mniam....mniam...

serniki..

sernik ze śmietaną...

 ...puszysty, lekki sernik; jeden z lepszych jakie jadłam i zdecydowanie będę go powtarzała. Mój sernik podczas pieczenia sporo urósł, potem nieco opadł. Ja piekłam bez "spodu" Wierzch posypałam cukrem pudrem i cukrem różanym.

 

 



źródło: Wielkie żarcie

 

 

1kg białego sera
2 budynie śmietankowe
1/2 litra kremówki
1,5 szklanki cukru (1/2 szkl.do sera, 1szkl.do białek)
8 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego bądź ziarenka wanilii z jednej laski
rodzynki

 

Ser zmielić. Do sera dodać cukier i cukier waniliowy, mieszając dodać kolejno po jednym żółtku oraz wsypać budynie w proszku.

Następnie dodajemy ubitą pianę z białek z cukrem, na końcu ubitą kremówkę. Wsypujemy rodzynki i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.

Wylewamy na dużą blachę 24x35cm. Pieczemy ok. 60 minut w 180 st. Ja lubię "jasne" serniki i jak widzę że sie rumieni przykrywam wierzch.

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>