mniam....mniam...

p±czki, faworki..

p±czki...

…co roku staram się w czasie karnawału smażyć p±czki z nowego przepisu. W tym roku wybór padł na „Rewelacyjne p±czki” Justyny z bloga „Moje ciacho„. Polecam ten przepis p±czki s± bardzo dobre a i dnia następnego s± smaczne. Z podanych składników wyszło mi 20 p±czków wykrawanych szklank±…

 

DSCF9777o.jpg

 

1 szklanka (250 ml) mleka
50 g ¶wieżych drożdży
4 łyżki stołowe masła roztopionego i ostudzonego
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 szklanki m±ki pszennej (typ 550)
szczypta soli
1 jajko
4 żółtka
2 łyżki spirytusu
smalec do smażenia
ulubiona konfitura do nadziewania
do dekoracji wedle uznania: lukier, cukier puder

.

do miski wsypujemy m±kę, robimy „dołek” wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i m±ki; zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na ok 10 min, aż zaczn± rosn±ć.

Jajko i żółtka ucieramy z pozostałymi 2 łyżkami cukru na biał± i puszyst± pianę. Do miski z m±k± dodajemy sól, cukier waniliowy, ubite jajka, stopione masło, spirytus i mieszamy. Trzeba dobrze wyrobić ciasto, najlepiej ręk± przez około 15 minut lub odpowiedni± końcówk± miksera (haki)
przez 10 minut. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki.

Wyrobione ciasto na p±czki musi wyrosn±ć. Powinno podwoić swoj± objęto¶ć. Wyro¶nięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypany m±k±. Wałkujemy lekko na niezbyt duży placek o grubo¶ci ok. 2 cm. Szklank± wycinamy kr±żki. Czynno¶ci powtarzamy aż ciasto się skończy. Kr±żki rozkładamy równomiernie blacie posypanym m±k± przykrywamy czyst± czyst± ¶ciereczk± na około 30 – 45 minut do wyro¶nięcia.

Wyro¶nięte p±czki wkładamy na odpowiednio nagrzany olej i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony. P±czki nie mog± za szybko się rumienić, bo w ¶rodku będ± jeszcze surowe. P±czki wyławiamy łyżk± cedzakow± i odkładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami.

Po lekkim ostudzeniu nadziewamy szpryc± z ostr± końcówk±. Na koniec dekorujemy p±czki lukrem b±dĽ posypujemy cukrem pudrem.

free countersDurszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>