mniam....mniam...

zupy..

marokańska zupa dyniowa Gordona Ramsaya...

...bardzo lubię przepisy Gordona Ramsaya, tą zupę zrobiłam według przepisu z książki G. Ramsaya przepis "Zdrowa Kuchnia". Zupę bardzo szybko się robi jest pożywna, aromatyczna i lekko pikantna. Zdecydowanie moje smaki na pewno będzie to jedna z moich ulubionych zup. Idealna na jesienne i zimowe dni.

 

DSCF3979 (700x525).jpg




1 kg dyni
4 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka białej fasolki
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka kurkumy,
sól, pieprz
500 ml bulionu warzywnego
natka pietruszki
jogurt

 

Dynię kroimy na kawałki, czosnek i cebulę siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę wrzucamy dynię, czosnek i cebulę. Gotujemy na dużym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wsypujemy przyprawy; gotujemy 3 minuty. Całość zalewamy gorącym bulionem gotujemy 10 minut i miksujemy blenderem. Dodajemy odsączoną fasolkę i podgrzewamy chwil kilka.
Podajemy posypaną natką pietruszki i z kleksem kwaśnej śmietany, bądź jogurtu

 

 

 

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>