mniam....mniam...

jableczniki, szarlotki..

jabłecznik z budyniem....

....kiedyś często robiłam to ciasto, potem jakieś co rusz nowe przepisy a ten leżał w zeszycie zapomniany ostatnio na GP przypomniała mi o nim Edytka. Znów je zrobiłam, jest pychaaaa!!!! Składniki podane są na dużą blachę. Najlepiej smakuje tego samego dnia, więc jeśli nie jesteście łakomczuszkami radze zrobić z połowy porcji...

 

3 szklanki mąki
1 masło/ margaryna
1 szklanka drobnego cukru, lub cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 całe jajko
1 kg jabłek
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe

mąkę, cukier proszek mieszamy dodajemy jajka margarynę, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną częścią wylepiamy posmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą blachę. Wkładamy do lodówki. Drugą część ciasta wkładamy też do lodówki, lub jeśli chcemy zatrzeć na tartce to do zamrażalnika. Jak mi się nie śpieszy to wkładam do zamrażalki na około godzinę  i potem na wierzchu ścieram na tarce.
Obieramy jabłka, kroimy na plasterki i wykładamy na ciasto. Można posypać cynamonem, cukrem waniliowym. Na jabłka wykładamy ugotowany gorący budyń. Na budyń ścieramy, lub wykładamy rozwałkowaną drugą cześć ciasta. Pieczemy około 40 minut w 180st....

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>