mniam....mniam...

biszkopty, torty...

tort czekoladowo-malinowy

 ...choć mój ulubiony tort to "Tort w starym stylu" to od czasu do czasu piekę nowości i też taki oto torcik czekoladowo- malinowy upiekłam. Dekoracja choć  bardzo prosta to podobała się dzieciakom. Zapomniałam kupić lodów czekoladowych i w zastępstwie na górze tortu wylądował Bakuś czekoladowy....

 Biszkopt upieczony tradycyjnie z tego sprawdzonego przepisu, a krem podpatrzyłam na blogu :"Takie tam moje pomysły"

 

DSCF8431.JPG

biszkopt:

4 jajka
200 g cukru pudru
7 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 pełne łyżki kakao

 

krem malinowy:

500 ml śmietanki kremówki – mocno schłodzona
300 g sera mascarpone
1 szklanka musu z malin, przetartych przez sito aby nie było pestek
5 łyżek cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny
  

Do nasączenia:

1/3 szkl wódki :))
2/3 szkl wody  
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

 

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Obie mąki i kakao należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut (do suchego patyczka)

 

Żelatynę dokładnie wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody.Dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać a następnie wlać wszystko do pozostałego musu i bardzo dokładnie wymieszać.

Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Do ubitej na sztywno śmietany dodajemy ser mascarpone i krótko ubijamy, tylko do połączenia się śmietany z serem. Następnie dodajemy stopniowo mus malinowy i mieszamy delikatnie łyżką aż dokładnie się połączą.

Nasączone blaty biszkoptowe przekładamy kremem a następnie smarujemy kremem wierzch i boki torcika. Dowolnie dekorujemy.

 

 

DSCF8485 (600x450).jpg

 

 

free countersDurszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>