mniam....mniam...

naleśniki, placuszki..

placuszki ryżowe....

...fajny przepis na wykorzystanie ryżu np co nam zostanie z obiadu..;)

 

1 torebka ryżu (lub pół szklanki)
1 1/4 szklanki mleka
1 1/4 szklanki mąki
1 jajko
5 łyżeczek masła
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ryż ugotować. Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko. Delikatnie wymieszać. Na końcu połączyć z roztopionym masłem. Placuszki smażyć na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, kładąc łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć aż uzyskają złoty kolor. Bardzo szybko nabierają koloru :)

 

free countersDurszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>