mniam....mniam...

babki, ciasta ucierane..

ciasto mocno cytrynowe...

...bardzo lubię cytrynowe wypieki, a to ciasto takie właśnie jest i polecam zrobić od razu z podwójnej porcji bo znika bardzo szybko

DSCF6725.JPG

3 duże jajka
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3/4 kostki miękkiego masła
2 czubate łyżki jogurtu lub śmietany
otarta skórka z 2 cytryn
sok z połowy cytryny

lukier
sok z 2 cytryn
1 szklanka cukru pudru


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą  masę i dodajemy pozostałe składniki Ucieramy. Formę keksówkę 9x28 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy ok 35-40 min w 160 st. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli nie czas wydłużamy.

Kiedy ciasto jest upieczone czekamy chwilkę, aż nieco przestygnie robiąc w międzyczasie lukier; mieszając ze sobą cukier puder i sok z cytryny.

Ciepłe ciasto nakłuwamy patyczkiem do  samego dna, polewamy lukrem cytrynowym.

 

 

free countersDurszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>