mniam....mniam...

ciasteczka..

kruche ciasteczka z dżemem...

...przepyszne ciasteczka, polecam wszystkim ja robiłam je dwa razy w ciągu tygodnia za pierwszym razem nie zdążyłam zrobić zdjęć. Te też nie są za ładne ale musiała je już wstawić na bloga, jak zrobię następnym razem powtórkę zdjęcie wymienię. Rękaw polecam mieć porządny bo mnie dwa pękły i dokończyłam szprycą :))

 

DSCF0484 (600x800).jpg

220 g masła,
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 i 3/4 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
dżem


Miękkie masło ucieramy aż zbieleje, powoli dodajemy cukier. Wciąż ucierając wbijamy po jednym żółtku. Dodajemy obie przesiane mąki.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem okrągłe ciastka - nie trzeba zostawiać dużych odstępów, bo nie urosną wiele. Nałożyć trochę dżemu. Ja zrobiłam palcem pośrodku dziurkę i tam nakładałam dżem wtedy nie wyleci

Piec 12 min. w temp. 180 st.

 

źródło: "Wiem co zjem"

free countersDurszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>