Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 111 406 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

szarlotka siostry Anastazji...

poniedziałek, 04 marca 2013 18:22
Skocz do komentarzy

 

 

 

...piekłam już kilka ciast siostry Anastazji i wszystkie mi smakowały. Tak też jest z tą szarlotką, a nawet mogę napisać że jest to jedna z lepszych jakie jadłam.

 

 

 

 

 

 

4 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
200g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 żółtka
ok. 1.5 kg jabłek polecam szarą renetę
2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania

 

Masło siekamy z mąką nożem. Żółtka miksujemy z cukrem i śmietaną. Wlewamy do mąki, dodajemy proszek do pieczenia i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące możemy podsypywać je mąką. Ciasto schładzamy w lodówce minimum godzinę.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.

Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i boki blaszki (wcześniej należy ją posmarować masłem i posypać np manną). Na cieście układamy jabłka, posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym; ścieramy na tarce drugą cześć ciasta, można też rozwałkować i położyć na wierzchu tylko wtedy nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy aż nabierze ładnego koloru około 35-40 minut. 
Posypujemy cukrem pudrem

 

 

rozmiar blachy: 24x28 cm

temperatura, czas pieczenia: 180st termoobieg, 35-40 minut

 

 

 



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 18 marca 2013 10:49

    tak po upieczeniu było super, chociaż koleżanki w pracy mówiły że ciut za twarde, ale jak dla mnie to było super, gorzej ze zrobieniem jego:)dla mnie jest przepyszna, na weekand znowu zrobię tylko dam więcej jabłek:)Dziękuję za odpowiedź.

    autor Magda

  • dodano: 18 marca 2013 10:04

    Magda...to ciasto kiedy się wyrabia wlasnie takie jest mnie też ciężko było rozwałkowac więc sobie odpuściłam i po prostu wylepiłam blachę a wierzch na tarce starłam a w oryginale było również rozwałkowane, ale gdy zaczełam to robić to strasznie się łamało. W sumie jak nie chcemy wylepiać blachy to równiez ciasto na spód można na tarce zetrzec. Ale po upieczeniu było ok??? Równiez pozdrawiam i miłego dnia zyczę ;)

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 18 marca 2013 5:22

    właśnie jem moją nocną robotkę:) 1 raz robiłam szarlotkę i wyszła naprawdę super. Ale mam pytanie jeśli chodzi o samo ciasto podczas robienia(konsystencję) czy ono ma być tak twarde że aż nie dało się rozwałkować? i się po prostu kruszyło? Ledwo je wyrobiłam, myślałam że palce połamie. Co mam zrobić na przyszłość żeby nie było takie twarde a może w szarlotkach tak ma być ( 1 raz robiłam )Proszę o wskazówki co zrobiłam źle na przyszłość (konsystencję-bo smak jest super) bo wiem że był to mój 1 ale nie ostatni raz. Dziękuję za przepis.Pozdrowienia z zimnego Białegostoku:)

    autor Magda

  • dodano: 17 marca 2013 12:45

    Takiego apetytu sobie narobilem ze odrazu do pracy sie zabralem tylko ciasto wyszlo mi jak na pizze ale nie odpuszcze tez zjem bo pachnie jak u sasiadki na swieta :)

    autor rebus

  • dodano: 16 marca 2013 22:24

    szarlotka to najlepsze ciasto i zawsze wychodzi

    autor magda

    blog: g-jak-gotowanie.blogspot.com

  • dodano: 15 marca 2013 21:05

    upiekłam właśnie-wyśmienita
    !ale wczesniej podgotowałam jabłka aby były miekkie, i podpieklam dolna czesc cista lekko.Polecam!

    autor Iwona

    blog: ..

  • dodano: 15 marca 2013 20:40

    Cieszę się że skorzystałyście z przepisu no i najważniejsze że smakowała;) Dziękuję za komentarze. Pozdrawiam Iza

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 15 marca 2013 20:27

    WSPANIALA,TEZ PIEKLAM REWELACYJNE SA TEZ PRZEPISY PANI LUSKI,TYLKO NIE WIEM GDZIE JE KUPIC?

    autor MARYSIA84

    blog: MNIAM-MNIAM.BLOG.PL

  • dodano: 15 marca 2013 19:01

    Super właśnie dwie godziny temu zrdobiłam,jest pyszne.Dziękuje za przepis.

    autor MIKI

    blog: MIKI

  • dodano: 15 marca 2013 18:27

    Upiekłam , godzinkę temu. Jeszcze ciepłe kroiłam. PYSZNA Polecam

    autor aida

    blog: mniam- mniam

  • dodano: 15 marca 2013 17:40

    dziękuję serdecznie za wyjaśnienie, lecę do sklepu i jutro rano biorę się do robotki:)

    autor Magda

  • dodano: 15 marca 2013 17:20

    ok dziekuje

    autor mala

  • dodano: 15 marca 2013 17:17

    Mala...nie nic nie potrzeba dodawać, tylko jak napisałam po starciu na tarce trzeba wycisnąć z nadmiaru soku

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 15 marca 2013 17:16

    a do tych jablek to dodawac ta galaretke czy nie?

    autor mala

  • dodano: 15 marca 2013 17:09

    super przepis

    autor magda

    blog: g-jak-gotowanie.blogspot.com

  • dodano: 15 marca 2013 17:06

    Mala...weź zwykłą 12%

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 15 marca 2013 16:56

    mam pytanie skad mam wziąć kwaśna smietane? przepraszam ale nie jestem dobra w gotowaniu i w pieczeniu.

    autor mala

  • dodano: 15 marca 2013 16:31

    Magda...oryginalnie cukier waniliowy był w cieście ale ja posypałam nim jabłka. Dzięki za uwagę rzeczywiście pozostał tylko proszek i zaraz zmienię dla jasności.

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 15 marca 2013 16:28

    nie do końca rozumiem przepis w momencie dodajemy resztę składników czyli tylko proszek do pieczenia czy do ciasta tez dodaję cukier waniliowy? Proszę o wytłumaczenie bo jutro rano zabieram się do roboty:) Dziękuję

    autor Magda

  • dodano: 15 marca 2013 15:44

    Bardzo ładnie się prezentuje, a zobacz tą
    http://inews.com.pl/WordPress3/szarlotka-z-beza

    autor Gość

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów