Bloog Wirtualna Polska
Są 1 125 674 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

pizza na cienkim spodzie...

poniedziałek, 12 kwietnia 2010 13:31
Skocz do komentarzy

 

 

... po "Wojtku" kolejne ciasto na pizze tym razem "Beata" jest chrupiące, dość twarde, dobre do pizzy na cienkim spodzie, najbardziej tradycyjne włoskie ciasto. Ja już sama nie wiem które mi bardziej smakuje, a w kolejce jeszcze czeka "Sławek"...

 

 

 

 

400 g mąki
2 łyżeczki suszonych drożdży
250 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli


Drożdże, cukier i wodę wymieszać w misce, odstawić na 5 min w ciepłe miejsce. Mąkę i sól wsypać do miski, zrobić w środku dołek. Wlać rozrobione drożdże. Zagnieść ciasto. Przenieść na obsypaną mąką stolnicę, zagniatać, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby podsypać jeszcze trochę mąką. Podzielić ciasto na cztery kulki, ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min, aż kulki podwoją objętość. W między czasie rozgrzać piekarnik z blachą/kamieniem do max temperatury u mnie 250 st. Każdą kulkę z ciasta rozciągnąć na placek o średnicy 25 cm. NIE WAŁKOWAĆ!!!! Blachę/kamień posypać semoliną lub krupczatką, położyć na niej spód, nałożyć sos i składniki jakie każdy lubi. Położyć ulubione składniki. Piec 10-12 min w 220 st. C.

 




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 17 września 2014 8:32

    Świetna ,u mnie też często gości ,pozdrawiam.

    autor ladylaura

    blog: www.myladylaura.wordpress.com

  • dodano: 20 października 2012 12:01

    No no przepis wygląda na przemyślany, na pewno spróbuję! Dzięki wielkie!

    autor Faith

    blog: http://pizzakebablublin.blogspot.com

  • dodano: 22 maja 2010 21:24

    Wygląda pysznie. I kolejny przepis na ciasto do pizzy do przetestowania ;)

    autor kulinarne fajerwerki

    blog: kulinarnefajerwerki.bloog.pl/

  • dodano: 12 kwietnia 2010 17:53

    Uwielbiam na cieniutkim chrupiacccymm spodzie ;) Pysznie wyglada

    autor gosiaa99

    blog: www.mojeekspresjekulinarne.blox.pl

  • dodano: 12 kwietnia 2010 15:25

    Grażynko kiedyś w "wysokich obcasach" był taki artykuł i właśnie 3 różne przepisy na ciasto które miały swoje imiona...:)

    Cazonia ja kiedyś tylko lubiłam na grubym spodzie a teraz...:) wszystkie również

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 12 kwietnia 2010 14:45

    Wygląda na bardzo smaczne :) Ja lubię zarówno cienkie jak i grube ciasta na pizzę :)

    autor Cezonia

    blog: wino-i-oliwki.blog.onet.pl/

  • dodano: 12 kwietnia 2010 14:23

    Smakowita ta pizza ! A skąd te imiona ?

    autor grazyna

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów