Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 125 469 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

jabłecznik z budyniem....

środa, 21 października 2009 13:59
Skocz do komentarzy

 

 

....kiedyś często robiłam to ciasto, potem jakieś co rusz nowe przepisy a ten leżał w zeszycie zapomniany ostatnio na GP przypomniała mi o nim Edytka. Znów je zrobiłam, jest pychaaaa!!!! Składniki podane są na dużą blachę. Najlepiej smakuje tego samego dnia, więc jeśli nie jesteście łakomczuszkami radze zrobić z połowy porcji...

 

 

 

 

3 szklanki mąki
1 masło/ margaryna
1 szklanka drobnego cukru, lub cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 całe jajko
1 kg jabłek
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe

mąkę, cukier proszek mieszamy dodajemy jajka margarynę, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną częścią wylepiamy posmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą blachę. Wkładamy do lodówki. Drugą część ciasta wkładamy też do lodówki, lub jeśli chcemy zatrzeć na tartce to do zamrażalnika. Jak mi się nie śpieszy to wkładam do zamrażalki na około godzinę  i potem na wierzchu ścieram na tarce.
Obieramy jabłka, kroimy na plasterki i wykładamy na ciasto. Można posypać cynamonem, cukrem waniliowym. Na jabłka wykładamy ugotowany gorący budyń. Na budyń ścieramy, lub wykładamy rozwałkowaną drugą cześć ciasta. Pieczemy około 40 minut w 180st....



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 03 sierpnia 2012 14:48

    Ciasto pychota, ale a polecam jabłka zetrzeć na tarce, i chwile podusić na ogniu z cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny! wtedy jabłka w szarlotce są duzo pyszniejsze jak w najlepszej szarlotce z cukierni.

    autor indygo

  • dodano: 20 lipca 2012 13:41

    Sandra 3 szklanki na dwa budynie

    autor izaa

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 20 lipca 2012 13:35

    te 3 szklanki mleka to na 2 budynie czy po 3 szklanki na jeden budyń

    autor Sandra

    blog: http://mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 25 marca 2012 16:21

    Super ciasto... Wyszło zgodnie z przepisem SUPER

    autor zxczxcxzc

  • dodano: 23 grudnia 2011 9:12

    tak bedzie również dobre...pozdrawiam

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 23 grudnia 2011 8:44

    robie to na swieta czy jak postoij 2 dni to tez bedzi edobre?

    autor kkkkkkk

  • dodano: 26 listopada 2011 18:17

    Mija żółtka razem z mąką i jajkiem całym (zaraz dopiszę) a do lodówki ciasto a blachą wkładamy na około pół godziny w tym czasie kroimy jabłka i gotujemy budyń...

    autor izaa

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 26 listopada 2011 17:55

    kiedy dodajemy żółtka,i na jak dlugo wkładamy ciasto do lodówki w blasze?

    autor mija

  • dodano: 03 listopada 2011 14:17

    ZOBACZYMY JAK SIE UPIECZE HE HE HE

    autor MARCINOS

  • dodano: 17 lipca 2011 11:58

    Kasiu tak 12% bądź 18% jaka masz pod ręką...pozdrawiam

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 17 lipca 2011 11:41

    A czy ta smietana to ma byc taka zwykła 18% ??

    autor Kasia

  • dodano: 19 czerwca 2011 17:43

    Hana miło że i Tobie smakowało, a wiesz że z innymi owocami nie próbowałam hmm noo robiłam jedno ze śliwkami i budyniem ale inny przepis i również pycha..;)pozdrawiam

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 19 czerwca 2011 15:29

    Ciasto bardzo dobre.Polecam przepis.Zastąpiłam jabłka wiśniami z kompotu.Też bardzo dobre.Czekam na świeże wiśnie.

    autor Hana

  • dodano: 13 maja 2010 22:30

    nie nie na tych 3 szklankach mleka gotujemy budyń który potem wykładamy na jabłka...pozdrawiam Iza

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 13 maja 2010 22:01

    mam pytanie ;) te 3 szklanki mleka dodaje się przy robieniu ciasta ? ^^

    autor KaŚś

  • dodano: 15 listopada 2009 10:37

    przepis jest rewelacyjny :)

    autor MisQa

  • dodano: 24 października 2009 18:04

    Też robiłam :) Właśnie się studzi :) Piekne Ci wyszło :) Buźka

    autor kasiaaaa24

    blog: gotowaniecieszy.blox.pl/html

  • dodano: 21 października 2009 14:58

    uwielbiam wszystko co zawiera jabłka a za szarlotkami to przepadam :)

    autor mietowka22

    blog: www.mietowka22.blox.pl

  • dodano: 21 października 2009 14:49

    oj jak smakowicie wygląda, by się zjadło :)

    autor aga

    blog: najsmaczniejsze.pl

  • dodano: 21 października 2009 14:33

    jablka i budyn to jest to! robie z innego przepisu, ale uwielbiam tak jak i Ty!

    autor cudawianki

    blog: www.brulionzprzepisami.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów