Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 132 314 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

jabłecznik z przepisu mamy...

poniedziałek, 29 września 2008 17:33
Skocz do komentarzy

 

 

...jeden z moich ulubionych jabłeczników, odkąd pamiętam zawsze robiła go moja mama  i w sumie nie jadłam takiego jabłecznika u  nikogo innego

 

 

 

DSCF5250.JPG

 

 

 

4 całe jajka

1 szkl. cukru

1 kostka masła

4 szkl. mąki

0,5 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 kg jabłek

 

 


Jajka, cukier i masło utrzeć na gładką masę. Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia. W razie potrzeby wsypać więcej mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część  wyłożyć na dużą blachę (25x36cm) Ponakłuwać widelcem i  troszeczkę podpiec.

 

Na ciasto wyłożyć jabłka (jabłka należy obrać pokroić i przesmażyć dodać cukru do smaku i troszkę cynamonu) 

 

Rozwałkować i wyłożyć na wierzch pozostałą część ciasta. Wierzch posmarować  jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec 40-50 min w temp 170-180st...

 



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 17 marca 2012 16:20

    Aga a ja z kolei sie boję gazowych piekarnikow ;). Mam nadzieję że ten Ci sie uda

    autor Iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 17 marca 2012 11:45

    Ide wlasnie piec ciasto.Ostatnio pieklam jablecznik ,ktory mi nie wyszedł. Doszlam do wniosku ze w gazowym piekarniku wyjdzie Ci kazde ciacho.W elektrycznym nie koniecznie.Wazrto spojrzec na to jaki masz piekarnik.

    autor Aga

  • dodano: 23 lutego 2012 11:38

    Aniu nigdy nie patrzyłam na czas ale mniej wiecej tak ok 10-15 minut az trochę "urosnie" i lekko sie zarumieni.

    autor Iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 23 lutego 2012 11:28

    mam pytanie ile podpiekac ten spód ???

    autor andzia

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 14 lutego 2012 19:10

    Witam!jabłecznik jest super pyszny

    autor Maja

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 11 lutego 2012 11:06

    Adi...może za duzo mąki było bądź za długo pieczone. Jak mnie się czasem zdarzy za długo w piecu trzymać też jest zbyt twarde

    autor Iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 11 lutego 2012 10:10

    ps i żeby jabłka trzymały się spodu i góry?

    autor adi

  • dodano: 11 lutego 2012 10:07

    mam takie pytanie, robiłem ostatnio jabłecznik pierwszy raz i spód wyszedł trochę twardy, co zrobić żeby to się nie powtórzyło?

    autor adi

  • dodano: 10 stycznia 2012 23:10

    Arturo...mam nadzieję ze będzie smakował;) pozdrawiam

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 10 stycznia 2012 17:06

    Włąśnie się za niego zabieram wg Twojego przepisu :)

    autor Arturo

  • dodano: 23 grudnia 2011 16:56

    Onicio...mam nadzieje że będzie smakował. Może to moja pomylka wiec zaraz zmienie w przepisie na wiecej maki...pozdrawiam światecznie;)

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 23 grudnia 2011 13:28

    zrobilam ciasto na jutrzejsze swietowanie ;], zrobilam troche inaczej bo pare warstw do malej formy ( malo osob bedzie) z reszty ciasta zrobilam herbatniki do herbaty ;] wszystko gites poki co, aczkolwiek dalam o wiele wiecej maki... tak gdzies z 5 i wtedy bylo dobre dopiero

    Pozdro

    autor onicio

  • dodano: 08 grudnia 2011 23:07

    Renato...cieszę się że smakował i miło mi że zostawiłaś komentarz....pozdrawiam serdecznie

    autor izaa

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 08 grudnia 2011 21:54

    Świetny przepis, nie jadłam jeszcze tak dobrego jabłecznika... Tylko zamiast 3 szkl. mąki trzeb dodać 3 i pół:) Pozdrawiam i smacznego:*

    autor Renata T

  • dodano: 26 czerwca 2011 21:29

    Olu...;) no mam nadzieję że zasmakuje jak spróbujesz:)...pozdrawiam

    autor izaa

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 26 czerwca 2011 19:49

    aha dzieki!!

    wlasnie sie upiekl i chyba dobry!!

    autor ola

    blog: nie mam

  • dodano: 26 czerwca 2011 19:17

    Olu można dodać również tortową..;)

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 26 czerwca 2011 19:16

    a co jak sie doda tortowa make zamiast zwyklej????

    autor ola

    blog: nie mam

  • dodano: 05 kwietnia 2011 17:49

    Fama85...;) to się cieszę że smakowało...;) pozdrawiam

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 05 kwietnia 2011 16:38

    Właśnie jem jabłecznik...jeszcze gorący i jest przepyszny mimo, że ciasto wyszło mi tylko lekko gęste i musiałam je łyżką rozsmarować, to i tak jest rewelacyjne Ciasto urosło mi bardzo wysokie Przepis jest świetny!!!

    autor fama85

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów