Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 107 650 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

truskawkowe z kremem mascarpone....

niedziela, 21 czerwca 2009 18:04
Skocz do komentarzy

 

 

...ciasto na kruchym spodzie z kremem z serka mascarpone, bita śmietaną i truskawkami zalanymi galaretką. Przepis Sylwii z "GP". Ciasto pycha, u mnie zaraz na 2 miejscu po cytrynowym. Powtórka będzie z jagodami... Robiłam w tortownicy o średnicy 24cm


 



 

250g maki pszennej
150g masła
1 żółtko (białko odkładamy)
szczypta soli
100g cukru
2 łyżki mleka


Wszystkie składniki szybko zagnieść i jeśli jest klejące włożyć do lodówki na pół godziny, a jeśli nie wyłożyć formę ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm. Nakłuć gęsto widelcem posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego pieca na 180°C i piec przez 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić, nie wyjmować z formy.


Krem:


250g serka mascarpone
200ml słodkiej śmietany 30% tłuszczu
ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii, oczywiście można zastąpić cukrem waniliowym, ale to oczywiście nie to samo

50g cukru pudru, lub jak ktoś woli więcej


500g truskawek
galaretka owocowa,
250ml zimnej wody


Schłodzoną śmietanę ubić. Do mascarpone dodać wanilie i cukier dobrze wymieszać mikserem, dodać ubita śmietanę i delikatnie wmieszać. Wstawić do lodówki.Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to nałożyć truskawki, pokrojone w plastry i zalać tężejąca galaretka.  Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.


 




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 14 czerwca 2014 8:33

    Sylwia...serek zmiksować z cukrem, śmietanę ubić również mikserem a potem obie rzeczy już połączyć delikatnie łyżką. Pozdrawiam

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 13 czerwca 2014 22:00

    witam. czy serek ze śmietaną należy zmiksować czy delikatnie wymieszać łyżką?

    autor sylwia

  • dodano: 06 czerwca 2014 8:26

    Katja...można zrobić tego samego dnia jak najbardziej tylko trzeba dodać sobie czas na stężenie galaretki

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 05 czerwca 2014 21:56

    Czy to ciasto zrobić lepiej dzień przed podaniem. Czy można tego samego dnia?

    autor katja

  • dodano: 06 lipca 2013 22:06

    Ewo...ciesze się że smakowała to jest moja ulubiona :)

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 06 lipca 2013 20:14

    Iza zrobiłam, połowę już zjedliśmy a zdjęcia na dowód zaraz wysyłam :)

    autor Ewa

    blog: Smaczniutkie.pl

  • dodano: 31 maja 2012 18:28

    Kasiu...;))) nie ma ale jak przyjedziesz do mnie to zrobie o !!

    Grazynko...dziękuję ;)) a ta tarta jest rzeczywiście pyszna ;)

    autor Iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 30 maja 2012 9:43

    Jaaaaaaaaaa chce! Jaaaa! Zostal choc kawaleczek???!!!
    Buziaki
    xxx

    autor katarzyna-koczwara

    blog: www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

  • dodano: 30 maja 2012 9:15

    Iza, ależ kusisz ! Pyszności :)

    autor grazyna0071

    blog: www.grazynagotuje.pl

  • dodano: 18 czerwca 2011 12:19

    Magdo nie wiem czy chodzi Ci o śmietanę z mniejszą ilością % Jeśli tak to nie bardzo bo inną trudno jest ubić a musi być ubita żeby krem nie był ze rzadki, ale można ją pominąć wtedy krem nie będzie taki puszysty ale również dobry...;) pozdrawiam

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 18 czerwca 2011 12:12

    a można to ciasto zrobić z inną śmietaną?:) Wygląda przepyszniee:)

    autor MagdaN

  • dodano: 04 czerwca 2011 19:49

    nie nie przepis jest jak najbardziej dobry a ciasto jest troche twardawe....ale cieszę sie że krem smakował...pozdrawiam Iza

    autor issys

    blog: izaa.bloog.pl

  • dodano: 04 czerwca 2011 13:43

    Krem wyszedł pyszny, ale spód wyszedł twardy jak kamień - czy w przepisie nie zabrakło środka spulchniającego np. proszku do pieczenia??

    autor Syska22

  • dodano: 25 maja 2010 11:58

    Yoriko...cieszę się, że i Tobie smakował...;):) pozdrawiam

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 24 maja 2010 16:25

    a ja zrobiłam biszkopt, ale krem wg przepisu wyżej...jest cudowny ;) z pewnością spróbuję również na tym spodzie

    autor yoriko

  • dodano: 05 marca 2010 20:30

    cieszę się, że smakuje...pozdrawiam i miłego weekendu życzę...;):)

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 05 marca 2010 17:07

    Ciasto wyszlo elegancko:)Nieco zmodyfikowalam Pani przepis-truskawki zastapilam konserwowanymi wisniami, zas oryginalna wanilnie-aromatem waniliowym (krem jest po prostu boski;lekki i puszysty!!!). P.S. Wszyscy nie moga doczekac sie jutra, aby w koncu moc skosztowac znakomitego deseru:) Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam, Edyta:)

    autor Editt

  • dodano: 05 marca 2010 14:52

    właśnie do galaretki (żeby było szybciej) ale można też zrobić galaretkę w/g przepisu. Pozdrawiam i proszę dać znać jak smakowało bo to jest jedno z moich ulubionych ciast

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 05 marca 2010 14:40

    Wlasnie jestem w trakcie przyrzadzania ciasta. Napisala Pani, iz potrzebne jest 250 ml zimnej wody. Do czego??? Z przepisu na galaretke doczytalam sie 0,5 l goracej wody, w ktorej nalezy ja rozpuscic. Bardzo prosze o podpowiedz:))

    autor Editt

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów