mniam....mniam...

dania jednogarnkowe..

węgierskie leczo...

....czytając wątek o leczu na forum "Kuchnia"nabrałam na nie ochoty. Zrobiłam tak jak napisała Mitta, która podpatrzyła jak leczo robią rodowici Węgrzy. I kolejny raz się przekonałam że czasem mniej znaczy lepiej. Potrawa jest prosta bez żadnych udziwnień typu kabaczki, cukinie czy inne warzywa. Leczo wyszło przepyszne i odtąd będę robiła tylko takie...

 

DSCF0222 (525x700).jpg

 

łyżka smalcu
2 duże cebule
3 duże papryka
papryka w proszku, chilli
3 dojrzałe pomidory
kiełbasa

 

W rondlu rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną cebulę i kiełbasę, kiedy się zarumieni dodać słodką w proszku ( w dużej ilości ) wsypujemy na chwilę przed dorzuceniem pomidorów, żeby się trochę w tłuszczu przesmażyła. Ciemnieje wtedy a jej smak i aromat stają się intensywniejsze, musimy tylko uważać żeby nie przypalić bo zgorzknieje. Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę; ja kroiłam w dość duże kawałki żeby nie "znikła" po około 10-15 minutach dorzuciłam pokrojone pomidory obrane ze  skóry. Doprawiamy solą, pieprzem, dosypałam też chilli. Dusiłam ok 15 minut

 

free countersDurszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>