mniam....mniam...

dania jednogarnkowe..

wigilijna kapusta z grochem...

...chociaż lubię kapustę z grochem nie robię jej często ale jest  to jedna z tradycyjnych  potraw która zawsze musi się znaleźć na wigilijnym stole...

 

DSCF8216.JPG

 

1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg grochu
2 cebule
ziele angielskie
liść laurowy
masło
sól, pieprz

 
Groch zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc. Drugiego dnia groch gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczył, około 1 godziny; powinien być miękki, ale nie rozgotowany.

W dużym garnku gotujemy wcześniej posiekaną kapustę. Do kapusty dodajemy liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości.

Obieramy cebule, kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle na złoty kolor.

Do garnka z kapustą dodajemy groch i cebulę; gotujemy jeszcze przez chwilę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

free countersDurszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>