Bloog Wirtualna Polska
Są 1 120 073 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

modra kapusta na ciepło....

czwartek, 18 lutego 2010 17:43
Skocz do komentarzy

 

 

....kapustę czerwoną bardzo lubię ale przyznam się,  że pierwszy raz ją robiłam u nas zawsze robiła ją babcia. Co dom to pewnie inny jest przepis ja dziś zrobiłam na słodko...a wyczytałam jeszcze, ze dobra też jest z dodatkiem cynamonu a jeszcze lepiej z przyprawą do piernika.... zrobiłam cały gar wiec jutro z cynamonem zjem..;):)

 

 

 

 

1 kapusta czerwona
2 jabłka
1 cebula
2-3 łyżki cukru
100 g masła
garść rodzynków
sok z cytryny
sól
pieprz


Masło rozpuścić w garnku, dodać pokrojone w kosteczkę jabłka, cebulę cukier i podsmażyć około 5 minut. Kapustę poszatkować i wypłukać; wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu 10 minut. Wlać około 1-1,5 szklanki wody, wrzucić rodzynki i gotować 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka ale nie rozgotowana. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą...



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 20 stycznia 2012 14:55

    ooooooooooooooooooooooooooo

    autor pouyjhntghb

  • dodano: 19 lutego 2010 10:03

    Grażynko jak będziesz kiedy robiła po swojemu to w małym garnuszku możesz wypróbować.... mnie smakowała ale ja lubię wszystko co słodkie....
    Wiosenko no mnie też....:) mięso z wanilią i cynamonem jakie pycha..;) kiedyś bym nie pomyślała że tak można....
    Edysiu do czerwonej pasują w sam raz..;)
    Graszko..;):) nastepnym razem też dodam powideł....

    i jeszcze Wam powiem że wczoraj cały wieczór co weszłam do kuchni to podjadałam...;):) Pozdrawiam

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 18 lutego 2010 20:45

    W moim rodzinnym domu, też nazywano czerwoną kapustę "modrą". Przepis jaki podajesz jest bardzo zbliżony do tego, z jakiego ja od lat korzystam. Nie mówię oczywiście o surówce - ja dodaję jeszcze dla wzmocnienia smaku pół lampki czerwonego wina i łyżkę powideł śliwkowych.Dobrze, że mi przypomniałaś o tej kapuście - zrobię na sobotni proszony obiad. Dzięki Izo za odwiedziny i miłe słowa, pozdrawiam.

    autor grasza44

    blog: grasza44.blog.onet.pl

  • dodano: 18 lutego 2010 19:56

    Ja też lubię czerwoną kapustę na ciepło, ale na słodko jeszcze nie próbowałam. Zwłaszcza te rodzynki mnie intrygują, bo surówkę z kiszonej kapusty z rodzynkami już jadłam i smakowała, więc ciekawa jestem jak komponują się z czerwoną.

    autor edysia79

    blog: przystole.blox.pl/html

  • dodano: 18 lutego 2010 18:46

    Orginalnie. Na słodko jeszcze nie jadłam ale chyba nic mnie już nie zdziwi:)

    autor Wiosenka27

    blog: www.eksplozjasmaku.blox.pl

  • dodano: 18 lutego 2010 18:18

    Bardzo lubię czerwona kapustę, ale na słodko jeszcze nie próbowałam. Ciekawa jestem, jak smakuje ?

    autor grazyna0071

    blog: oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów