mniam....mniam...

jableczniki, szarlotki..

jabłecznik z przepisu mamy...

...jeden z moich ulubionych jabłeczników, odkąd pamiętam zawsze robiła go moja mama  i w sumie nie jadłam takiego jabłecznika u  nikogo innego

DSCF5250.JPG

 

4 całe jajka

1 szkl. cukru

1 kostka masła

4 szkl. mąki

0,5 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 kg jabłek

 

Jajka, cukier i masło utrzeć na gładką masę. Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia. W razie potrzeby wsypać więcej mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część  wyłożyć na dużą blachę (25x36cm) Ponakłuwać widelcem i  troszeczkę podpiec.

Na ciasto wyłożyć jabłka (jabłka należy obrać pokroić i przesmażyć dodać cukru do smaku i troszkę cynamonu) 

Rozwałkować i wyłożyć na wierzch pozostałą część ciasta. Wierzch posmarować  jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec 40-50 min w temp 170-180st...

 

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>