mniam....mniam...

tarta czekoladowa...

 

 

 

...tarta mega czekoladowa z pysznym rozpływającym się w ustach musem; jak dla mnie sama rozkosz :))) Na pewno do powtórki, następnym razem spróbuję też z białą czekoladą. Do musu czekoladowego spokojnie można dać 200 a nawet 250 g czekolady; ja dałam 150g bo tartę miały jeść dzieci i obawiałam się czy nie będzie za gorzka...

 

 

 

DSCF2527.JPG

 

 



ciasto kruche:

125 g schłodzonego masła
0,5 szklanki cukru
1 szklanka + 1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki kakao
jajko
szczypta soli


Masło siekamy z cukrem, solą, mąką i kakao a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (Ja jestem leniwa wiec ciastem wylepiam formę do tarty i tak wstawiam do lodówki) Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty (u mnie 26cm) nakłuwamy gęsto widelcem, można też wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem. Pieczemy około 15 min w temperaturze 180 stopni.


mus czekoladowy:


250 ml śmietany kremówki
150 g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru
2 jajka


W garnku podgrzewamy śmietanę uważając żeby się nie zagotowała. Następnie dodajemy połamaną czekoladę i cukier zdejmujemy z ognia. Mieszamy do czasu aż czekolada nam się rozpuści. Jajka ucieramy na puszystą masę i stale mieszając dodajemy do czekolady. Jak jest za mało cukru można dodać więcej wedle uznania.


Przelewamy masę na upieczony spód tarty, wstawiamy do piekarnika 160-170 st i pieczemy około 15-20 minut. Kiedy wystygnie polewamy polewą czekoladową.

 

 

DSCF2476 (381x450).jpg

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>