mniam....mniam...

pizza na cienkim spodzie...

 

 

... po "Wojtku" kolejne ciasto na pizze tym razem "Beata" jest chrupiące, dość twarde, dobre do pizzy na cienkim spodzie, najbardziej tradycyjne włoskie ciasto. Ja już sama nie wiem które mi bardziej smakuje, a w kolejce jeszcze czeka "Sławek"...

 

 

 

 

400 g mąki
2 łyżeczki suszonych drożdży
250 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli


Drożdże, cukier i wodę wymieszać w misce, odstawić na 5 min w ciepłe miejsce. Mąkę i sól wsypać do miski, zrobić w środku dołek. Wlać rozrobione drożdże. Zagnieść ciasto. Przenieść na obsypaną mąką stolnicę, zagniatać, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby podsypać jeszcze trochę mąką. Podzielić ciasto na cztery kulki, ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min, aż kulki podwoją objętość. W między czasie rozgrzać piekarnik z blachą/kamieniem do max temperatury u mnie 250 st. Każdą kulkę z ciasta rozciągnąć na placek o średnicy 25 cm. NIE WAŁKOWAĆ!!!! Blachę/kamień posypać semoliną lub krupczatką, położyć na niej spód, nałożyć sos i składniki jakie każdy lubi. Położyć ulubione składniki. Piec 10-12 min w 220 st. C.

 


free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów <>