.jpg  pianka.jpg  ciasto.jpg  placusz.jpg  galaretka piwna.jpg  babka.jpg  pik.jpg  gofry.jpg  sernik.jpg  Obrazek2.jpg  Obrazek2.jpg  Obrazek1.jpg  zupa.jpg  sliwkowe.jpg  jaj.jpg  szarlot.jpg  serce.jpg  cytrynowe.jpg  masala.jpg  sernk.jpg  paczki.jpg  wisniowa.jpg  Obrazekfrerw1.jpg  budyniowe.jpg sos.jpg  mecznym.jpg  brio.jpg  tort.jpg  sernik.jpg  pierogi.jpg  himbas.jpg  jog.jpg  sern.jpg  ziemniacz.jpg  c,ikf.jpg  hambur.jpg  alicha.jpg  boczek.jpg  ghjm.jpg 

 

 



komentarze (8) | dodaj komentarz

piernik alpejski...

środa, 24 grudnia 2014 8:44

 

 

 

...nie napiszę jak smakuje bo ja pierników nie lubię i nie jem ale ponoć smakuje jak pierniczki alpejskie (których też nie jadam). Więc choć pierników nie lubię to jednak co rok staram się zrobić jakiś inny na Boże Narodzenie. Tym razem skorzystałam z przepisu zapisanego kiedyś z bloga "Pyszna pasja"

 

 

 

 

***

Przy okazji składam wszystkim życzenia smacznych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz pomyślności w Nowym 2015 Roku.....

 

 

 

 

DSCF3690ff (525x700).jpg

 

 

 

 

125 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru ( 1 szkl. = 250 ml)
3 jajka
200 g płynnego miodu
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 przyprawa korzenna do piernika
szczypta soli
garść rodzynek
garść żurawiny
600 g powideł śliwkowych
150 g gorzkiej czekolady
180 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)




W dużej misce zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodawać kolejno: po jednym żółtku, miód i śmietanę. Miksować jeszcze trochę. Suche składniki mąkę, kakao, sodę i przyprawę połączyć w drugim naczyniu. Wsypać do pierwszej miski, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać do masy. Ponownie delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 165 st.C. przez ok 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe odstawić do ostudzenia. Zimne przekroić na dwa blaty.

 

Powidła przełożyć do małego rondelka i podgrzewać do zagotowania. Wrzucić rodzynki i żurawinę. Smażyć je jeszcze przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Powidłami przełożyć blaty piernika, zostawiając trochę do posmarowania wierzchu i boków. Tak przełożony piernik najlepiej odstawić na noc do zastygnięcia.

 

Na drugi dzień przygotować polewę: śmietankę zagotować w małym rondelku, zdjąć z ognia. Włożyć do niej pokruszoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Gorącą polewą oblać wierzch i boki piernika. Zostawić na kilka godzin do ostygnięcia.



komentarze (11) | dodaj komentarz

czerwona kapusta zasmażana...

wtorek, 16 grudnia 2014 12:21

 

 

...czerwoną kapustę zawsze robiłam z rodzynkami z mojego ulubionego przepisu babci na "Modrą kapustę". Tym razem skorzystałam z tego przepisu i też jest ok więc polecam.

 

 

 

DSCF3612 (700x525).jpg

 

 

 

 

0,5 główki średniej czerwonej kapusty
1 duża cebula
1 duże jabłko
1 łyżka cukru
1,5 łyżki smalcu
1 łyżka octu
2 łyżki mąki
sól i pieprz

 

 

 

Kapustę drobno poszatkować, zalać wodą tak aby pół kapusty było pod wodą, gotować ok 10-15 min. Do kapusty dodać: starte jabłko, cukier i sól, gotować aż będzie miękka. Dodać ocet i pieprz. Cebulę (pokrojoną w drobną kosteczkę) zeszklić na smalcu, zasypać mąką; zrobić zasmażkę. Do kapusty dodać zasmażkę; mieszać aby nie przywarło, a zasmażka połączyła się z całą kapustą.

 

 



komentarze (12) | dodaj komentarz

kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa...

środa, 10 grudnia 2014 18:54

 

 

...zawsze sobie obiecałam, że zrobię domową skórkę pomarańczową, lecz jak dotąd kupowałam. Wreszcie się zmobilizowałam; zrobiłam i powiem Wam, że taka domowa jest o niebo lepsza niż sklepowa i na 100% nie będę już skórek kupowała w sklepie. Przepis Anny Olson podpatrzony na blogu "Kuchenne fascynacje"

 

 DSCF3466 (525x700) (2).jpg

 

 

 

 

 

skórka z cytryny, pomarańczy w dowolnej ilości
1 szklanka wody
1 szklanka cukru



skórkę należy wyszorować i sparzyć następnie tniemy w kostkę lub jakie tam chcecie kawałki. Nie wycinamy białego albedo, nie jest to konieczne. Wrzucamy do wrzątku na 1-2 minuty odcedzamy.

Wodę i cukier mieszamy w rondelku. Wstawiamy na gaz mieszamy aby cukier się rozpuścił i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy skórkę. Gotujemy 20-30 minut odcedzamy. Skórkę suszymy na pergaminie.

Suchą przechowujemy w szczelnym zamkniętym słoiku lub mrozimy.



komentarze (10) | dodaj komentarz

sałatka śledziowa po cygańsku...

środa, 03 grudnia 2014 10:05

 

 

...jakiś czas temu zapisałam sobie przepis z bloga "Agatka gotuje i smakuje" przepis sałatkę śledziową. Tak jak napisała autorka sałatka jest szybka i pyszna, polecam do spróbowania...

 

 

Obrazek3 (700x525).jpg

 



1/2 kg śledzi matiasów
4 ogórki konserwowe
1 duża cebula
kawałek białej części pora
5 łyżek ketchupu
1 łyżka musztardy
4 łyżki oleju
papryka ostra i słodka
1/2 łyżeczki cukru
pieprz
2 ząbki czosnku



Śledzie dobrze wymoczyć i wypłukać. Następnie pokroić je w grubszą kostkę. Ogórki i cebule pokroić w drobną kostkę, a por w krążki, wszystko razem wymieszać.Teraz przygotować sos, mieszając cukier, papryki, pieprz oraz na przemian dodając ketchup, musztardę i olej. Pamiętać o mieszaniu, żeby sos się nie rozwarstwił. Na końcu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do śledzi wlać sos, wymieszać i odstawić do lodówki najlepiej na dzień lub dwa.



komentarze (10) | dodaj komentarz

tort z lekkim kremem budyniowym...

czwartek, 27 listopada 2014 12:21

 

 

 

...i kolejny urodzinowy tort tym razem mój. Przepis na krem z "Wielkiego Żarcia" Polecam ten prosty, szybki i smaczny krem do tortu. Nasączenie zawsze robię do smaku czasem więcej czasem mniej alkoholu, aczkolwiek lubię mocno nasączone ciasta i w sumie nasączenia jako całości miałam prawie 2 szklanki...

 

 

 

 

DSCF3237 (525x700).jpg

 

 

 

 

biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej


krem:

3 szkl mleka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 duży budyń śmietankowy
250 g masła


nasączenie w sumie ma być około półtorej szklanki a proporcje dostosowujemy do smaku:

sok z cytryny
wódka
cukier
woda

 


Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Przelewamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 - 170ºC około 30 - 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60cm upuszczamy je na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone...

1 szklankę mleka odlewamy rozrabiamy w niej budyń z mąką. Resztę mleka należy zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozmieszaną mąkę z budyniem i szybko mieszać, aż zgęstnieje.
Kiedy budyń jest już letni to dodajemy po trochu masło i długo miksujemy aż krem będzie dokładnie wymieszany i lekki. Do kremu można do smaku dodać np sok z cytryny to już jak kto lubi.

Biszkopt przekrawamy na 4 części, nasączamy, przekładamy kremem i dekorujemy



komentarze (16) | dodaj komentarz

warzywne curry z jajkiem...

środa, 19 listopada 2014 8:40

 

 

 ...takie dania bardzo lubię zwłaszcza gdy brak czasu w 15 minut mamy pyszne curry z polskich warzyw. Ja użyłam w tym wypadku gotowej mrożonej mieszanki warzywnej, ale w składnikach podam co tam się znajdowało. Oczywiście proporcje jak i warzywa można dać wedle swoich upodobań.

 

 

 DSCF3186 (700x525).jpg

 

 

 

 

ziemniak

marchew

kilka różyczek brokuła

zielona fasolka szparagowa

kukurydza

cebula

papryka czerwona i zielona

cukinia

ok 2 cm kawałek imbiru

ząbek czosnku

2 płaskie łyżeczki kurkumy

łyżeczka kuminu

3 łyżeczki pasty pomidorowej

łyżeczka cukru

1 łyżeczka papryki w proszku

jajka - po jednym na osobę

natka kolendry bądź pietruszki

olej

sól, pieprz

 

 

 

Na początek wstawiamy jajka i gotujemy. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju; następnie dodajemy imbir czosnek oraz resztę przypraw dobrze mieszamy i chwilę smażymy. Po około minucie dodajemy pokrojone warzywa i przesmażamy je kilka minut z przyprawami. Następnie dodajemy pastę pomidorową i ok 1-1,5 szkl wody i dusimy ok 10-15 minut w zależności od tego jak grubo mamy pokrojone warzywa. Curry rozkładamy na talerze układamy pokrojone na ćwiartki jajko i posypujemy natką kolendry bądź pietruszki

 

 

 



komentarze (14) | dodaj komentarz

Michałek...

niedziela, 16 listopada 2014 10:15

 

 

 

...nie wiem czemu taka nazwa...ba nawet nie wiem czy tak naprawdę nazywa się to ciasto, ale tak właśnie mam zapisane na starej kartce wiec już taka nazwa pozostanie. Przepis dostałam dawno, dawno temu...w pracy.

 

Ciasto trochę pracochłonne ale pyszne. Jedno z moich ulubionych. To tego typu ciasto "im starsze tym lepsze"  spokojnie można je robić 3-4 dni wcześniej wtedy jest najlepsze.

 

 

 

 

DSCF3119 (525x700).jpg

 

 

 

 

Ciasto:

3 szklanki mąki
6 dkg masła
7 łyżek miodu
1 szklanka cukru
2 całe jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:

3/4 szklanki manny
2 całe jajka
3/4 litra mleka
1 szklanka cukru
1 całe masło
zapach rumowy- pół fiolki można dać cały jednak dla mnie jest zbyt intensywny i daję połowę

 

 

 

Do miski wsypujemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy cale jajka. Masło z miodem rozpuszczamy. Kiedy mieszanina przestygnie wlewamy do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 8 części.

 

Na papierze odrysowujemy od dna tortownicy o średnicy 22 cm dwa koła (można też 4 i piec na dwóch poziomach piekarnika)  Rozwałkowujemy ciasto na papierze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy ok 10-14 min w zależności czy chcemy mieć bardziej czy mniej wypieczone ciasto. Trzeba zerkać bo kolejne pieką się jakoś szybciej :) Gdy się upieką zdejmujemy papier i na tych samych rozwałkowujemy  następna porcję.


Mannę wsypujemy do zimnego mleka dodajemy jajka, cukier i mieszamy na ogniu do zgęstnienia. Kiedy manna jest zimna dodajemy masło, zapach rumowy i ucieramy krem. 

 

Zimne placki przekładamy kremem. Wierzch  ciasto polewamy polewą czekoladową bądź posypujemy cukrem pudrem...

 



komentarze (14) | dodaj komentarz

sernik z polewą w środku...

piątek, 07 listopada 2014 11:53

 

 

 

...dawno nie było nowego wpisu bo się zastanawiałam nad przeniesieniem bloga, i tak sobie kombinowałam. Na razie jednak zostaję tu gdzie jestem, ale wróćmy do sernika.

 


Sernik fajnie wygląda i jest smaczny ja jednak do masy serowej dałam więcej cukru i zrobiłam z sernika wiaderkowego. Biszkopt jak to biszkopt jest delikatny i radzę upiec go wieczorem dnia poprzedniego, ja tego nie zrobiłam i bardzo ciężko było mi go ładnie przekroić.

