Bloog Wirtualna Polska
Są 1 094 674 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

sernik wiedeński....

wtorek, 07 września 2010 8:14
Skocz do komentarzy

 

 

...100% sera w serniku bez żadnego spodu. To mój pierwszy sernik wiedeński bo szukając przepisu znalazłam kila ciekawych ale trochę różniących się od siebie i wszystkie mam w planie wypróbować. Na pierwszy ogień poszedł ten z bloga Majanki. 

 

 

 


1 kg półtłustego lub tłustego twarogu zmielonego (u mnie z wiaderka)
6 jajek
125 g miękkiego masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
laska wanilii bądź aromat waniliowy
1 szklanka cukru
bakalie według uznania (u mnie tym razem rodzynki)


Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Stopniowo dodajemy twaróg, dalej ubijając, miękkie masło, mąkę/budyń, ziarenka z wanilii bądź aromat, i na koniec bakalie. Z białek należy ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy. Sernik przekładamy do tortownicy (średnica 24cm) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 1 godzinę. Podczas pieczenia możemy przykryć folią aluminiową żeby sernik pozostał jasny. Sernik czasem lubi opadać po upieczeniu mój za wiele nie opadł ale za to w jednym miejscu pękł. Dlatego najlepiej jest go studzić przy lekko uchylonym piekarniku.

 



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 21 lutego 2014 20:21

    jest pyyyyyyszny i zawsze sie udaje i co baardzo wazne szybko go sie robi i tylko dwie miski sa do mycia:))))

    autor basia

  • dodano: 12 stycznia 2014 13:54

    super sernik pyszny

    autor alinka

    blog: super sernik jest bardzo pyszny

  • dodano: 24 lutego 2013 13:18

    Ewo...ja piekę góra dół bo mój termoobieg za bardzo "wysusza" ciasto

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 24 lutego 2013 13:15

    mam pytanko...pieczemy na 170 stopni...gora-dol---czy powietrzem...?

    autor ewa

  • dodano: 26 października 2012 22:09

    Finlandia...dziekuję za komentarz i fajnie że smakował. Mnie on może dużo nie opada ale pęka czesto wrr. A ostatnio gdzies wyczytałam że takie "cięższe" serniki nie należy za dużo mnieszać żeby nie napowietrzyć. Przy nastepnym serniku wypróbuję.

    autor Iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 26 października 2012 12:54

    Sernik urósł w piecyku wylewając się poza formę. Pachniał urzekająco. Chodziłam na paluszkach, żeby nie opadł. Jednak opadł w czasie studzenia w piekarniku. Ale co tam!!! Był tak pyszny, że piekę znowu :-). Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    autor finlandia35

  • dodano: 16 października 2012 11:28

    Finlandia mam nadzieję że będzie smakował. Jak zrobisz daj znać ;)

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 16 października 2012 10:51

    znalazłam ten przepis i zaraz idę robić ciasto :-).piekłam podobne 20 lat yemu,potem nie bylo kiedy... mam nadzieję, że znajde "ten" smak..

    autor finlandia35

  • dodano: 23 sierpnia 2012 21:27

    Rena...dziękuje za komentarz i cieszę się że smakuje...pozdrawiam

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 23 sierpnia 2012 21:01

    Przepychota ,nigdy nie piekłam serników,a ten piekę już chyba 10 raz-jest miód w gębie-taki smaczny!!!dziękuję za cudowny przepis!!!

    autor rena

    blog: mniam

  • dodano: 16 października 2011 20:26

    Silka...cieszę się ze smakuje:) miło się czyta komentarze że ktoś korzysta z przepisów...pozdrawiam miło

    autor izaa

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 15 października 2011 10:53

    jest pyszny , od roku (chyba)mój ulubuony, innego nie robie

    autor Silka5

  • dodano: 07 sierpnia 2011 16:07

    Olusia...ciesze się że smakował i dziękuję za komentarze...pozdrawiam miło Iza

    autor izaa

    blog: www.mnia.-mniam.bloog.pl

  • dodano: 07 sierpnia 2011 12:44

    P. S. Dodałam jeszcze cukier waniliowy i uważam, że na drugi dzień jest zdecydowanie lepszy Taka ze mnie , że zjadłam pół tortownicy sama Super blog

    autor Olusia

  • dodano: 07 sierpnia 2011 12:39

    PYCHA Mój pierwszy sernik, a drugie ciasto pieczone i nie zamierzam przestać

    autor Olusia

  • dodano: 26 kwietnia 2011 21:31

    Do bani kompletnie.
    Niesłodki, nie z mojej bajki :(

    autor Do bani

  • dodano: 02 stycznia 2011 20:16

    nescafe mam nadzieję że będzie smakował..;)

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 02 stycznia 2011 19:28

    sernik piecze sie juz 15 minut,okaze sie ,jak mi wyszedl :)

    autor (OpenID OpenID): nescafe696969

  • dodano: 02 stycznia 2011 19:26

    sernik piecze sie juz 15 minut,okaze sie ,jak mi wyjdzie :)

    autor nescafe696969

  • dodano: 23 grudnia 2010 8:50

    Ja próbowałam, pyszny!

    autor reks

Komentuj z OpenID

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

free counters _______________ Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów