mniam....mniam...

zupy..

zupa kukurydziana....

 ...słoneczna zupa w pochmurny dzień...dziś właśnie zrobiłam na obiad. Jest to mix różnych przepisów znalezionych w necie. Można podawać ze śmietaną, posypaną żółtym serem. Ja zjadłam ze śmietaną i bez i właśnie bez śmietany lepiej mi smakowała, następnym razem, a zrobię ją na pewno bo jest pyszna posypę startym żółtym serem...

 

 

pół kostki masła
puszka kukurydzy
1 duża cebula
1,2 litra wywaru drobiowego
1 łyżka mąki
sól, pieprz
śmietana 18%,
1 płaska łyżeczka kurkumy


Gotujemy wywar z kurczaka. Mięso obieramy i wrzucamy z powrotem do garnka. Masło rozpuszczamy na patelni, następnie wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia (nie może zbrązowieć!). Po otwarciu puszki z kukurydzą płyn wlewamy do wywaru, a kukurydzę wrzucamy na patelnię do cebuli, smażymy chwilę tak aby kukurydza przesiąknęła aromatem maślanym, następnie dodajemy jeszcze mąkę. Całość smażymy około 2 minut i wrzucamy do wywaru. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy kurkumę. Całość gotujemy 15 minut.

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>