 

 

 

 

DSCF2897 bial (700x525).jpg

 

źródło: "Niebieska Pistacja"

 



biszkopt:

6 jajek,
6 łyżek cukru,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
otarta skórka z 1 cytryny,
2 łyżki soku z cytryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu,
4 jajka
laska wanilii,
3/4 szklanki cukru,
200ml śmietany 30%,
1 budyń śmietankowy

polewa czekoladowa:

150 g masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
4 łyżki kakao,
2-3 łyżki wody

 


biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy sok, skórkę z cytryny, przesianą mąkę oraz proszek. Delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy 30x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy w temp. 170st około 30-35 min.

polewa: rozpuszczamy masło w garnuszku, dodajemy cukier i wodę; mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao; dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

masa serowa: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanę ubijamy. Resztę składników mieszamy ze sobą na koniec dodajemy ubitą śmietanę.

Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Do formy wkładamy jedne biszkopt, polewamy połową polewy, na to wykładamy połowę masy serowej. Następnie kładziemy drugi biszkopt, resztę polewy i resztę masy serowej. Pieczemy w temp. 165st przez 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.



komentarze (18) | dodaj komentarz

szarlotka cioci Leni...

wtorek, 28 października 2014 11:47

 

 

 

...szarlotka tak się zwie ponieważ przepis na nią dostałam dawno, dawno temu od chrzestnej cioci Leni. Ja do piany z białek dla koloru dodałam kisiel wiśniowy, ale nie jest to konieczne.

 

 

 

 

DSCF2854 (525x700).jpg

 

 

 

1 szklanka cukru

3 szklanki mąki

1 masło (200g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 duże jaja

ok 1,5 - 2 kg jabłek

opcjonalnie kisiel wiśniowy

 

 

 

Z mąki, żółtek, proszku do pieczenia, połowy szklanki cukru i masła zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Jedną częścią wyłożyć blaszkę do pieczenia 25x25cm a pozostałe dwie wstawić do lodówki.

 

Ubić pianę z białek dodając pozostałą część cukru i kisiel wiśniowy.

 

Cienko pokrojone lub starte na tarce jabłka wyłożyć na ciasto; na to zetrzeć drugą część ciasta. Wyłożyć pianę z białek, i na to zetrzeć trzecią część ciasta. Piec ok 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 170st.

 

 

 



komentarze (18) | dodaj komentarz

kostka czekoladowo-budyniowa z truskawkami...

czwartek, 23 października 2014 13:36

 

 

 

...ciasto jest bardzo smaczne no bo jakież może być inne z połączenia czekolady, budyniu i truskawek. Spód czekoladowy jest rewelacyjny, wilgotny a takie ciasta lubię więc z pewnością wykorzystam do innych wypieków...

 

 

 

 

DSCF2737 (700x525).jpg

 

źródło: "Mouth watering eats"

 

 

 

 

ciasto:

pół szklanki mleka
50 g gorzkiej czekolady
1 jajko
2/3 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
pół szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka mąki pszennej
2 kopiaste łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
    

 

krem budyniowy:

0,5 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
budyń waniliowy
3/4 szklanki cukru
200 g masła


warstwa truskawkowa:

2 galaretki truskawkowe
0,5 kg truskawek świeżych lub mrożonych
szklanka wody

 

ciasto: Mleko podgrzać z czekoladą aby się rozpuściła czekoladę; ostudzić. W misce utrzeć jajo na jasny krem z cukrem. Dodać olej, śmietanę, mleko z czekoladą; zmiksować. Do całości przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę, zmiksować tylko do połączenia składników. Przelać do foremki 25x25 wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-35 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.

warstwa truskawkowa: Do średniej wielkości garnka włożyć truskawki, zblendować, dolać szklankę wody i zagotować. Dodać galaretki i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

masa budyniowa: Do garnka wlać pół litra mleka, z czego odlać pół szklanki, wsypać cukier. Do szklanki dodać obie mąki oraz budyń i wszystko razem dobrze wymieszać. Wlać do gotującego się mleka; ugotować budyń. Kiedy mocno zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie zimny utrzeć z masłem.

Ciasto po wystudzeniu i zdjęciu papieru do pieczenia przełożyć znów do blaszki, posmarować masą budyniową dojeżdżając do brzegów, by galaretka nie dostała się do ciasta czekoladowego. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki, najlepiej na noc.

 



komentarze (19) | dodaj komentarz

pikantny sos czerwony a`la Sphinx....

sobota, 18 października 2014 18:00

 

 

 

...przepis już kiedyś był na blogu, ale dziś go szukałam i gdzieś mi wsiąkł wiec dodaję jeszcze raz. Ten sos zawsze mi w Sphinxie bardzo smakował i kiedy zobaczyłam właśnie na niego przepis na blogu "Passionfruit" to zrobiłam. Dla mnie bardzo smaczny więc polecam....

 

 

 

DSCF2677 (525x700).jpg

 

 

 

100 ml keczupu
1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, cumin)
1/2 małej cebuli
1 łyżeczka natki pietruszki

 

 

 

Cebulę i natkę pietruszki bardzo drobno siekamy, dodajemy kumin , keczup i dokładnie mieszamy.



komentarze (17) | dodaj komentarz

pieczony boczek do chleba...

poniedziałek, 13 października 2014 13:16

 

 

 

...bardzo lubię taki właśnie boczek do chleba, pamiętam jak od zawsze moja mama taki właśnie robiła.

 

Boczek możemy przygotować na dwa sposoby piec rozłożony lub zrolować, owinąć bawełnianym sznurkiem i upiec jako roladę

 

 

 

DSCF1888 (700x525).jpg

 

 

 

 

1-1,5 kg boczku
5-6 ząbków czosnku
3-4 łyżki majeranku
2 cebule
sól
pieprz

 

 

 

Mieszamy ze sobą sól, pieprz, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Boczek myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

 

Następnego dnia wkładamy do garnka do pieczenia mięsa i obsmażamy go z obu stron. Wkrawamy cebulkę .

 

I teraz możemy wstawić do piekarnika i piec około 1,5 godz. w 170st lub próżyć pod przykryciem na małym gazie, ja wolę taki boczek z gazu:) Należy też pamiętać o tym aby w razie potrzeby od czasu do czasu podlewać wodą



komentarze (13) | dodaj komentarz

tort Marcello...

wtorek, 07 października 2014 20:49

 

 

...pyszny czekoladowy biszkopt z czekoladowym kremem i  z rodzynkami moczonymi w rumie. Korzystałam z przepisu z bloga "Słodka Feeria".

 

Biszkopt piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm moje blaty są cienkie ok 1 cm bo chciałam mieć 4 części. Tort należy przełożyć kremem dzień a nawet dwa dni wcześniej. Aha i nie zapomnijcie porządnie nasączyć ;)

 

 

 

DSCF2313.JPG

 

 

biszkopt:

 

6 jajek
150 g miękkiego masła
1 szkl cukru pudru
1 szkl mąki
150 g ciemnej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

krem:


250 g miękkiego masła
250 g gorzkiej czekolady
100 g cukru pudru
100 ml mleka

dodatkowo:

200 g rodzynek
100-150 ml rumu
300 ml czarnej herbaty
1 łyżeczka cukru

 

 

Zaczynamy od biszkoptu. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Na małym ogniu roztapiamy masło z połamaną czekoladą. Kiedy  czekolada lekko przestygnie cały czas miksując dodajemy pojedynczo żółtka a następnie cukier puder.Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i już na najniższych obrotach miksera mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z jajek mieszając łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy; przekładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 35-40 minut do suchego patyczka.

Herbatę zaparzamy, słodzimy cukrem, dolewamy rum. Rodzynki wrzucamy do miski i zalewamy herbatą z rumem. Odstawiamy do napęcznienia i ostudzenia; można to zrobić dzień wcześniej.

 

Składniki do kremu wyjmujemy z lodówki by osiągnęły temp. pokojową.

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy połamaną czekoladę. Stawiamy na gazie i mieszając podgrzewamy aż roztopi się czekolada; kiedy sie roztopi to od razu odstawiamy do ostudzenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na biały puszysty krem. Dodajemy przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy.  Jeśli krem jest zbyt rzadki wstawiamy na chwilę do lodówki. Rodzynki przecedzamy na sicie zachowując herbatę.

Biszkopt dzielimy na równe blaty. Pierwszy blat nasączamy chłodnym ponczem, smarujemy częścią kremu, posypujemy rodzynkami. Układamy kolejny krążek powtarzając proces. Ostatni blat smarujemy kremem i ozdabiamy. Wstawiamy do lodówki najlepiej całą noc. Wyjmujemy około 30 minut przed podaniem.

 

 

 

DSCF2446 (500x375).jpg



komentarze (14) | dodaj komentarz

biszkopt czekoladowy...

piątek, 03 października 2014 13:44

 

 

...biszkopt czekoladowy z roztopioną gorzką czekoladą, baza do wszelakich tortów. Biszkopt najlepiej upiec w tortownicy o średnicy 24cm i spokojnie wtedy da go się przekroić na trzy części. Ja akurat ten na potrzeby ciasta przekroiłam na cztery 1 cm blaty.

 

 

 

DSCF2176 (525x700).jpg

 

 

 

6 jajek
150 g miękkiego masła
1 szkl cukru pudru
1 szkl mąki
150 g ciemnej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli



Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Na małym ogniu roztapiamy masło z połamaną czekoladą. Kiedy  czekolada lekko przestygnie cały czas miksując dodajemy pojedynczo żółtka a następnie cukier puder.Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i już na najniższych obrotach miksera mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z jajek mieszając łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy; przekładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 35-40 minut do suchego patyczka.



komentarze (14) | dodaj komentarz

basbousa przekładana kremem, بسبوسة مح

niedziela, 28 września 2014 19:38

 

 

 

...przepyszne ciasto z kuchni arabskiej, jedno z moich ulubionych, które często powtarzam. Tak często, że kartka z przepisem zapisana wieki temu już jest na wykończeniu ;)  gdybym nie znała go na pamięć to już nie dałoby się odczytać, wiec czas wrzucić na bloga żeby był w razie co ;)) 

 

Do ciasta potrzebujemy semoliny, ale ja jak akurat nie mam na stanie to daję bardzo drobną kaszę mannę.

 

 

 

DSCF2047 (525x700).jpg

 

 

 

krem:

 

1/2  litra mleka

1/2 szkl cukru

7 łyżek skrobi kukurydzianej

200 ml śmietany 36%

150 g serka kremowego

 

 

ciasto:

 

450 g semoliny

200 g  jogurtu naturalnego

250 g mleka w proszku

200 g cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g miękkiego masła

 

 

syrop:

 

3/4 szkl wody

2-3  łyżki soku z cytryny

3/4 szkl cukru

trochę wody różanej lub z kwiatu pomarańczy w wersji exklusiv ;))

 

 

 

mleko wlewamy do garnka, wsypujemy skrobię kukurydzianą i cukier; dokładnie mieszamy i gotujemy budyń od czasu do czasu mieszając aby nie przywarł do garnka. Odstawiamy. Kiedy trochę przestygnie dodajemy serek i śmietanę; wszystko mieszamy.

 

Wodę, cukier  i sok z cytryny gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszamy, aż troszkę zgęstnieje. Na koniec dodajemy wodę aromatyzowaną.

 

Wszystkie składniki ciasta wsypujemy do miski i dokładnie wyrabiamy ręką.

 

Formę smarujemy masłem. Ja zazwyczaj używam tortownicy o średnicy 24 cm.  Więc jak już mamy formę posmarowana masłem to wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy równomiernie budyń. Na budyń układamy drugą część ciasta. Najlepiej zamoczonymi rękoma w wodzie lepić placki i wykładać na budyń, a potem wszystko ładnie również mokrymi rękoma wyrównać. Nożem kroimy romby lub kwadraty. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 35-40 minut w 180st.  Ciepłe polewamy syropem i posypujemy pistacjami...

 

 

 

 

 DSCF2017 (700x525) (500x375).jpg

 

 

 

 



komentarze (13) | dodaj komentarz

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów