mniam....mniam...

przetwory..

dżem pomarańczowy...

...ostatnio zajadam się dżemem pomarańczowym niestety kupionym który nie jest jakiś zły ale smakuje trochę jak mirinda. Niedawno trafiłam na domowy dżem u Ani; zrobiłam i polecam każdemu kto lubi bo jest bardzo smaczny. Można dla urozmaicenia dodać starty imbir, kardamon czy też ziarenka wanilii.

8 pomarańczy
1 szklanka cukru
sok z jednej cytryny     
0,5 szklanki wody


Pomarańcze wyszorować i obrać ze skórki. Część skórek zachować. Z wody i cukru ugotować syrop i wrzucić do niego pokrojone na mniejsze części pomarańcze. Gotować na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. W między czasie z połowy skórek usunąć białą część i pokroić w cieniutkie paseczki. Gdy część płynu odparuje dodać skórki , sok z cytryn. Wszystko nadal gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Należy uważać, żeby za bardzo nie wysmażyć owoców bo dżem wyjdzie zbyt suchy. Gorący dżem rozłożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, aby słoiczki się załapały.

 

 

 

 

 

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>