mniam....mniam...

dania jednogarnkowe..

fasolka po bretońsku...

 ...mój ulubiony przepis na fasolkę po bretońsku z przepisu babci...;):)

1 szkl fasoli "Jaś"
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3-4 dojrzałe pomidory (zimą pomidory z puszki, koncentrat)
kiełbasa, boczek, można dorzucić jakieś podsmażone mięso
1 łyżka cukru
tymianek, ostra papryka, sól, pieprz do smaku

 

Fasolę zalać wodą na noc. Gotować do miękkości około godziny a czasem i dłużej w tej samej wodzie. Podsmażyć na oleju cebulę, kiełbasę i boczek, na koniec dodać obrane ze skórki pomidory(koncentrat),i przyprawy. Dusić pod przykryciem ok 15 minut. Wymieszać z fasolą i jeszcze chwile pogotować...

free countersDurszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>