Bloog Wirtualna Polska
Są 1 094 972 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

królewiec...

niedziela, 13 marca 2011 23:18
Skocz do komentarzy

 

 

...przepis na ciasto leżał u mnie prawie rok i żałuję, że wcześniej nie zrobiłam tego ciasta jest pyszneee w przepisie z którego korzystałam krem był z połowy porcji ale jakoś mi się mało wydawało i zrobiłam  z podwójnej porcji...;) 

 

dodam jeszcze że dzieki temu iż nie było mnie praktycznie w weekend w domu został mi kawałek ciasta i dziś jest jeszcze smaczniejsze czyli po 3 dniach...;)  

 

 



 źródło: "Futerkowe przygody w kuchni"

 

 

Placki:

2 szklanki mąki

1 jajko

2 łyżki miodu

1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka sody

15 dag rozpuszczonego, ciepłego masła

 

Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Placki upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez około 15 minut.

 

ciasto biszkoptowe:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

 

Z białek ubić pianę, dodać cukier nadal ubijając. Następnie dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ubijać. Na koniec wlać olej i zmiksować aż wszystko sie razem połączy. Piec około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st.

 

Krem:

16 dag cukru

3/4 kostki masła

1l mleka

2 łyżki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

2 cukry waniliowe

 

Odlać trochę mleka i rozmieszać z mąkami. Do reszty mleka dodać cukier i margarynę, zagotować; następnie dodać mąkę i ponownie zagotować (ma wyjść budyń). Połową ciepłego kremu posmarować placek na to położyć biszkopt i rozsmarować resztę kremu, na krem wyłożyć drugi placek. Ciasto owinąć i równomiernie obciążyć. Najlepiej zrobić dzień lub dwa wcześniej, a w dniu podania polać polewą...

 

polewa:

200 g białej czekolady

5-6 łyżek śmietany kremówki

 

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną, dokładnie wymieszać

 

 

wymiar blachy: 35x25 cm

 



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 13 sierpnia 2013 16:28

    pychotka, palce lizać, raz w m-c robię.

    autor Barbi

  • dodano: 14 marca 2013 15:12

    Dziękuję:)Mam zatem pomysł na ciasto na weekend.
    Miód...mniam

    autor tila

  • dodano: 14 marca 2013 12:03

    Tila...blacha duża 25x35cm

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 14 marca 2013 11:41

    A jakie wymiary ma mieć blacha?

    autor tila

  • dodano: 19 kwietnia 2012 12:08

    Karolina...:))nic tylko pozazdrościć babci

    Kuchennefascynacje...:))) prawda ze pyszne?

    Natalia...dziekuję ;) ja też nie umiem ale to ciasto się kroi znakomicie ;)))

    autor Iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 19 kwietnia 2012 11:41

    moja babcia takze robi dla mnie to ciasto :) uwielbiam je :)

    autor Karolina

  • dodano: 12 czerwca 2011 20:08

    Babcia zawsze robi dla mnie to ciacho bo wie,że wnusia je uwielbia :)

    autor kuchennefascynacje

    blog: www.kuchennefascynacje.blox.pl

  • dodano: 29 marca 2011 18:35

    piękny ,pyszny ..taki równiutki,ja to ukroic nigdy ciasta prosto nie umiem.u cibie jak z cukierni..

    autor nathalia81

    blog: kuchareczka81.bloog.pl

  • dodano: 20 marca 2011 22:56

    Aniu...;) dziękuje

    Ewo...częstuj się proszę...;)

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 20 marca 2011 19:31

    Ehh.. jak ja dawno tego pysznego ciasta nie jadłam.. żałuję ;-( Poproszę kawałek ;-)

    www.przysmakiewy.pl

    autor Biedr_ona Ewa

    blog: www.przysmakiewy.pl

  • dodano: 20 marca 2011 15:52

    Jaki śliczny Ci wyszedł!

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

  • dodano: 17 marca 2011 20:51

    Ewo...:) właśnie zerkałam do Ciebie i się zastanawiałam gdzie się podziewasz. A ciasto u mnie w rodzinie również zagości na stałe...;)

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 17 marca 2011 10:22

    Iza kilka tygodni mnie nie było a tu takie u Ciebie pyszności. Królewiec znam, aż się boję policzyć ile to już lat funkcjonuje w mojej rodzinie(ulubione ciasto mojej mamy) :)

    autor Ewa

    blog: smaczniutki.pl

  • dodano: 16 marca 2011 8:08

    Olu...;) częstuj sie prosze

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 15 marca 2011 21:57

    Pracochłonne! Ale widać, że pyszne :) Częstuję się.

    autor OlaCruz

    blog: 2smaki.pl

  • dodano: 15 marca 2011 17:21

    Mary...częstuj się..;)

    Gogonia...dokładnie najlepsze po kilku dniach

    Judik...dziękuję..;)

    Myniolinka... dzięki wygląda fajnie i jest na prawdę smaczne..;)

    autor neftta

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 15 marca 2011 15:15

    wygląda niezwykle reprezentacyjnie!

    autor myniolinka

    blog: slodkieimpresje.blox.pl

  • dodano: 15 marca 2011 14:47

    Moja babcia takiego robi!jest cudowny! piękne zdjęcia i wygląda na prawdę pysznie:)

    autor judik

    blog: escapeintokitchen.blox.pl/html

  • dodano: 15 marca 2011 3:03

    Piękne ciasto!!!!!!! Poproszę kawałek...:)

    autor Słodziutkie Okazje

    blog: www.slodziutkie-okazje.pl/

  • dodano: 14 marca 2011 23:07

    ja robie to ciasto ad lat jest prosciutkie i najlepsze na 2-3 dzien, nadaje sie tez swietnie do mrozenia jest pozniej chyba jeszcze lepsze

    autor gogonia

Komentuj z OpenID

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów