Bloog Wirtualna Polska
Są 1 120 053 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

sernik ze śmietaną...

niedziela, 13 stycznia 2013 12:29
Skocz do komentarzy

 

 

 

...puszysty, lekki sernik; jeden z lepszych jakie jadłam i zdecydowanie będę go powtarzała. Mój sernik podczas pieczenia sporo urósł, potem nieco opadł. Ja piekłam bez "spodu" Wierzch posypałam cukrem pudrem i cukrem różanym.

 

 

 



źródło: Wielkie żarcie

 

 

 

1kg białego sera
2 budynie śmietankowe
1/2 litra kremówki
1,5 szklanki cukru (1/2 szkl.do sera, 1szkl.do białek)
8 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego bądź ziarenka wanilii z jednej laski
rodzynki

 

Ser zmielić. Do sera dodać cukier i cukier waniliowy, mieszając dodać kolejno po jednym żółtku oraz wsypać budynie w proszku.

Następnie dodajemy ubitą pianę z białek z cukrem, na końcu ubitą kremówkę. Wsypujemy rodzynki i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.

Wylewamy na dużą blachę 24x35cm. Pieczemy ok. 60 minut w 180 st. Ja lubię "jasne" serniki i jak widzę że sie rumieni przykrywam wierzch.



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 09 marca 2013 16:27

    Ja całkowicie sobie uprościłam i wszystko razem zmiksowałam i dałam mniej jajek bo 5 wyrósł ładnie i wcale nie opadł . Nie wytrzymałam i jeszcze ciepły zjadłam z musem truskawkowym ale najlepszy był na następny dzień ,dwa dni później zaniosłam kawałek koleżance i też się zachwyciła , wzięła przepis i też robiła . Aha i nie dałam rodzynek.

    autor Ania

  • dodano: 28 lutego 2013 11:18

    Dla odmiany zrobiłam ten sernik na serze z wiaderka. Taki ser to pomyłka wyciekła z niego woda więc nie polecam używania takiego sera. Wyrósł za bardzo, popękał na tej wysokości co wystawał poza blachę i opadł po upieczeniu. Wyrzuciłam całą blachę. Z twardego zmielonego sera jest OK. Moja uwaga - nie należy używać budyniu z cukrem bo sernik jest za słodki(albo trzeba odjąć cukru.) Nie polecam też pieczenia w piekarniku z termoobiegiem. Opadł potwornie. Zastanawiam się czy nie lepiej "ubić" białka łącznie z żółtkami. Nie wyrośnie tak bardzo więc nie opadnie i nie popęka.Tak myślę.Zrobię i napiszę.

    autor D&E

  • dodano: 17 lutego 2013 23:18

    Eda...cieszę się ze smakował i dziekuję za komentarz

    autor iza

    blog: mniam.mniam.bloog.pl

  • dodano: 17 lutego 2013 22:21

    Zrobiłam,bardzo dobry

    autor eda

  • dodano: 10 lutego 2013 15:44

    Janeczka....nie nie dodajemy

    Jerzy786...cukier zazwyczaj dodaję w połowie ubijania ale przy tym serniku w ogóle zapomniałam o nim i wmieszałam na samym koncu jak już połaczyłam białka z serem ;) i tez wyszło

    Ola...dziekuję ;))

    Mfr...;) również pozdrawiam

    autor iza

    blog: mniam.mniam.bloog.pl

  • dodano: 10 lutego 2013 13:32

    Czy do tego sernika nie daje się tłuszczu np.masła?

    autor Janeczka

  • dodano: 10 lutego 2013 13:16

    Czy białka na piane ubijać same a póżniej gdy jest już piana dodać cukier czy też do białek włożyć cukier i razem z cukrem ubijać ażeby powstała piana.

    autor jerzy786

  • dodano: 10 lutego 2013 12:18

    Mag...tak 8 żółtek a z bialek ubijamy pianę. No jak dodasz 6-czy 7 tez wyjdzie ok. Ser moze byc z wiaderka byleby nie był za bardzo rzadki. Jesli taki mamy to na sitku na gazie odsączamy tak z godzinke conajmniej

    autor ezza

    blog: izaa.bloog.pl

  • dodano: 10 lutego 2013 12:06

    i 8 żółtek do sera a białek wszystkich ubić piane ?i czy moze byc ser z wiadereczka ? dziekuje pozdrawiam

    autor mag

    blog: mag

  • dodano: 10 lutego 2013 12:04

    kremówke 30 % ?

    autor mag

    blog: mag

  • dodano: 10 lutego 2013 11:06

    Szacunek dla autorki bloga, takie pyszności tylko tu :-)

    autor Obi

    blog: http://www.conaobiad.net

  • dodano: 10 lutego 2013 10:07

    mniam... mniam... :))
    Pozdrawiam!!

    autor mfr.5o

    blog: miapiagrey.bloog.pl

  • dodano: 10 lutego 2013 9:44

    Wygląda rewelacyjnie, robiliśmy z serka mascarpone sernik na szybko z kwaśnymi owocami bez pieczenia. Pozdrawiam

    autor Jolka

    blog: http://maniasmakowania.pl

  • dodano: 10 lutego 2013 9:33

    Dla mnie serniki nigdy nie wychodzą, choć je uwielbiam, miałam różne przepisy i podobny do tego i nic wielka klapa.

    autor gienia 53

  • dodano: 10 lutego 2013 8:41

    Ewik, nie nie dajemy masła tłuszcz nam zastępuje śmietana

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 10 lutego 2013 8:25

    a masła sie nie dodaje? bez żadnego tłuszczu?

    autor ewik

  • dodano: 10 lutego 2013 0:24

    Iza, ja zawsze uchylam tak do połowy dzrzwiczki i czekam aż przestygnie

    autor ezza

    blog: izaa.bloog.pl

  • dodano: 10 lutego 2013 0:08

    a czy wyciągamy z piekarnika zaraz po upieczeniu jeszcze gorący czy jak wystygnie?

    autor iza

  • dodano: 09 lutego 2013 20:31

    Piekłam to cisto już dwa razy-Przepyszny,prawda trochę opadnie ale i tak jest wysokiPolecam,też piekłam bez spodu.DZIEKUJE!!!

    autor teresa

    blog: kaszuby

  • dodano: 09 lutego 2013 19:44

    Abc...tak można tylko polecam kupić taki troche lepszy, żeby nie był za rzadki. A jak sie taki trafi to na conajmniej godzinkę na gazę i sitko żeby trochę odsączyć

    Kasia...:) fajnie że i Tobie smakował i dzieki za komentarz

    Przepisik...dziekuję ;) za miłe slowa, idealnie nie wygląda ale za to smakuje a to najwazniejsze

    Ewa...dziekuję

    Ewa...to tak jak i ja :)

    leszek...:)

    Lena...polecam jest na prawde pyszny

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów