mniam....mniam...

surówki i dodatki do obiadu...

modra kapusta na ciepło....

....kapustę czerwoną bardzo lubię ale przyznam się,  że pierwszy raz ją robiłam u nas zawsze robiła ją babcia. Co dom to pewnie inny jest przepis ja dziś zrobiłam na słodko...a wyczytałam jeszcze, ze dobra też jest z dodatkiem cynamonu a jeszcze lepiej z przyprawą do piernika.... zrobiłam cały gar wiec jutro z cynamonem zjem..;):)

 

 

1 kapusta czerwona
2 jabłka
1 cebula
2-3 łyżki cukru
100 g masła
garść rodzynków
sok z cytryny
sól
pieprz


Masło rozpuścić w garnku, dodać pokrojone w kosteczkę jabłka, cebulę cukier i podsmażyć około 5 minut. Kapustę poszatkować i wypłukać; wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu 10 minut. Wlać około 1-1,5 szklanki wody, wrzucić rodzynki i gotować 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka ale nie rozgotowana. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą...

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>