Bloog Wirtualna Polska
Są 1 128 763 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

zrazy wołowe zawijane....

wtorek, 03 listopada 2009 13:38
Skocz do komentarzy

 

 

... uwielbiam te zrazy. Zawsze babcię prosiliśmy by zrobiła na obiad, i to właśnie te z babcinego przepisu mi smakują najbardziej....ojj pychotka obiecuję....:):)

 

 

 

 

zrazy wołowe
kwaszone ogórki
cebule
plastry wędzonego boczku (ew można też cienkie plastry słoniny)
sól, pieprz
musztarda
smalec
marchewka, seler, por
papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy


Mięso rozbić na płaty, posypać pieprzem i solą, posmarować musztardą. Ogórki pokroić wzdłuż, cebulę obrać przekroić wzdłuż, rozdzielić na pojedyncze płatki. Na mięsie układać plastry boczku, ogórka i cebuli, zwinąć, związać białą bawełnianą nitką, lub spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na smalcu, ułożyć w rondlu, podlać wodą, wrzucić przyprawy. Na pozostałym że smażenia tłuszczu przyrumienić pokrojoną cebulę, dodać do duszących się zrazów. Wrzucić startą na tarce marchewkę, selera, i pokrojonego pora. Dusić aż mięso będzie miękkie...



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 30 października 2012 23:31

    mam tańszą wersję zrazów. tez bdobre. Mięso mielone wołowe z Lidla( przyzwoite) wyrabiać z dodatkiem wody aż nabierze kleistości, następnie rozkładać na dłoni płaty wyrobionego mięsa ( oczywiście przyprawiopnego wg własnego uznania) i nadziewać, jak tradycyjne zrazy. Zawinąć, a następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka. Na tłuszczu z patelni zrobić zasmażkę, zalać "zrazy" i powoli dusić z dodatkiem drobno posiekanych ogórków kiszonych. Smakują, jak prawdziwe zrazy , a kosztują 1/4 tych z polędwicy wołowej

    autor mańka

  • dodano: 13 września 2012 10:01

    Podczas redukcji sosu podlejcie 200 ml czerwonym wytrawnym winem a pod koniec proponowal bym dodac tymianku bedzie o wiele lepsze

    autor Slawekwoking

  • dodano: 03 czerwca 2012 11:00

    Pychotka, bardzo dobre :) Moja cureńka zrobiła i bardzo mi smakowało , achh pyszne.

    autor juliusz12365

    blog: photoblog.pl

  • dodano: 05 kwietnia 2012 11:04

    aaa! i jakie mięso kupic?
    sorry, ale ja beton z gotowania :-) a mam chec zrobic

    autor witka

  • dodano: 05 kwietnia 2012 10:43

    a ile dusicie te zrazy?

    autor witka

  • dodano: 03 kwietnia 2012 18:09

    ja daję zazwyczaj sarepską

    autor Iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 03 kwietnia 2012 12:22

    Jaką musztardę preferujecie do tych zrazów?

    autor asdf

  • dodano: 20 stycznia 2012 23:39

    Nigdy jako dziecko nie lubilam takich zrazow , teraz uwielbiam , ale niestety dla moich bliskich robie z grzybami, cebula i papryka :)

    autor Ester

  • dodano: 17 grudnia 2011 18:57

    Rychu..hehe ano wlasnie te reklamy tam wszystko szybko prosto i pieknie...ale zjesc tego to ja bym nie chciala, najlepsze dlugo duszone na malym ogniu...;)

    Basior...;) ja z wszelakimi dodakami lubię;)))

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 17 grudnia 2011 10:54

    Oglądałem przepis KNORA na youtube nie będę się rospisywał ale jak idiota po 20 minutach miał gotowe zrazy z wołowiny to przeszło jakie kolwiek pojęcie.Pytanie moje jest takie gdzie produkują takich debili do reklam w firmie knor.

    autor rychu

    blog: mniam..... mniam

  • dodano: 09 grudnia 2011 12:30

    pycha ja zrazy uwielbiam z kaszą albo ziemniakami gotowanymi i surówka z kapusty kiszonej mniamuśne

    autor basior

  • dodano: 21 listopada 2011 19:35

    Paulino...dziekuje za komentarz i miło mi że smakowaly...pozdrawiam

    autor izaa

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 21 listopada 2011 15:48

    Sa naprawde pyszne.Już raz robiłam je z Twojego przepisu i...dziś wróciłam do niego,żeby przypadkiem nie wyszły inne niż ostatnio:)

    autor paulina

  • dodano: 08 października 2011 8:12

    Muscari...no niektórzy piszą by coś napisać a z takimi osobami nie warto dyskutować...;) pozdrawiam serdecznie

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 07 października 2011 16:54

    No to z mychy świetna kucharka, skoro nie wie, że prawdziwe zrazy tylko z musztardą:)

    autor muscari

  • dodano: 21 sierpnia 2011 16:37

    Mogłabym jeść te cudowne bitki wołowe każdego dnia :-) niestety są drogie :-/

    autor Wołowinka

    blog: www.przepis-kulinarny.pl/bitki-wolowe-id1661.html

  • dodano: 07 sierpnia 2011 15:04

    artykuł o zrazach, polecam :)

    http://www.kuchniahistoryczna.pl/zawijane-bite-czy-siekane-rzecz-o-zrazach/

    autor Łukasz

    blog: www.kuchniahistoryczna.pl

  • dodano: 23 marca 2011 20:43

    dzieki...;)

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 23 marca 2011 15:29

    super , super , super

    autor gfgfg

    blog: fggf

  • dodano: 20 grudnia 2010 9:43

    dokładnie takie robię, są przepyszne, wszyscy je chwalą :)

    autor tysiak

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów