mniam....mniam...

ciasta z kremem..

królewiec...

...przepis na ciasto leżał u mnie prawie rok i żałuję, że wcześniej nie zrobiłam tego ciasta jest pyszneee w przepisie z którego korzystałam krem był z połowy porcji ale jakoś mi się mało wydawało i zrobiłam  z podwójnej porcji...;) 

dodam jeszcze że dzieki temu iż nie było mnie praktycznie w weekend w domu został mi kawałek ciasta i dziś jest jeszcze smaczniejsze czyli po 3 dniach...;)  


Placki:

2 szklanki mąki

1 jajko

2 łyżki miodu

1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka sody

15 dag rozpuszczonego, ciepłego masła

 

Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Placki upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez około 15 minut.

 

ciasto biszkoptowe:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

 

Z białek ubić pianę, dodać cukier nadal ubijając. Następnie dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ubijać. Na koniec wlać olej i zmiksować aż wszystko sie razem połączy. Piec około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st.

 

Krem:

16 dag cukru

3/4 kostki masła

1l mleka

2 łyżki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

2 cukry waniliowe

 

Odlać trochę mleka i rozmieszać z mąkami. Do reszty mleka dodać cukier i margarynę, zagotować; następnie dodać mąkę i ponownie zagotować (ma wyjść budyń). Połową ciepłego kremu posmarować placek na to położyć biszkopt i rozsmarować resztę kremu, na krem wyłożyć drugi placek. Ciasto owinąć i równomiernie obciążyć. Najlepiej zrobić dzień lub dwa wcześniej, a w dniu podania polać polewą...

 

polewa:

200 g białej czekolady

5-6 łyżek śmietany kremówki

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną, dokładnie wymieszać

 wymiar blachy: 35x25 cm

 

 

 źródło: "Futerkowe przygody w kuchni"

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>