mniam....mniam...

truskawkowe z kremem mascarpone....

 

 

...ciasto na kruchym spodzie z kremem z serka mascarpone, bita śmietaną i truskawkami zalanymi galaretką. Przepis Sylwii z "GP". Ciasto pycha, u mnie zaraz na 2 miejscu po cytrynowym. Powtórka będzie z jagodami... Robiłam w tortownicy o średnicy 24cm


 



 

250g maki pszennej
150g masła
1 żółtko (białko odkładamy)
szczypta soli
100g cukru
2 łyżki mleka


Wszystkie składniki szybko zagnieść i jeśli jest klejące włożyć do lodówki na pół godziny, a jeśli nie wyłożyć formę ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm. Nakłuć gęsto widelcem posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego pieca na 180°C i piec przez 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić, nie wyjmować z formy.


Krem:


250g serka mascarpone
200ml słodkiej śmietany 30% tłuszczu
ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii, oczywiście można zastąpić cukrem waniliowym, ale to oczywiście nie to samo

50g cukru pudru, lub jak ktoś woli więcej


500g truskawek
galaretka owocowa,
250ml zimnej wody


Schłodzoną śmietanę ubić. Do mascarpone dodać wanilie i cukier dobrze wymieszać mikserem, dodać ubita śmietanę i delikatnie wmieszać. Wstawić do lodówki.Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to nałożyć truskawki, pokrojone w plastry i zalać tężejąca galaretka.  Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.


 


free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>