mniam....mniam...

serniki..

styropian....

...to ciasto jest ostatnio hitem na "GP" . Zabierałam się i zabierałam do zrobienia, aż wreszcie nadarzyła się okazja. Bardzo dobre, smakiem i wyglądem przypomina sernik. Sąsiadka, której zaniosłam kawałek ciasta nie mogła uwierzyć że to nie sernik i od razu wzięła przepis. W przepisie do masy dodane jest 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  ja nie dodawałam. A przepis na "GP" podała wronka.....

 

 


 

Ciasto:

3 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. masła lub margaryny

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część wyłożyć na spód blaszki i posmarować powidłami śliwkowymi lub inną konfiturą. Drugą włożyć do zamrażarki.

 

Środek:

1 litr śmietany 18 %
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy duży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć masę na ciasto posmarowane powidłami. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 min. W temperaturze 180°C. Studzić ciasto ok. 3 godzin.

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>