mniam....mniam...

domowy pomidorowy sos do spagetti......

 

 

...uwielbiam ten sos kiedyś kupowałam sosy Łowicza.  Przepis mam od koleżanki Marty. Odkąd go mam tzn od 3 lat nie kupiłam w sklepie ani raz sosu. Co roku robię kilkanaście słoiczków. Zimą wystarczy dodać mięso mielone i już mamy obiad. Można dodawać co tylko się chce ja robię jednak tak...

 

 

 

 

1 kg pomidorów
1/2 szkl. oliwy z oliwek (jak nie mam daje zwykłą i tez jest ok)
trochę czosnku, soli, pieprzu i cukru - wszystko wg upodobań
2 cebule
garstka bazylii (ja daję suszona, ale może być też zielona)

Pomidory obieramy ze skórki i rozdrabniamy na kawałki, cebule tez drobno siekamy, dodajemy wszystkie składniki i gotujemy. Doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Jak się to trochę podgotuje tak z 10 min. na małym ogniu to przelewamy do słoików i pasteryzujemy 20 min.
Od zeszłego roku nie bawię się w ciapanie wszystkiego tylko wrzucam jak leci, włączam blender, zanurzam w garnku, wymiksuje wszystko i dopiero zaczynam gotować, ale jeśli wolicie mieć kawałki pomidorów to oczywiście blender odpada.

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>