Bloog Wirtualna Polska
Są 1 129 792 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

biszkopt rzucany....

czwartek, 25 listopada 2010 13:50
Skocz do komentarzy

 

 

 

...super biszkopt robiłam go juz kilka razy i nie ma takiej opcji żeby się nie udał. Przepis z bloga "Notatki Kulinarne". A tort na blogu pojawi się w sobotę...;)

 

 

 

 

 

 

 

5 jajek

3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 
 
 
 
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
 
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
 
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie  wystudzone ...
 
 
 
 



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 11 sierpnia 2014 19:09

    Bardzo fajny przepis. Nigdy nie wychodził mi biszkopt a tu taka miła niespodzianka :)

    autor Agnieszka

  • dodano: 02 lipca 2014 17:56

    spodziewam sie gości wiec bedę piekła smietankowo jagodowy sernik i biszkopt tylko z barwnikiem w kolorze różowym :)

    autor Monia

    blog: http://ojtamnescafeojtamiksde.bloog.pl/

  • dodano: 24 sierpnia 2013 22:10

    Figa...ciesze się sie udaje i dziekuję za komentarz

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 24 sierpnia 2013 19:07

    Bardzo dziękuję za przepis. Piekę już po raz 7 ten biszkopt i zawsze wyszedł znakomity!! ;)

    autor fiqa

    blog: brak

  • dodano: 19 lipca 2013 14:56

    Emill83...ciesze się że wyszedł :) dziękuje za komentarz i pozdrawiam

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 19 lipca 2013 13:15

    choc nie mam daru do pieczenia to biszkopt wyszedl idealny, goscie byli zachwyceni i prosili o dokladke, przepis warty polecenia.

    autor emill83

  • dodano: 17 czerwca 2013 16:17

    Ap...miło mi że wyszedł ok, dziekuję za komentarz i pozdrawiam

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 17 czerwca 2013 15:02

    biszkopt wyszedł idealny! zawsze marzyłam o upieczeniu takiego równiutkiego biszkoptu, dotychczas zapadał mi się środek. Dziękuję za wspaniały przepis i polecam go innym :)

    autor ap

  • dodano: 14 czerwca 2013 21:07

    AP...czasem jak pieczemy biszkopt to nie rośnie równo; środek się wybrzusza, i jak rzucimy nim to powinien być prosty :)

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 14 czerwca 2013 20:49

    właśnie się piecze :) zdradź tajemnicę po co nim rzucać :) dosyć to enigmatyczne i nie bardzo potrafię sobie wyobrazić jaki wpływ na ciasto może mieć rzucanie i to z wys. 60 cm :))) no ale rzucę, żeby nie było :) a rośnie jak marzenie, równiutko jak stół

    autor ap

  • dodano: 05 marca 2013 10:02

    Karolina...cieszę się że skorzystałaś z przepisu i ze smakował. Pozdrawiam

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 05 marca 2013 9:55

    zrobiłam biszkopt przekładany serkiem waniliowym z galaretka... najbardziej wszystkim smakował biszkopt:) pozdrawiam:)

    autor kkarolina900619

  • dodano: 24 lutego 2013 20:32

    Hej. Właśnie trafiłem na Twojego bloga z wyszukiwarki Bing. Chyba zrezygnuje z google bo przez bing znajduje lepsze strony ;)

    autor Leszek

    blog: http://www.moja-bielizna.net/

  • dodano: 12 grudnia 2012 22:44

    Magda zrób polecam na pewno wyjdzie :))))

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 12 grudnia 2012 22:24

    o matko!!! ja go muszę zrobić chociażby ze względu na to rzucanie :D ale czy on nie pęknie, nie rozleci się?

    autor magda

    blog: www.eterycznegotowanie.bloog.pl

  • dodano: 28 czerwca 2012 22:23

    i co... podobno nie może się nie udać......mieszałam, mieszałam (czekałam, aż piekarnik się nagrzeje) i namieszałam, że nic nie wyrósł

    autor OLUSIA

  • dodano: 24 czerwca 2012 20:41

    Olusia ja czasem robię do ciast z kremem ale wtedy już nie przekrawam wychodzi mi wtedy ok 3-4cm blachę mam 25x36 mierzona na dole

    autor Iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 24 czerwca 2012 20:34

    Czy ktoś próbował zrobić ten biszkopt w formie prostokątnej 24x40?

    autor OLUSIA

  • dodano: 04 maja 2012 8:59

    Marzena...proszku do pieczenia nie potrzeba, gwarantuję że biszkopt "wyjdzie" taki jak należy

    autor Iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 04 maja 2012 8:56

    a proszek do pieczenia?

    autor marzena

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów