mniam....mniam...

jabłecznik z przepisu mamy...

...jeden z moich ulubionych jabłeczników, odk±d pamiętam zawsze robiła go moja mama  i w sumie nie jadłam takiego jabłecznika u  nikogo innego

DSCF5250.JPG

 

4 całe jajka

1 szkl. cukru

1 kostka masła

4 szkl. m±ki

0,5 szkl m±ki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 kg jabłek

 

Jajka, cukier i masło utrzeć na gładk± masę. Następnie dodać obie m±ki i proszek do pieczenia. W razie potrzeby wsypać więcej m±ki. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na 2 czę¶ci. Jedn± czę¶ć  wyłożyć na duż± blachę (25x36cm) Ponakłuwać widelcem i  troszeczkę podpiec.

Na ciasto wyłożyć jabłka (jabłka należy obrać pokroić i przesmażyć dodać cukru do smaku i troszkę cynamonu) 

Rozwałkować i wyłożyć na wierzch pozostał± czę¶ć ciasta. Wierzch posmarować  jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec 40-50 min w temp 170-180st...

 

free countersDurszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>