Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 116 526 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

krucha szarlotka na krupczatce...

czwartek, 18 września 2014 16:40

 

 

 

 

...nadchodzi jesień więc i czas na szarlotki. Na pierwszy ogień poszła znaleziona i zapisana trzy lata temu na blogu "Wypieki z pasją"

 

 

Choć ciasto masakryczne do wałkowania i jeszcze bardziej wnerwiające do przenoszenia to szarlotka jest przepyszna, maślana i krucha. Spód jakoś przeniosłam a wierzch pozlepiałam z kilku części bo i tak posypujemy obficie cukrem pudrem ;)) wiec wszelkie niedoskonałości zostały zamaskowane....

 

 

 

 

DSCF1816 (525x700).jpg

 

 

 

 

ciasto

1,5 szklanki mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
200g masła
0,5 szklani cukru
2-3 łyżki zimnej wody

jabłka:

1,5 kg jabłek
około 0,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki cynamonu

dodatkowo

cukier puder do posypania
3 łyżki bułki tartej



Pokrojone jabłka w kostkę wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier, trochę wody i dusimy około 15-20 minut; aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodać cynamon wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy w kulę. Schładzamy co najmniej 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Każdą połowę rozwałkować mocno podsypując mąką (ciasto jest kruche, ale ważne jest aby mocno podsypywać je mąką, co znacznie ułatwia pracę) na prostokąt o wymiarach blachy. Ja miałam taką 25x23cm.

Pierwszy płat ciasta ułożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Przykryć drugim płatem ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180st, do zrumienienia ciasta. Jeszcze gorące ciasto posypać obficie cukrem pudrem.



komentarze (8) | dodaj komentarz

hamburgery z przepisu p. Magdy Gessler...

czwartek, 11 września 2014 12:44

 

 

 

...chyba każdy lubi sobie od czasu do czasu zjeść coś z fast foodu.Ja zazwyczaj cos kupuję na mieście ale od dłuższego czasu "chodziły" za mną domowe hamburgery i tym razem zrobiłam z przepisu Magdy Gessler, a bułki hamburgerowe upiekłam z przepisu Marthy Stewart

 

 

DSCF1166 (525x700) (2).jpg

 

 



0,5 kg mielonej wołowiny
1 cebula
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki sosu chili
prażona cebulka
plastry sera
bułki do hamburgerów
pieprz, szczypta suszonego imbiru
dowolne dodatki: u mnie majonez ketchup, pomidor, cebula, sałata


 

Do mięsa dodać: posiekaną cebulę, mięso, sos chili, imbir, pieprz, musztardę i sos Worcester wymieszać, dodać zimnej wody. Wyrabiać mięso na gładką masę. Dodać prażoną cebulkę. Uformować burgery. Grillować lub obsmażać na patelni około 5-6 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania położyć na kotletach po plastrze sera.

Bułki przekroić na pól i opiec na patelni na której smażyliśmy kotlety tak, żeby były ciepłe i chrupiące. Następnie posmarować majonezem. Na spodzie ułożyć sałate, na niej kotlet. Posmarować ketchupem; dodać pomidory i cebulę. Przykryć wierzchem bułki posmarowanym od spodu majonezem.



komentarze (18) | dodaj komentarz

serowe ciasteczka z cukrem...

czwartek, 04 września 2014 18:43

 

 

 

...nie dość ,że proste do zrobienia, przepis  prosty do zapamiętania, po prostu wszystkich składników ma być tyle samo, to do tego ciasteczka są przepyszne zarówno gorące prosto z pieca jak i kiedy wystygną, znikają błyskawicznie ja sobie kilka schowałam ;) dlatego tez wiem że i zimne smakują bardzo dobrze.

 

 

Z podanych składników wychodzą dwie blachy. Ja lubię wszelakie wypieki, placuszki czy naleśniki "blade" ledwo co upieczone, ale piekąc te ciasteczka zagapiłam się i druga turę za długo przetrzymałam ze były bardziej spieczone i akurat w wypadku tych ciastek wyszło to na plus

 

 

 

 

DSCF1450 (525x700).jpg

 

źródło: "Różowa patera"

 

 

 

170 g mąki mąki pszennej (szklanka)
170 g sera twarogowego
170 g zimnego masła

Dodatkowo: cukier do maczania ciasteczek



Blachę od piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać na stół, dodać masło, ser zagnieść ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Stół oprószyć mąką. Odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość ok. 2-3 mm. Ciasto ciąć za pomocą radełka najpierw na paski, a następnie na romby. Każde ciasteczko położyć lepiącą stroną na cukrze, by się do nich przylepił. Następnie ciasteczka cukrem do góry układać na blasze.

 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180st ok 12-15 minut aż się zezłocą lub lekko zbrązowieją.
 

 

 

 

Obrazek2 (500x273).jpg



komentarze (18) | dodaj komentarz

pırasa çorbası...

niedziela, 31 sierpnia 2014 14:21

 

 

 

...czyli turecka zupa z pora z dodatkiem jogurtu. Ja osobiście wszelakie zupy jogurtowe bardzo lubię i kiedy trafiłam na nią na blogu "Turcja od kuchni" zapisałam sobie do zrobienia. Polecam wypróbujcie bo jest na prawdę bardzo smaczna

 

 

DSCF1229 (525x700).jpg

 

 

 

2 długie pory
marchew
ziemniak
garść ryżu
mały korzeń pietruszki
kawałek selera
liść laurowy
ziele angielskie
1,5 litra wywaru z kurczaka
sól,pieprz
jajko
szklanka jogurtu
sok z połowy cytryny
pul biber (opcjonalnie)



Warzywa dokładnie myjemy i drobno siekamy. Wkładamy do garnka zalewamy wywarem z kurczaka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, garść ryżu. Gotujemy około 30 minut od momentu wrzenia. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt ,jajko i sok z cytryny, dolewamy odrobinę gorącego wywaru i mieszamy by ogrzać mieszankę jogurtową. Następnie ogrzaną mieszankę dodajemy do zupy ciągle mieszając w przeciwnym razie się zwarzy. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając i gotujemy jeszcze kilka minut.
Doprawiamy do smaku solą pieprzem i jeśli lubimy dania na ostro, dodajemy również pul biber.

 

 

 



komentarze (10) | dodaj komentarz

bułki do hamburgerów wg Marthy Stewart...

środa, 27 sierpnia 2014 17:35

 

 

 

...moje pierwsze bułki do hamburgerów i ostatnie tzn pierwszy i ostatni przepis w/g mnie się idealny więc nie będę szukała już innych przepisów. Z podanych składników zrobiłam 9 średnich bułek. przepis ze strony "Kulinarne przeboje"

 

 

 

DSCF1111 (525x700).jpg

 

 

 

 

170ml ciepłej wody
100g mleka w proszku    
2 łyżki masła
1,5 łyżki cukru
niepełna łyżeczka soli
8g świeżych drożdży
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
sezam do posypania
1 łyżka mleka


Mleko w proszku rozrabiamy z wodą, masłem i cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, wlewamy mleko i wkruszamy drożdże. Odstawiamy na ok. 10 minut. Dodajemy całe jajko, sól i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

 

Po godzinie formujemy okrągłe bułeczki, spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

 

Kiedy bułeczki już ładnie wyrosną, smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 15minut w temp. 200C.



komentarze (15) | dodaj komentarz

muffinki marchewkowe...

czwartek, 21 sierpnia 2014 18:07

 

 

 

...przeglądałam wiele przepisów na muffinki marchewkowe, ale jakoś żaden tak do końca mi nie podchodził. Wiec skleiłam sobie taki swój z rożnych. Muffinki wyszły przepyszne wilgotne, puszyste; piekłam je rano a już ich nie ma

 

 

DSCF0914 (534x700).jpg

 

 



1 szklanka i 1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
2 jajka
70 ml oleju
skórka i sok z małej cytryny
2 łyżki śmietany
ok 1 szklanki startej marchewki (miałam dwie duże)


200 g serka kremowego
200 ml gęstej śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z połowy laski wanilii



Nagrzewamy piekarnik do 170st C z termoobiegiem. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej mieszamy dokładnie śmietanę, olej,  jajka; dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz startą marchewkę (ja swoją rozdrabniałam w blenderze)

 

Łączymy mokre składniki z suchymi za pomocą łyżki bardzo delikatnie mieszamy, tylko do wstępnego połączenia. Nakładamy ciasto do przygotowanych papilotek i pieczemy przez 20-25 min, aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe na wierzchu.

Kiedy muffinki się pieką robimy krem w misce dokładnie łączymy serek kremówką, cukrem i ziarenkami wanilii.

Muffinki dekorujemy kremem...

 

 

 

DSCF0923 (640x480) (500x375).jpg



komentarze (22) | dodaj komentarz

placek wiśniowy z miasteczka Twin Peaks...

niedziela, 17 sierpnia 2014 15:51

 

 

 

...cudownie wiśniowe nadzienie, maślane kruche ciasto, kleks bitej śmietany bądź lody śmietankowe; czyli przepyszne ciasto inspirowane słynnym cherry Pie z serialu Miasteczka Twin Peaks. Ja je upiekę z pewnością jeszcze nie raz.


Ciasto można upiec w formie od tarty ja chciałam mieć "wyższe" ciasto i upiekłam w tortownicy 24cm

 

 

 

 

DSCF0740h.JPG

 

źródło: "London Eats"

 

 

 

ciasto:

400g mąki pszennej
200g zimnego masła
50g cukru pudru
1 żółtko
ok 3 łyżki zimnej wody


nadzienie wiśniowe:

1 kg świeżych wydrylowanych wiśni
200 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 szkl wody



Zaczynamy od ciasta. Masło siekamy z cukrem i mąką a następnie dodajemy żółtko; dodajemy wodę jeśli potrzeba wody dodajemy więcej. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy wiśniowe nadzienie. Do garnka wkładamy umyte, wydrylowane wiśnie, wsypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny; gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W kubku rozrabiamy mąkę z wodą; dodajemy do wiśni, mieszamy i chwilę gotujemy.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części; ja na spód dałam trochę więcej. Większą połowę rozwałkowujemy, przekładamy na tortownicę (24cm), tak żeby ciasto sięgało do górnej krawędzi. Wlewamy nadzienie wiśniowe. Resztę ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch. Wystające ciasto opuszczamy i delikatnie ale dokładnie dociskamy widelcem,  tak żeby nie wyciekło nam nadzienie. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy obficie cukrem. Na wierzchu patyczkiem od szaszłyków robimy kilka dziurek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C pieczemy 15 min a następnie obniżamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 25-30 min

 

 

 

 

 



komentarze (21) | dodaj komentarz

placuszki z kaszy manny...

wtorek, 12 sierpnia 2014 15:38

 

 

 

...są to jedne z lepszych placuszków jakie robiłam delikatne i puszyste; dodaję je do mojej ulubionej trójki gdzie znajdują się te z serka wiejskiego i algierskie baghrir. 

 

 

Przepis na placuszki pochodzi z bloga "Majanowe pieczenie" Z podanych składników usmażyłam 8 placuszków, a podałam z bitą śmietaną, jeżynami, malinami i listkami mięty...

 

 

 

 

DSCF0566p.JPG

 

 

 

 

pół szklanki kaszy manny
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki masła
olej do smażenia



Mleko zagotować z masłem i cukrem; wsypać mannę. Cały czas mieszając gotować, aż powstanie kleik. Wystudzić.
Dodać żółtka. Białka ubić na pianę i domieszać delikatnie do masy. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść nieduże placuszki i smażyć z obu stron na złoto.

 

 

 



komentarze (18) | dodaj komentarz

sernik z serków homo i galaretek...

czwartek, 07 sierpnia 2014 21:51

 

 

 

...serniczek prosty ale czasochłonny, niestety musimy czekać aż kolejne warstwy porządnie się zetną a to trochę czasu zajmuje. Ja robiłam z duszą na ramieniu w formie od babki; bo obawiałam się czy ładnie odejdzie od formy ale na szczęście prawie wsio poszło ok ;))

 

przed przystąpieniem do pracy należny sprawdzić jaka dużą mamy formę, ja tego nie zrobiłam i na czwarty granatowy kolor zabrakło miejsca tj  wylałam cieniuteńką warstwę, a resztę rozlałam do salaterek.

 

Dodałam też trochę cukru pudru do warstwy fioletowej bo jakaś taka mało słodka mi się wydawała.

 

 

 

 DSCF0282 (700x525).jpg

 

 

 

 

5 rożnych galaretek
4 serki homogenizowane waniliowe po 150
cukier puder dla chętnych

 

 

 

Każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Kiedy są zimne dodajemy do każdego koloru po jednym serku homogenizowanym i dokładnie mieszamy.

 

Robiąc sernik w tortownicy zaczynamy wylewać galaretki które zmieszane są z serkiem homo, a robiąc w formie od babki jako pierwsze wylewny "czystą" galaretkę.

 

Każde kolejne wylewamy aż poprzednia porządnie się zetnie. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Kiedy chcemy wyjąć z babkowej formy wtedy formę wkładamy dosłownie na 5 sekund do gorącej wody

 

 

 

 

 

 

 

 

 



komentarze (19) | dodaj komentarz

alecha - etiopski gulasz...

piątek, 01 sierpnia 2014 14:22

 

 

 

....alecha czyli lekko pikantny,bardzo smaczny i szybki do przygotowania gulasz rodem z Etiopii. Jak przeczytałam na blogu "Filozofia Samku" skąd zaczerpnęłam przepis można dodać również fasolkę szparagową, kapustę czy też mięso. Ja robiłam już kilka razy w wersji podstawowej; zdecydowanie są to moje smaki. Alechę jadam z chlebkiem "Himbasha" również rodem z Etiopii który także polecam...

 

 

 

DSCF0467 (700x525).jpg

 

 

 

 

2 marchwie
6-7 ziemniaków
1 zielona papryka
1 papryczka chili
2-3 cm kawałek imbiru
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 czerwona cebula
1 szklanka przecieru pomidorowego
2 łyżeczki pasty pomidorowej
sól
1 łyżeczka kuminu
olej



Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę czy jak tam chcecie ziemniaki i marchewkę, wsypujemy kurkumę, smażymy 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy czosnek, imbir i chili, smażymy chwilę. Dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę, przecier, pastę pomidorową, dolewamy około pół szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy ok 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Jeśli zajdzie potrzeba dodajemy więcej wody na patelnię. Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem.



komentarze (18) | dodaj komentarz

sernik z jogurtów greckich...

niedziela, 27 lipca 2014 14:51

 

 

 

...jogurt grecki na to ciasto kupowałam chyba ze 3 razy i zawsze do czegoś innego zużyłam. Ale w końcu upiekłam ciasto bardzo smaczne choć muszę przyznać ze w tym samym dniu kiedy przestygło, ukroiłam, spróbowałam i tak średnio byłam z niego zadowolona, ale na drugi dzień smakowało rewelacyjnie; także jak najbardziej polecam...

 

"Spód" wzięłam swój z przepisu na  chyba mój ulubiony i niezawodny "Sernik z pianką" a masa jogurtowa z bloga "Coś słodkiego poproszę"

 

 

 

 

DSCF9855 (700x525).jpg

 

 

 

 

ciasto:

1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 plaster margaryny ok 1cm
szczypta soli
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 

Masa jogurtowa:

2 duże jogurty greckie (800g)
2 budynie w proszku
5 jajek
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

ciasto: ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim posmarowaną margaryna i oprószoną np manną blachę (25x35cm) Można podpiec 10-15 minut.

 

 

masa jogurtowa: białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodajemy budyń w proszku oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka delikatnie już łyżką należy wmieszać do masy jogurtowej.
Masę wylewamy na blachę i pieczemy w nagrzanym do 170 st.C piekarniku przez ok 50-60 min.



komentarze (21) | dodaj komentarz

sałatka ziemniaczana...

wtorek, 22 lipca 2014 21:07

 

 

 

...szybka i smaczna sałatka. Świetnie pasuje do wszelkich pieczonych, smażonych czy też grillowanych mięs....u mnie na grillu zniknęła jako pierwsza...

 

 

 

DSCF0122 (700x525).jpg

 

 

 

1kg ziemniaków
3-4 ogórki konserwowe
pęczek koperku
1 duża cebula
pieprz
3 ząbki czosnku
4-5 łyżek majonezu (można pół na pół z jogurtem)

 

 

 

pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie tak żeby były lekko twarde. Ogórki kroimy w plasterki a jak są większe to w pół plasterki, a cebulę kroimy w kostkę; wszystko razem mieszamy. Do kubka wkładamy majonez i jogurt, wyciskamy czosnek. Sosem polewamy sałatkę,dodajemy pieprz do smaku, delikatnie mieszamy i posypujemy koperkiem...


 

 

...przy okazji chciałam się pochwalić jaką piękną dębową deskę dostałam w zeszłym tygodniu od Pani Beaty. Więcej takich cudeniek możecie zobaczyć na blogu "Hungry for ideas"

 

 

deska (550x460).jpg



komentarze (17) | dodaj komentarz

muffinki z jagodami...

czwartek, 17 lipca 2014 17:10

 

 

 

 

...proste, szybkie i naprawdę smaczne muffinki, za tego typu wypiekami dotąd jakoś nie przepadałam, ale chyba zmienię zdanie i je polubię. Przepis od Kasi gdzie na swoim blogu "Lejdi of the House" ma ich mnóstwo i na pewno jeszcze nie raz jakieś wynajdę...;):)

 

 

 

 

*****

tak się składa że dziś mija 6 lat kiedy to ukazał się pierwszy wpis na blogu

i jak co roku  chciałam wszystkim tym którzy do mnie zaglądają z różnych zakątków świata serdecznie podziękować za odwiedziny i komentarze...

 

 

 

 

DSCF9994.JPG

 

 

 

 

200g mąki

80g masła
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
100g jogurtu naturalnego
100ml mleka
1 jajko
200g jagód

śmietana 30% do dekoracji



Roztapiamy masło i zostawiamy do ostygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180stC z termoobiegiem. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, w dzbanku mieszamy dokładnie jogurt, mleko, jajko i stopione masło. Wlewamy zawartość dzbanka do miski z suchą mieszanką i za pomocą łyżki bardzo delikatnie mieszamy, tylko do wstępnego połączenia składników. Wsypujemy jagody starając się zrobić to jak najszybciej i bez zbędnego mieszania. Nakładamy ciasto do przygotowanych papilotek i pieczemy przez 20min, aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe na wierzchu.

Ja swoje udekorowałam bitą śmietaną, posypałam jagodami i listkami mięty

 

 

 

DSCF0013 (600x450).jpg



komentarze (28) | dodaj komentarz

za`atar...

sobota, 12 lipca 2014 15:43

 

 

 

...za`atar to mieszanka przypraw dodawana do wielu potraw krajach arabskich. Świetna jako marynata do mięs czy też ryb, można nią także posypać gotowane/ pieczone warzywa itd można ją dodawać dosłownie do wszystkiego ;)

 

Podaje wersję podstawową, do której to można dodać, oregano, cząber, czy tez majeranek.

 

 

DSCF9889.JPG

 




3 łyżeczki sezamu
3 łyżeczki tymianku
3 łyżeczki sumaku
sól



Ziarna sezamu należy uprażyć na patelni, cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Ostudzić i dodać pozostałe składniki. Przesypać do słoiczka. Za`atar w zamkniętym pojemniku można przechowywać ok roku




komentarze (11) | dodaj komentarz

ciasto z mlecznym budyniem i jagodami...

wtorek, 08 lipca 2014 12:42

 

 

 

...przepis prawie rok temu zobaczyłam na blogu u Justyny "Moje ciacho" zapisałam i czekałam specjalnie na jagody żeby upiec to ciasto. Połączenie wspaniałe kruche ciasto, jagody i mega mleczny budyń bo nie dość, że na mleku to jeszcze z dodatkiem mleka w proszku, którego smak wręcz uwielbiam.

 

 

 

 

DSCF9792.JPG

 

 

 

 

ciasto:

3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
200 g masła
4 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany


budyń:

600 ml mleka
13 łyżek mleka w proszku
7-8 łyżek cukru
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Dodatkowo:

500g jagód
cukier puder do posypania

 

 


Do miski wsypać wszystkie składniki a masło pokroić na małe kawałki.Dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większą częścią wylepić balchę (21x26 cm) Blachę wstawic do lodówki, a mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Odlać szklankę mleka w której to rozrobimy mąką, Mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać. Zagotować, i ugotować budyń aż będzie gęsty.
* Podczas podgrzewania mleka należy cały czas je mieszać, by się nie przypaliło!!!

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wyjąć blachę z lodówki, wyłożyć na ciasto budyń, wysypać jagody, na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażalnika. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut aż wierzch się zarumieni. Ja lubię takie ciasta "blade" ledwo co zrumienione wiec po 20 minutach włączyłam tylko grzałkę dolną. Kiedy ciasto ostygnie, posypać je cukrem pudrem.



komentarze (20) | dodaj komentarz

sałatka z brokułem...

czwartek, 03 lipca 2014 19:21

 

 

 

...sałatki z brokułem bardzo lubię wiec kiedy zobaczyłam tą u Justyny na blogu "Moje ciacho" wiedziałam że w krótkim czasie ją zrobię. Jeśli chcemy by ser feta ładnie pokroił się w kosteczkę, to na chwilę można go dać do zamrażalnika. Uważajcie z solą bo feta jest słona, ja swojej sałatki wcale nie soliłam.

 

 

 

DSCF9689.JPG

 

 

 

1 świeży brokuł
1 pierś z kurczaka
ser feta
puszka kukurydzy
pęczek szczypiorku
pieprz

Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany



Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki. Wrzucić do gotującej się i posolonej wody. Gotować ok. 7 minut  (ma być lekko twardy). Odcedzić i ostudzić. Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w małą kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju z każdej ze stron, ostudzić. Do miski wrzucić brokuł, kurczaka, odcedzoną kukurydzę ;), pokrojony w kostkę ser feta, posiekany szczypiorek. Zalać sosem i wymieszać, ew. doprawić do smaku.

 

 

 



komentarze (13) | dodaj komentarz

zakręcona brioszka...

poniedziałek, 23 czerwca 2014 20:30

 

 

 

 

...w 100% zgadzam się z Justyną u której to zobaczyłam ten przepis, iż są to jedne z najlepszych bułeczek jakie jadłam, a ciepłe toż to zupełnie poezja!!! Polecam wszystkim ten przepis...

 

 

 

DSCF9534.JPG

 

źródło: "Moje ciacho"

 

 

 

2 szkl mąki tortowej + 1 łyżka
1/3 szkl cukru + 1 łyżka
15 g świeżych drożdży
150 ml mleka
75 g miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki mleka w proszku

 

Dodatkowo:
1 jajko
cukier puder

 

 


Do miski wsypujemy suche składniki; pośrodku robimy dołek, wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i mąki; zalewamy letnim mlekiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 10 minut.

 

Po tym czasie dodajemy roztrzepane widelcem jajko, mieszamy całość; zagniatając nasze składniki do środka. Dodajemy masło, które po pierwsze musi być bardzo miękkie, po drugie nasze wcześniejsze składniki nie są jeszcze całkiem zagniecione w zbitą całość. Po dodaniu wszystkich składników wyrabiamy dobrze ciasto, będzie elastyczne  (w razie potrzeby można podsypać mąką), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

 

Wyrośnięte ciasto, lekko wyrabiamy na stolnicy, dzielimy na osiem równych części. Każdą część należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach  mniej więcej 20 x10 cm, przecinać na skos, w odstępach około 1 cm. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku a następnie w "ślimaka" tak jak na zdjęciu.

 

 

 

 

Obrazek1 (550x456).jpg

 

 

 


Tak zwinięte bułeczki układamy na blachę, zostawiając odstępy, bułeczki rosną. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 st. Pieczemy 15 minut bez nawiewu, następnie włączamy nawiew na 5 minut, do zrumienienia się brioszek.

 

Po upieczeniu przekładamy na kratkę do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

 

DSCF9511 (600x450).jpg

 

 



komentarze (25) | dodaj komentarz

pierogi z truskawkami...

poniedziałek, 16 czerwca 2014 19:22

 

 

 

...nie będę się rozpisywała bo pierogi chyba każdy lubi i zachwalać ich nie trzeba. Tym razem zrobiłam z ciasta w którym nie mam jajka, są bardziej delikatne ciasto to z jajkiem np z przepisu  na pierogi z kapustą i grzybami jest bardziej twarde.

 

 

Z podanych składników wyszły mi 32 cieniutkie pierogi.

 

 

 

DSCF9216 (700x525).jpg

 

 

 

 

1,5 szklanki mąki
ok 2/3 szklanki ciepłej wody,
szczypta soli
2 łyżki roztopionego masła

truskawki

 

dodatkowo:

2 łyżeczki bułki tartej

łyżka masła

 

 

 

Mąkę przesiewamy na stół dodajemy szczyptę soli, robimy w środku dołek i wlewamy roztopione masło. Powoli wlewamy też wodę. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Rozrabiamy aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką. W tym czasie kroimy sobie truskawki na ćwiartki. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 2 mm. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na środek nakładamy truskawki i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minut. W rondelku topimy masło dodajemy trochę bułki tartej i polewamy gotowe pierogi na talerzu...



komentarze (16) | dodaj komentarz

himbasha...

środa, 11 czerwca 2014 18:41

 

 

 

...ሕምባሻ;  ambasha, አምባሻ....lekko słodki, aromatyczny chlebek pochodzący z Etiopii. Jest trochę podobny w smaku do ciasta na pizzę, takiego ciasta z przyprawami bo zazwyczaj zawiera, czarnuszkę, kozieradkę, kardamon, ale można również zrobić bardziej na słodko np z rodzynkami i skórką pomarańczy.

 

Surowe ciasto nacinamy nożem  tak mniej więcej aby uzyskać kształt pajęczyny ;) Chlebek smaży się  najczęściej na dużej patelni na odrobinie oleju

 

 

 

DSCF9075.JPG

 

 

 

 

3/4 szklanki wody
2 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2 łyżki miodu
25 g drożdży lub 2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżeczka kozieradki
2,5 łyżeczki kardamonu

 

 

 

mąkę wsypujemy do miski; robimy po środku dołek wlewamy letnią wodę, wkruszamy drożdże i odstawiamy na 7-10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki; wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być dość luźne więc w razie potrzeby wlewamy jeszcze trochę wody lub dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy ok 40 minut aż podwoi swoją objętość.

 

Na stole z ciasta rękoma formujemy okrąg, o średnicy patelni na której będziemy go smażyć.  Nacinamy nożem na 8 części a następnie jeszcze dookoła coś na kształt pajęczyny

 

 

DSCF9067.jpg

 

 

Na patelni (moja miała średnicę 24cm) rozgrzewamy odrobinę oleju i ostrożnie przenosimy ciasto. Smażymy z każdej strony około 10 minut, uważając żeby nie przypalić.

 

 

 

 

DSCF9118.JPG



komentarze (22) | dodaj komentarz

jogurtowe ciasto z truskawkami i białą czekoladą...

środa, 04 czerwca 2014 13:03

 

 

 

...jogurtowe ciasta są pyszne ale czasem kapryśne tak było i z tym za pierwszym razem nie do końca mi wyszło takie jakie chciałam, ale było smaczne więc postanowiłam spróbować zrobić je drugi raz i tym razem się udało...

 

 

 

DSCF8827.JPG

 

źródło: "Rozsmakowana"

 

 

 

 

2 szklanki mąki pszennej

3 jajka

2/3 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1,5 cm pasek masła ;)

300 g jogurtu greckiego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

truskawki

ok 25 g białej czekolady

 

 

 

Masło roztopić i ostudzić. Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do ubitych jajek dodawać i delikatnie mieszać naprzemiennie mąkę, jogurt i na końcu roztopione masło. Należy uważać, żeby masa z jajek jak najmniej opadła. Formę do ciasta wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Czekoladę posiekać w bardzo drobne kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki. Na cieście poukładać truskawki i posypać czekoladą. Piec ok. 35-45 minut w temperaturze 180 st. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto się upiekło.



komentarze (18) | dodaj komentarz

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów