Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 124 828 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

tulipan - babka na białkach...

środa, 14 marca 2012 16:50
Skocz do komentarzy

 

 

...jakoś nie bardzo smakowały mi ciasta na białkach.  Do zrobienia tej babki skusił mnie wygląd jak i to że mam spory zapas białek. Jestem mile zaskoczona bo poza tym że fajnie wygląda to również bardzo mi smakuje i z pewnością jeszcze ją zrobię...;)

 

 

  

 

 

źródło "Niebieska Pistacja"

 

7 białek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 kisiel truskawkowy
1/2 szklanki maku


Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do białek, dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części, do jednej dodajemy łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej mak.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Wykładamy ciasta w dowolnej kolejności. Babkę pieczemy ok. 40-45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - sprawdzamy patyczkiem.



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 11 lutego 2014 10:10

    Właśnie sobie zaplanowałam zrobic to ciasto, komentarze różne, jednym wychodzą, drugim nie, jednym smakuje a innym nie, obawiam się trochę ale cóż, robię, przeczytałam wszystkie komentarze od deski do deski, wiemn jakiego kisielu na pewno nie kupować

    autor aazett

    blog: http://przepis3.blogspot.com/

  • dodano: 31 stycznia 2013 19:08

    Izuniu - serdecznie witam. Dziękuję za wskazówkę. Z pewnością w niedalekiej przyszłości pokuszę się powtórzyć ten wypiek z zastosowaniem podanego produktu. Teraz jestem na etapie pieczenia faworków i innych karnawałowych specjałów bo wiadomo tłusty czwartek stoi za progiem. Cieplutko pozdrawiam.

    autor kiwi

    blog: mniam mniam

  • dodano: 31 stycznia 2013 18:27

    Kiwi...ja w tej babce używałam kisielu wyprodukowanego pod marką Carrefour tam jest mocny barwnik jak widac :P bo kiedyś piekłam inne ciasto z kisielem Gellwe to tez kolor był malo intensywny

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 31 stycznia 2013 18:17

    Piekłam tę babkę i oczywiście średnio dobra, ale mam pytanie co do koloru truskawkowego kiślu,który w cieście wygląda nijak, prawie jak pobrudzone ciasto. Może ktoś uprzejmy poda mi jakiego kiślu używa względnie barwnika, abym uzyskała podobny kolor jak w przepisie. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

    autor kiwi

    blog: mniam mniam

  • dodano: 14 lipca 2012 20:54

    Kajanali...dziekuję ze miłe słowa, na pewno zajrzę ;)

    autor izaa

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 14 lipca 2012 11:28

    Bardzo fajny bloog.I chodź mój nie jest kulinarny,zapraszam do mnie ;)

    autor kajanali1

    blog: Śmieszne,straszne i fajne historie:)

  • dodano: 15 czerwca 2012 22:48

    H...to prawda wygląda bardzo ładnie :)))

    Kara...bede musiała spróbować tak zrobić przy nastepnej okazji

    autor Iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 15 czerwca 2012 21:57

    To nieśmiertelna babka "kolorowa". Piekłam taką w latach 90-tych. Jest smaczna i dekoracyjna. Polecam.

    autor H.

  • dodano: 24 maja 2012 9:23

    Uwielbiam tą babkę a moja ciocia to piecze ją w keksówce i po wylaniu warstw przejeżdża bokiem noża przez środek i wtedy odpowiedni wzór wychodzi hehe.

    autor kara

  • dodano: 19 maja 2012 21:59

    Xennampmery...dziekuję za mile słowa, i na pewno do Ciebie też zajrzę...pozdrawiam

    autor Iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 19 maja 2012 18:46

    Bloog prowadzony przez Ciebie baaardzo mi się podoba.!!! Jestem pełna podziwu. Na prawdę żywe kolory, kojarzące się nutą wyobraźni i marzeń. Zapraszam na mojego blooga.!!!

    autor xennampmery

    blog: modanateraz.bloog.pl

  • dodano: 01 maja 2012 23:24

    Kasiu...nie mam pojęcia dlaczego. Mnie został kawalek na drugi dzień i rzeczywiście był twardawy

    autor Iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 30 kwietnia 2012 14:53

    zrobilam wczoraj babke,wyglada ladnie ale wyszla mi troche twarda-dlaczego?Robilam wedlug przepisu.

    autor kasia

  • dodano: 17 kwietnia 2012 22:21

    Ela...dziekuje ;)) za potwierdzenie

    Pluskotka...:))) czasem można coś przeoczyć

    Ewo...smakuje nawet nawet, choć ja jestem fanką "zakalcowatych" ciast ;)

    autor Iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 16 kwietnia 2012 18:12

    znam ten przepis juz od lat. Jest naprawde rewelacyjny i godny polecenia!!!

    autor Ela

  • dodano: 08 kwietnia 2012 19:12

    Pisząc o tulipanie w wątku o żonkilu, nie zauważyłam, że jest dwa posty niżej. :)

    autor Pluskotka

    blog: http://brytfanna.blox.pl

  • dodano: 05 kwietnia 2012 14:37

    Nazwa rzeczywiście oryginalna ;-D A smak? z wielką chęcią bym go poznała ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    autor Biedr_ona

    blog: www.przysmakiewy.pl

  • dodano: 02 kwietnia 2012 10:20

    Dorota...dzięki ;)

    Myniolinka...no dokładnie ja włąsnie wykorzystuję te zapasy :)

    autor ezza

    blog: izaa.bloog.pl

  • dodano: 01 kwietnia 2012 18:16

    wspaniała

    autor dorota20w

    blog: http://smakuje.blox.pl

  • dodano: 01 kwietnia 2012 10:11

    co za kolory!!! świetna jak mamy zapas białek w lodówce :)

    autor myniolinka

    blog: slodkieimpresje.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów